Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitfinex’in Karıştığı İddia Edilen Dolandırıcılık Davasında Polonyalı Savcılar 400 Milyon Euro’ya El Koydu

Polonyalı savcıların, ülkedeki Cooperative Bank’da yer alan ve kripto para borsası Bitfinex ile ilişkisi bulunduğu iddia edilen ve dolandırıcılık olayına karıştığı belirtilen bir hesaptaki 400 milyon euro’ya el koyduğu açıkladı.

Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçılığı çetesi ile bağlantısı olduğu öne sürülen hesapla ilgili haberler, yerel basında geniş bir şekilde yer alırken, Bitfinex’ten raporun doğru olup olmadığına ilişkin şu aşamada bir açıklama yapmadığı belirtildi.

Polonyalı savcuların, şu aşamada iki şirket ile bağlantısı olduğu iddia edilen hesapları da incelemeye aldığı belirtiliyor. Şirketlerden birincisi Pruszkow’da kayıtlı olan ve Kanada – Panama merkezli bir yer ile bağlantısı olduğu iddia edilen bir şirket. İkinci şirketin ise, Kolombiya ve Panama’dan çifte vatandaşlık alan biri tarafından kurulduğu belirtilirken, iki şirketin de yaklaşık hesabına 371 milyon dolarlık para yattığı belirtiliyor.

Üst paragrafta bahsettiğimiz ikinci şirket ile bağlantılı hesabın Bitfinex ile alakası bulunduğu belirtilirken, 2017 yılıunın sonunda Bitfinex’in, müşterilerini Polonya’daki Cooperative Bank’a yönlendirdiğini belirten haberler de, buna kanıt olarak gösteriliyor.

Polonya’da faaliyet gösteren ve ülkenin en büyük kripto para forumu olan Bitcoin.pl adlı siteye yazı yazan bir üye, olayı doğrularken şu ifadeleri kullandı:

”Evet, geçtiğimiz günlerde Polonya polisine bu olayda tanık olarak itiraflarda bulundum. Bana Bitfinex’ten para yollanan hesabın, daha sonra bloke olduğu öğrenilince, ifademe başvuruldu.”

Polonya basınında bugün çıkan haberlere göre ise, Panama merkezli Crypto Capital Corp firmasının alt şirketi olan Crypto sp z.o.o adlı kurumun, uyuşturucu kaçakçıları ile ortak çalıştığı bilgisi, okuyucular ile paylaşılırken, suç ekibinin kazançlarını kripto paraya dönüştürerek izlerini kaybettirmeyi amaçladıkları açıklandı.

Şu aşamada Polonya polisi konuyla alakalı tutuklama yapmazken, daha ciddi adımların atılması için Europol ve Interpol’ün iş birliğinin beklendiği ifade edildi.

Bitfinex ve onun kardeşi şirketi Tether hakkında ki bu iddialar deyim yerindeyse bitmek bilmiyor. İki şirket de, geçtiğimiz yılın sonunda Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanmayan sebepler ile mahkemeye çağrılmıştı. 2017 yılında ise Wells Fargo şirketi, Bitfinex ile iş birliğini bir anda bitirme kararı almış; daha sonra Wells Fargo’ya dava açan Bitfinex, davayı bir anda geri çekmişti.

Geçtiğimiz dönemde blog yazılarında Bitfinex’in hesapları ile alakalı endişelerini sürekli olarak dile getiren bir blog yazarı da, Bitfinex tarafından kendisine dava açıldığı haberi ile adeta şok olmuş ve mahkeme karşısına çıkmak zorunda kalmıştı.

Tether’in de son dönemde hakkında ki iddialar git gide artarken, firmanın Bitfinex’in açıklarını kapatmak için var gücü ile çalıştığı yönünde komplo teorileri de mevcut. Şu aşamada, Bitfinex’ten konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmediğini de, bir kez daha not düşelim.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment