Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yanlış Alarm, Hindistan’da Bitcoin Ticareti Yasaklanmadı!

Son zamanlarda Hindistan hükümetinin aldığı kararlar hakkında oldukça fazla yanlış anlaşılma mevcut. Bunlardan birisi ise ülkede Bitcoin ticaretinin yasaklandığı konusundaydı. Çeşitli kaynaklar Bitcoin ticaretinin yasaklandığını iddia etse de işin gerçeği sanıldığı gibi değil. Aslında sadece Hindistan Merkez Bankası, kendi bankaları ve kripto para ticareti ile ilgilenen herhangi bir kullanıcı ya da şirket arasındaki ilişkileri sona erdirmek istiyor.

Peki Hindistan’da Bitcoin Piyasası Ne Alemde?

Bu hafta içerisinde Hindistan Merkez Bankası tarafından yapılan basın açıklamasında çeşitli sıkıntılar yaşandı. İlk bakışta yapılan açıklamalarda Hindistan Merkez Bankası’nın tüm Bitcoin ve kripto para ticaretini yasaklamak istediği anlaşılıyor. Yapılan bu ültimatom oldukça önemli olmasına rağmen işin aslı böyle değil. Sadece Hindistan Merkez Bankası’nın Bitcoin ve diğer çeşitli kripto para birimlerinin ticaretiyle uğraşan kişi ve kurumlar arasındaki bağları kopardığını açıkladı.

Böylece Hindistan Merkez Bankası’nın yaptığı bu gelişmeyle birlikte kripto para şirketlerine hizmetlerine devam eden bankalar için ise büyük bir son teslim tarihi yaklaşıyor. Bu tarz kurumların hepsinin desteğini kesmek için bankaların en fazla üç ayı var. Eğer bu son tarihe uyulmaz ise söz konusu banka veya bankalar artık Hindistan Merkez Bankası’nın bir ortağı olamayacak.

Hindistan’ın lider Bitcoin şirketlerinden birisi olan Unocoin‘e göre endişelenecek pek de bir şey yok. Şirket, Bitcoin’de yasak bir durum olmadığını ve Hindistan Merkez Bankası tarafından kripto paraların yasadışı bir para olarak nitelendirilmediğini dile getirdi. Aynı zamanda piyasadaki kripto para ticaretinde bir aksama oluşmadığını ve kullanıcıların platformu her zaman olduğu gibi kullanmaya devam edebileceklerini söyledi. Söz konusu bankalar arasında Unocoin’i endişelendirecek herhangi bir durum olmadığı ve aksi belirtilmedikçe her şeyin normal olarak devam edeceğinin üzerinde duruldu.

Bitcoin Ticareti Nasıl Etkilenecek?

Birçok insanın aklında oluşan en büyük sorulardan bir tanesi eminiz ki budur. Kripto para borsaları, bankacılık ortakları için Hindistan dışından da tercihte bulunabilirler. Önümüzdeki bu üç ay içerisinde kripto para ticaretiyle adı geçen bankaların bu ültimatoma nasıl tepki vereceklerini birlikte göreceğiz. Şimdiye kadar çok büyük bir hasar söz konusu değil gibi görünüyor. Unutmamak gerekir ki bu durum her zaman değişebilir.

Çeşitli diğer borsalarda da görüldüğü üzere kripto para dostu ülkeler mevcut. Geçtiğimiz günlerde büyük kripto para ticaret platformu Binance‘ın Malta’ya taşınması buna bir örnek. Ayrıca kripto paralara karşı pozitif yaklaşım sergileyen bir diğer ülke olarak İsviçre de mevcut. Eğer Hindistan’daki bu tarz baskılar sürecek olursa borsaların düşünebileceği çeşitli ülke seçenekleri mevcut. Böyle bir sonuca varmak için henüz çok erken olsa da olası bir taşınma Hindistan Rupisi kullanımına engel teşkil edecektir.

Hindistan hükümeti tarafından verilen bu kararlar aslında hiç de şaşırtıcı değil. Birkaç aydır Hindistan Merkez Bankası, kripto para birimleri ile ilgili riskler konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bu son hareket ile birlikte kripto para birimlerine karşı duruşlarının negatif olduğu artık su götürmez bir gerçek. Ancak hükümet yine de kripto para birimlerini aktif olarak düzenlemeye çalışıyor. Bunun nasıl olacağı konusunda tartışmalar henüz sürse de önemli olan tek şey, Bitcoin ticaretinin ülke genelinde yasaklanmamış olmasıdır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment