Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland’daki Kripto Para Düzenlemeleri Ay Sonu Yürürlüğe Girecek

Tayland’daki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para sektörüne getirilen yeni yasal düzenlemelerin tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceklerini açıkladı. Ülkenin finans alanındaki denetimlerinden sorumlu olan SEC, söz konusu düzenlemelerin 16 Temmuz 2018 itibariyle uygulanmaya başlayacağını belirtti.

Ay Sonu Yeni Düzenlemeler

Tayland’daki SEC artık ülkedeki dijital para üreticilerinin resmi olarak kayıt yaptırmasını istiyor. Ülkedeki ICO projeleri bundan böyle SEC’e kayıt yaptırmak zorundalar.

SEC’e kayıt yaptıran üreticiler bu koinleri daha sonra yüksek gelirli yatırımcılara, risk sermayesi şirketlerine, özel sermaye şirketlerine ve diğer kurumsal yatırımcılara satabilecekler. Tayland hükümeti bundan bir süre önce SEC’e yetki vermişti ve SEC de aldığı bu yeni yetki ile kripto para sektörünü düzenlemeye koyulmuştu.

Getirilen bu yeni düzenlemelerle birlikte dijital para üreticileri yukarıda saydığımız kurumsal yatırımcı gruplarına istedikleri kadar koin satabiliyorlar. Yani eğer Tayland’da yaşayan kurumsal bir yatırımcıysanız bir ICO projesinden istediğiniz kadar token alabiliyorsunuz. Ancak eğer ki bireysel bir yatırımcıysanız aldığınız tokenların değeri 300 bin bahttan (42 bin lira civarı) daha az olmalı.

Bu tarz token üreticileri ürettikleri tokenları ister yerel para birimi olan baht karşılığında isterlerse de Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Ripple ve Stellar gibi kripto paralar karşılığında satabilecekler.

Tayland hükümetinin bundan birkaç ay önce kripto para sektörü için yeni vergilendirmeler getirdiğini belirtmiştik. Getirilen yeni yasalara göre dijital token satın alarak belli bir kar elde ediyorsanız bu kar üzerinden yüzde 15 oranında sermaye kazancı vergisi ödemek durumundasınız. Bunun üstüne bir de yüzde 7 oranında katma değer vergisi (KDV) bulunuyor. Ama ülkenin Maliye Bakanı Apisak Tantivorawong, genel yatırımcıların bu ek vergiden muaf olacaklarını söylüyor.

Bundan iki gün önce paylaştığımız yazıda Tayland merkezli birkaç menkul kıymet şirketinin bir araya gelerek kripto para borsası açmayı planladığını belirtmiştik. Şirketler masraflardan kısmak ve daha büyük çaplı bir borsa oluşturabilmek için işe ortakça girişmeyi düşünüyorlar.

Menkul Kıymet Şirketleri Birliği’nin (ASCO) başkanı olan Pattera Dilokrungthirapop, ASCO bünyesindeki şirketlerin zaten menkul kıymet şirketleri olduklarını ve satın alım-satış gibi işlemlerden anladıklarını ve bu bilgilerin kripto para alanında da faydalı olacağını söylüyor:

“Yatırımcıların bizi tercih edeceklerine inanıyoruz çünkü biz zaten uzun süredir menkul kıymet ticareti yapıyoruz. Yatırımcılar varlık konuma konusunda zaten kendini kanıtlamış olan sistemimize güveneceklerdir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment