Ripple’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı: Bankalarla Çalışmak ”Başa Bela”
Ripple‘ın üründen sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Asheesh Birla, Wharton School‘da yapılan Scaling and Digital Disruption in FinTech isimli konferansta Ripple adına konuştu. Birla genel olarak düzenleyiciler ve düzenlemeler ile çalışmanın nasıl olduğunu anlattı.
Düzenleyiciler ile Olan İlişkiler
Birla konuşmasına Ripple şirketinin ta en başlangıçta ”yetkililer ile ortak olan bir firma” hedefi ile yola çıktıklarını ifade etti. Kendisi daha sonra Finansal Teknoloji (FinTech) alanındaki düzenlemelerin hiçbir şekilde uzun süreli kaçınılamayacak bir hal aldığını vurguladı.
”Önümüzdeki altı ay içerisinde FCC’nin (Federal İletişim Kurulu) ICO piyasasına neler yapacağını göreceksiniz. Biz hadi biraz gerçekçi olalım ve gerçek bir iş kuralım diyerek gerçekten çok akıllı bir karar verdik.”
Birla daha sonra bankalar ile çalışmanın ”tam bir baş belası” olduğunu vurguladı ve Ripple’ın bu şekilde ürün ortaya çıkarmasının ilk başta neredeyse iki veya üç yıl aldığını belirtti. Şu an ise Ripple’ın direkt olarak bankalara satış yapıp haftalık bir anlaşma imzalayan bir konuma geldiğini aktardı:
”Haftada bir anlaşma yapıyoruz ki bu bizim gibi bir şirket için inanılmaz bir olay. Onlarla çalışmak için çok fazla zorlayıcı etmenden geçtik ama bence şimdiki halimiz sonuna kadar gidip onlarla beraber kalmanın bir mirası diyebilirim.”
Ripple’ın Aşamaları
Birla bunun ”uzun bir oyun” olduğunu söyleyip bu işe girişmek isteyenlerin ”henüz o Tesla aracı satın almamaları” gerektiğini ve dayanmalarını tavsiye etti. Birla şirketin daha yaygın bir hal alması için 5 ile 10 yıl gerektiğini ifade etti. Ripple’ın büyümesi hakkında şunları belirtti:
”Ripple’ın üç evresini yaşamış gibi hissediyorum. İlk evrede sadece bir kaç kişiydik ve ne yapacağız diye etrafta geziniyorduk. İkinci evre benim sıfırdan bire geçiş dediğim evre ve bu esnada ilk müşterimizi nasıl çekip onu nasıl mutlu edebiliriz diye düşünmeye başlamıştık. Şu an nasıl ciddi anlamda kimsenin bizi deviremeyeceği kadar büyüyebiliriz konusuna odaklandığımız bir evredeyiz.”
En Büyük Risk
Birla buna ek olarak Ripple’ın başlangıcında verdikleri kararların ”eşeğe altın semer vurmak” ile daha iyi bir altyapı oluşturmak arasında olduğunu belirtti. Sonuç olarak hem kendilerini hem de başkalarını kandırmaktan geçen yol yerine, daha iyi bir alt yapı kurmayı seçmişler. Birla düzenleyiciler ve düzenlemeler hakkında şunları ifade etti:
”Dünya çapında yüzlerce düzenleyici ile karşılaştık ve bunlar startup şirketlerini düzenlemiyor. Düzenleyiciler bankalara yaptırım uyguluyor ve günün sonunda sorumlu olarak bankalardan hesap soracaklar. Bir alt yapı katmanı olacağımızı ve blockchain teknolojisi kullanacağımızı söyleyerek bir karar verdik. Ürün departmanı sorumlusu olarak benim işim bu yenilikçi teknolojiyi nasıl ele alıp bunu bankalar için nasıl işe yarar yapacağımdı.”
Dahası, Ripple’ın bankalara sunduğu bu yenilikçi teknolojinin faydalarından ve bankaların bunu nasıl kullanacaklarından söz etti. Bankaların güvenliğe karşı olan bakış açılarının ”eski ve dayanıklı bir banka kasasına koymak” olduğunu söyledi. Yine de bu yöntemin ”işe yaradığını” belirtti.
Birla daha sonra farklı ülkelerdeki düzenleyici kurumları, Ripple’ın teknolojisinin sundukları ve bunların güvenli olup herhangi bir düzenlemeden kaçmayan etmenler olduğu konusunda, ikna etme sürecini anlattı. Birla düzenlemelere uyum konusunu ”büyük ve sıkıntılı bir problem” olarak niteleyip, bunlara uyma kararının Ripple’ın verdiği en mantıklı karar olduğunu söyledi.
Asheesh Ripple’ın ürünlerinin ”yıkıcı” olmadığını vurgulayıp şunları ekledi:
”Belki şu an için Wells Fargo ve Bank of America’yı alıp onlara daha büyük firmalar ile rekabet etmesi konusunda yardımcı olabiliriz. Ancak günün sonunda düzenlemenin çok önemli olduğu ve teknik olarak bizim de en büyük riskimiz olduğu bir çevrede kendimizi buluruz. Bu sebeple firma olarak çok büyük bir düzenleyici ekibi kuruyoruz.”