Waves Merkeziyetsiz Borsası 5 Milyon Günlük Hacme Ulaştı! Traderlar Merkeziyetsiz Borsalara Geçiş Yapıyor
Önde gelen akıllı kontrat blockchain’lerinden Waves, istemcisinin tasarımında, kullanıcı deneyiminde ve merkeziyetsiz borsanın içsel motorunda köklü bir değişime gitti. Waves’in böyle bir değişime gitmesinin sebebi ise açık; hem standart hem de profesyonel kripto traderlarını çekmek.
Merkeziyetsiz Borsanın Faydaları
2018 yılında, temel olarak Facebook ve Cambridge Analytica skandalları yüzünden, veri gizliliği hem politikada hem de teknoloji sektöründe en çok konuşulan konulardan birisi oldu. Sonuç olarak, bir çok kişi veri gizliliği ile reklamcılara ve hükümetlere verilen kişisel bilgiler hakkında daha dikkatli olmaya başladı.
Kripto para borsalarında ise, itibari para ve banka hesaplarıyla uğraşmayan ve sadece kripto para ticareti yapılan platformlarda bile, kullanıcılar pasaport bilgileri, adres, sosyal güvenlik numarası, kimlik bilgileri gibi bir çok kişisel veri girmek zorunda kalıyor. Bu denli kullanıcı bilgisi toplamak, kripto para borsalarını olası sistem açığı veya hacklenme durumlarında ciddi davalar ile karşı karşıya getirebilir.
Merkezi borsaların açıkça görülen zayıflıkları çoğu kullanıcıyı merkeziyetsiz borsalara itti ve geçtiğimiz bir kaç ay boyunca merkeziyetsiz borsalara olan talep durmadan arttı. Bu talep en sonunda Binance gibi merkezi borsaların, Waves DEX gibi merkeziyetsiz borsalar ile rekabet etmek için, kendi merkeziyetsiz borsalarını oluşturmak için çalışmalara başlamasına sebep oldu.
Waves DEX’teki Değişiklikler
Merkeziyetsiz borsaların dezavantajı olarak sunulan unsurların başında, pek kullanışlı olmayan kullanıcı arayüzü ve günden güne işlem yapan traderlar için zorlu ekosistem oluşturan sistem motoru yer almaktaydı.
Waves DEX geliştiricileri Waves DEX’e olan ve durmadan artan talebi karşılayıp borsanın likiditesini arttırmak için yaptıkları bu köklü değişiklik ile, watchlist, order book, open order ve order submission bölümlerini tamamen değiştirdi diyebiliriz.
Öncesi / Sonrası
Waves merkeziyetsiz borsası günlük ticari hacim olarak şimdiden 5 milyon doları görmeye başladı ki bunun temel sebepleri olarak düşük işlem ücretleri, hızlı işlem yapabilmesi, limitsiz para çekimi ve herhangi bir kripto para çiftinin trading işlemlerine olan desteği gösterilebilir.
Profesyonel traderlara da hitap etmek isteyen borsa, önceki işlemleri kolaylıkla değerlendirebilme, detaylı trading tarihine, koin bakiyesine, elde olan token sayısına bakabilmeyi ve kripto trading pariteleri için daha verimli kategorileştirme imkanları da sunuyor.
Eski bir Goldman Sachs yöneticisi olup daha sonra Coinfi’nin CEO’su olan Timothy Tam ve Kyber Network CEO’su Loi Luu ile yapılan röportajda, ikisi de merkezi borsaların en büyük zayıflığının kullanıcı deneyimi olduğunu belirtmişlerdi.
Luu bu konuda şunları ifade etti:
”Bence bunun temel nedeni kullanıcı arayüzünün yeterince iyi olmamasından kaynaklanıyor. Kullanıcılar Merkeziyetsiz Borsalar ile yeterince haşır neşir değil. Onlar Binance ve Bittrex gibi borsalara daha alışkın. Temel olarak bu yüzden bunu kullanıcıların daha kolay kullanabileceği bir hale getirmek istedik. Borsanın merkeziyetsiz unsuruna odaklanmıyoruz. Onun yerine, borsanın kullanılabilirlik yönüne odaklanıyoruz.”
Buna benzer olarak Waves de kendi merkeziyetsiz borsalarının kullanıcı arayüzüne ve kullanılabilirlik yönüne odaklanmış gibi duruyor. Bunun temel nedeni ise kullanıcılara sorunsuz bir şekilde kripto para işlemi yapabilecekleri bir platform sunmak.
https://t.co/GsyNsEuQZi $waves community wants #waves DEX as a separate full scale decentralized exchange
— sasha ivanov (@sasha35625) 30 Haziran 2018
Geçenlerde Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin‘in merkezi borsalara ”cehenneme gidin” hakaretinden sonra, dünyanın en büyük merkezi borsalarından Binance’in CEO’su CZ, Vitalik’e bugün cevap vermişti.
Vitalik konu hakkında şunları ifade etmişti:
”Açıkçası bu merkezi kripto para borsalarının bir an önce cehenneme gidip yok olmalarını istiyorum. Temele bakarsak, özellikle de kripto para – itibari para hizmeti alırken merkeziyetsizleşmek çok zor çünkü bir şekilde itibari para dünyasına giriyorsunuz ve o dünyada sadece merkezileşmiş kapılar var. O yüzden bunu merkeziyetsizleştirmek çok zor, bunun da farkındayım.”
CZ ise bu terimin çok çirkin olduğunu ifade edip, eğer merkezi borsalar olmamış olsaydı kripto para endüstrisinin şu an çok farklı yerlerde olmuş olabileceğini aktardı.
Hangisinin haklı olduğunu zaman içerisinde görecek olsak da, şu sıralar merkeziyetsiz borsalara doğru bir kaymanın olduğu su götürmez bir gerçek.