1Broker.com’a El Konulması Hakkında Firma Resmi Açıklama Yaptı – Türk Twitter Ortamı Konu Hakkında Ne Düşünüyor?
Temel olarak kullanıcılara verdiği kaldıraçlı (leveraged) işlem olanağı sayesinde popülarite kazanmış olup Marshall Adaları tabanlı bir platform olan 1Broker, bugün kullanıcılarını şoke eden bir gelişme ile anıldı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) söz konusu platformu dava ettiği ve dava üzerine yetkililerin platforma el koyduğu belirtildi.
Çok fazla seçenek ve alt platforma sahip olan 1Broker, başlıca Bitcoin, emtialar spesifik endeksler ve hisse senetleri gibi hem geleneksel hem de yeni finans dünyasına hitap etmekteydi.
2012 yılı gibi etkileyici bir kuruluş tarihine sahip olan platform, konu ile ilgili resmi bir açıklama da yayınladı. Açıklamanın yapıldığı 1Pool sitesi, 1Broker ile Bitcoin işlemlerinin yapıldığı 1Fox platformlarının üst kuruluşu diyebiliriz.
FBI’dan siteye el konulması ile ilgili yapılan açıklamada ise, Bölge Mahkemesinin domain adresinin ”kara para aklama, elektronik dolandırıcılık ve uygun olmayan kayıt olma gibi nedenlerle kullanılmış olduğu, veya bu tarz bir kullanım amaçlandığı” yönünde olası bir neden bulmasından sonra böyle bir karar alındığı vurgulandı.
SEC’in yaptığı basın açıklamasında olaylara biraz daha açıklık kazandırıldı ve gizli görevdeki bir FBI ajanının, ”federal menkul kıymet yasalarının gerektirdiklerine” uymadan, 1Broker platformunu kullanarak menkul kıymet tabanlı bir swap satın aldığı ve olayların fitilini ateşleyen şeyin de bu olduğu ortaya çıktı.
1Broker platformunun Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre ise, kullanıcıların bütün fonları şu an için güvende ve platform yetkililer ile tam iş birliği içerisinde çalışmak istiyor. SEC tarafından onaylandığı taktirde de ABD müşterilerinin fonları olabildiğince erken zamanda çekime tekrar açılacak.
Statement regarding the SEC allegation: All funds are currently secure and we will fully cooperate with the authorities. If approved by the SEC, we will enable withdrawals for US customers as soon as possible.
A more detailed statement will follow.
— 1Broker (@1Brokercom) 27 Eylül 2018
Firma daha sonra para çekme işleminin ABD içerisinde olmayan müşteriler için de uygulanacağını söyleyip, karışıklık için de özür diledi ve yüreklere su serpti.
1Broker daha sonra yaptığı başka bir açıklamada ise, açık pozisyonların hepsinin mevcut piyasa fiyatlarından kapatıldığını ve piyasa hareketlerinin müşteri fonlarını etkilemeyeceğini belirtti.
Türk Twitter Ortamı Ne Düşünüyor?
1Broker platformunu en çok kullanan (%42) ülke konumunda olan Türkiye, olaydan en fazla etkilenen ve olayın en hızlı yayıldığı bölgelerden birisi oldu. Türk Twitter ortamı da konu hakkında çeşitli görüşlere sahi
1Broker’a erişimin engellenmesi…#1broker#bitcoin
— Mehmet Hamdi Bol (@mehmethamdibol) 28 Eylül 2018
Mehmet Hamdi Bol‘un olayla ilgili yaptığı ankette toplam 1.231 oy kullanıldı ve %39 1Broker erişiminin engellenmesi için ”iyi oldu” ifadesini kullanırken, %61 bu olay için ”kötü oldu” görüşünü savundu.
Binbircesit.com kurucusu İlhan Gülenç ise, farklı bir yöne dikkat çekip Amerikayı eleştirdi ve bir çok kullanıcı için önemli bir tavsiyede bulundu: Merkeziyetsizlik.
Amerika ya da S.E.C, herhangi bir şeyi bahane ederek “istediğimi yaparım” ilkesini bir kez daha gösterdi.1Broker domain’ini kapatmaları bunun en canlı örneği oldu.Bu yüzden merkeziyetsizlik önemli, “domain ve hosting” servisleri de merkeziyetsiz yapıda olmalı.
— iLhan GÜLENÇ (@iLhanGULENC1) 28 Eylül 2018
Platform ABD dışında kurulmuş olmasına rağmen, ABD yetkilileri tarafından el konulmasına dikkat çeken Alp Işık, genel olarak kripto para borsaları ve platformlarının ne denli güvenilmez olduğuna vurgu yaptı.
1Broker’ın başına gelenlerin diğer kripto para borsalarının ve platformlarının başına gelmeyeceğinin garantisini kimse veremez. ABD dışında kurulmuş olması sonucu değiştirmiyor. En sık kullandığımız platformların kapatılmış, hacklenmiş olduğunu görebiliriz maalesef.
— Alp Işık (@AlppIsik) 28 Eylül 2018
Başka bir ünlü Twitter siması olan Crypto Wisdom ise, hem mağdur insanların mağduriyetine sevinenleri eleştirdi, hem de KYC (Müşterini Tanı) protokolü kullanmayan Borsaları uyardı.
SEC 2012 den beri yeni mi farketmiş bunu ? SEC bukadar insanı haksız yere mağdur etti diye sevinç naraları atanlarda nasıl bir kafa var anlamıyorum. KYC almayan bütün borsalar tehdit altında. Evet Binance dahil. İhtiyacimiz olan Beyinsizleşmek değil merkezsizleşmek. pic.twitter.com/8nqEU8OYzs
— Crypto Wisdom ® (@crypto_wisdom_) 28 Eylül 2018
Yine Crypto Wisdom adlı kullanıcının çok kısa süre önce paylaştığı bilgilere göre 1broker platformundaki bazı işlemler hala aktif olarak tamamlanabiliyor. Kendisinin durumla ilgili paylaştığı gönderiyi aşağıdan okuyabilirsiniz:
1fox taki param param hesabıma geçti.
1brokerda 2 parçalı emir girmiştim. İlk çektiğim büyük kısımı da göndermişler. Küçük olan sonraki emir beklemede.Kim aldı , kim alamadı buraya yazabilirsiniz.
— Crypto Wisdom ® (@crypto_wisdom_) 28 Eylül 2018
Bundan Sonrası İçin Ne Yapılmalı?
Bir çok uzmana göre kripto para birimlerini depolamanın en mantıklı yolu, hepsini tek bir platformda bulundurmak yerine oranlarına göre çeşitli cüzdanlara bölmekten yana. Mevcut piyasa koşulları altında gerçekten de hiçbir borsa veya platform %100 güven garantisi veremiyor ve her an bir denetleme veya 1Broker’a olduğu gibi el koyma durumu yaşanılabilir.