Araştırma: Kripto Paralar Bazı Ülkelerde Mülkiyet Olarak Sınıflandırılamaz
ABD‘deki University of Richmond tarafından yapılan bir araştırmaya göre İngiltere ve Galler, kripto paraları “mülk” olarak sınıflandırmayacaklar.
“Mülk” Olarak Kripto Paralar
ABD’deki University of Richmond bünyesindeki Hukuk ve Teknoloji Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre İngiltere ve Galler’deki yetkililer kripto paraları “mülk” olarak sınıflandırmayacak.
Mülk olarak sınıflandırılmayacağı iddia edilen kripto paraların bu bölgelerdeki geleceği ise henüz kesin değil.
Makalenin yazarlarından Johan David Michels, hukukta iki çeşit mülk tanımı olduğunu belirtiyor: Taşınabilen ve taşınamayan mallar. “Taşınabilen mallar” kavramı, adından da anlaşılabileceği üzere fikri mülkiyet gibi taşınabilen varlıkları kapsıyor. Michels’in makalesinden bir kesit şu şekilde:
“Peki kripto paralar gibi dijital tokenlara ne olacak? Tokenlar fiziki varlıklar değiller. Bunlar dijital bir deftere kaydedilen veriler. İngiltere ve Galler’deki hukuka göre yalnızca elektronik ortamda var olan bir şeye ‘sahip olunamaz’. Dolayısıyla dijital tokenlar kişisel mülkiyete alınamazlar.”
Makalenin yazarları şu anki standartları ele alarak kripto paraların mülkiyet olarak sınıflandırılamayacağını öne sürüyorlar. Ancak şunu belirtmek gerekiyor ki yazarların söylemeye çalıştığı şey daha farklı.
Makalenin yazarlarından Michels, kripto paraların mülkiyet olarak değerlendirilebileceğini ancak bunun için öncelikle mevcut yasaların değişmesi gerektiğini belirtiyor:
“Bazı ICO’lar aracılığıyla satışa çıkarılan tokenlar işlevlerine göre menkul kıymet olarak ayrılabilir, bu tokenların üreticileri menkul kıymet yasalarına tabii tutulabilir. ICO aracılığıyla satılan bir tokenın kişisel mülkiyet olarak sayılıp sayılamayacağı henüz kesin değil ve bu sorunun cevabı muhtemelen token sahiplerinin, token üreticilerine karşı sahip oldukları haklara göre şekillenecek.”