Bitcoin’deki SegWit İşlemlerinin Hacmi Artmaya Devam Ediyor
Bitcoin ağındaki SegWit (Segregated Witness) protokolünü kullanarak tamamlanan işlemlerin sayısı git gide artmaya devam ediyor.
P2sh.info tarafından sağlanan verilere bakılacak olursa Bitcoin ağında SegWit protokolüyle çalışan işlemlerin hacmi, şubat ayının ilk haftasında yüzde 89.70 gibi rekor bir seviyeye ulaşmış durumda.
SegWit işlemlerinin toplam hacmi 2018 yılının başlarında Bitcoin ağındaki işlemlerin yüzde 15’ini oluşturuyordu. Bu oran ekim ayına gelindiğinde yüzde 50 düzeylerine kadar arttı. Ancak bu artışın hızı zaman içerisinde düşüş gösterdi.
SegWit protokolü, işlem girdilerindeki dijital imzayı ortadan kaldırarak blok kapasitesini 1MB’dan 3MB’a kadar çıkarabiliyor. Bu dijital imzalar genelde blokta yüzde 65’lik bir yer kaplıyorlar. Bu imzaları ortadan kaldırmak da blok kapasitesinin ciddi bir şekilde artmasını sağlamak anlamına geliyor.
Bu protokolü destekleyen çok fazla sayıda insan olduğu gibi desteklemeyen ve tercih etmeyen de çok fazla sayıda insan var. Şu ana dek birbirinden farklı kripto para borsaları SegWit protokolünü desteklediklerini duyurmuş olsalar da bu protokolden yararlanmayan kullanıcıların sayısı hala hatırı sayılır düzeyde.
SegWit protokolünün geliştirilmesindeki sebeplerden biri aslında Bitcoin ağındaki tartışmalı bir güvenlik sorusunu çözmekti. SegWit protokolü blok içindeki dijital imzayı ortadan kaldırdığı için ağdaki hiç kimse işlem ID’sini değiştiremiyor. Bu da ağın kısmen daha güvenli hale gelmesini sağlıyor.
Yine de her Bitcoin kullanıcısının bu protokolden faydalanmadığını vurgulamakta fayda var. SegWit’i kullanmayan kişiler de rahatlıkla işlem yapabildikleri için Bitcoin kullanıcılarının illa ki bu protokolü benimsemeleri gerekmiyor ki bu da SegWit’in yayılım hızını azaltıyor.