MIT Profesörü: Blockchain Sanıldığı Kadar Güvenli Değil
MIT profesörlerinden biri Blockchain platformlarının aslında zannedildiği kadar güvenli olmadıklarını söylüyor.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörlerinden Stuart Madnick, geçtiğimiz günlerde Blockchain teknolojisi hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Blockchain ve Blockchain platformlarıyla ilgili çeşitli araştırmalar yapan Profesör Madnick, bu teknolojinin aslında zannedildiği kadar güvenli olmadığını düşünüyor.
Kendisinin bu düşünceleri aslında doğrudan MIT tarafından yapılmış bir çalışmaya dayanıyor. MIT 2011 ve 2018 tarihleri arasında güvenlik saldırısına uğramış olan 72 farklı Blockchain sistemini inceledi ve bu sistemlerin başlıca zayıflıklarını ortaya çıkardı. MIT araştırmacılarına göre bu Blockchain sistemlerinin en büyük zayıflıkları arasında şeffaflık, dağıtılmış kontrol ve anonimlik yer alıyor. Bu üç şeyin Blockchain’in en karakteristik özelliklerinden olduğunu söylemek mümkün.
Blockchain kullanıcıları ağdaki şeffaflık sayesinde ağdaki tüm işlemleri kontrol edebiliyor, hatalı bir şey var mı diye inceleyebiliyorlar. Ancak bu aynı zamanda kötü niyetli kişilerin de kolaylıkla ağa erişebilmesini ve ağın gidişatını öğrenebilmesini sağlıyor.
Blockchain sistemlerindeki kontrol dağıtılmış olduğu, yani merkezli olmadığı için ağı açma/kapatma yetkisine sahip olan tek bir otorite bulunmuyor. Dolayısıyla herhangi bir saldırı gerçekleştiği zaman bu durumdan haberdar olan kişiler ağı kapatıp saldırıdan kurtulamıyorlar. Bu da saldırganların işini kolaylaştırıyor.
Bunun yanı sıra anonimliğe de değinen Profesör Madnick; özel anahtarını kaybeden kişilerin bir daha Blockchain hesaplarına erişemediklerini, ağın tamamen anonim olduğunu ve bunun aslında yasa dışı işlemlerin önünü açtığını vurguluyor. Kendisinin tüm bunları değerlendirdikten sonraki yorumu ise şu şekilde:
“Blockchain teknolojisi özellikle şifreleme ve güvenlik konusunda bazı gelişmiş özelliklere sahip olduğu gibi belli başlı zayıflıklara da sahip. Bunlardan bazılarını diğer teknolojilerde görmek mümkünken bazıları yalnızca Blockchain’e özgü zayıflıklar.”