Apple’dan Yeni Blockchain Uygulama Patenti
ABD’li elektronik ve yazılım devi, Dünya’nın en değerli şirketi Apple, yeni yaptığı patent başvurusunda Blockchain bazlı bir timestamp onaylama programı geliştiriyor.
Timestamp herhangi bir programın, sertifikanın, dosyanın veya cihazın en son hangi tarihte ve zamanda değiştirildiğine/açıldığına dair bilgileri saklayan, kodun içine gömülü bir veri parçacığı olarak tanımlanabilir.
ABD Patent ve Marka Ofisi’nin Perşembe günü yayınladığı bir patent başvurusunda Apple’ın tasarladığı bir program sayesinde timestamp’lerin onaydan geçmesi, blockchain teknolojisi ve Halka Açık Kod Altyapısı (Public Key Infrastructure, PKI) kullanılarak mümkün hale getirilecek.
Veri parçacığının blockchain üzerinden gerçekleştirilen bir transfer sayesinde ne zaman değiştirildiğini görmek mümkün olacak, yani her transferde verinin zamanlaması blockchain’de kaydedilecek. Eğer veride herhangi bir değişiklik yapılmak istenirse blockchain üzerinde fazladan oluşturulan transferler sayesinde bu da kayıt altına alınabilecek.
Apple’ın yaptığı patent başvurusunda timestamp’lerin doğrulanması için 3 farklı yöntem önerilmiş, bunlardan biri de blockchain platformunu kullanan bir teknoloji.
Programın tasarımına göre her block farklı bir timestamp bilgisi içerecek. Madenciler tarafından yapılan işlemler sonucunda da gerçekleştirilen transferler blockchain’de kaydedilecek. Apple bu sistemi “çoklu-onay mimarisi” olarak adlandırmakta. Çoklu onay denmesinin önemli bir sebebi de var. Bir timestamp bilgisi (yeni bir block) oluşturulduğunda sistem bunu onaydan geçirecek, ama blockchain’e kaydedilmesi madenciler tarafından ayrıca gerçekleştirilecek.
Patent başvurusunda yazılana göre Apple’ın blockchain teknolojisini kullanmasının sebebi, merkezi olmayan sistemin beraberinde getirdiği güvenlik önlemleri. Dökümanda şöyle yazılmış:
“Eğer herhangi bir parti blockchain’deki node’ları değiştirmeye çalışırsa üzerinde oynanan block bozuk ve hatalı bir hal alıyor. Kendi cihazları üzerindeki blockchain kopyasını bozan bir kişi de diğer blockchain’lerden onay alamayacak. Bu şekilde bozuk olan blockchain diğer node’lar tarafından tanınmaz hale gelecek.”
Patentte timestamp’lerin saklanması için kullanılacak Blockchain sisteminin getirdiği paylaşımlı kayıt teknolojisinin birden fazla yararı olduğu da belirtilmiş. Blockchain sayesinde timestamp’ler üzerinde yapılan değişiklikler uzun süre boyunca kayıt altında tutulabilecek. Bununla birlikte aynı zamanda dışarıdan gelen bir atağa karşı da çok güçlü bir koruma altında olacak.
1 Comment
QbidiQ
Apple ile Einsteinium un paslasma yaptigi haberleri dogru mu?