Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Bitcoin Yasaklanmayacak!

Şu anda Rusya’da üzerinde çalışılan bir yasa tasarısı sayesinde Bitcoin ve diğer kripto paraların alım satımı yasal hale gelecek, ancak madencilik aktiviteleri tamamen yasaklanabilir.

Pek de açıklayıcı olmasa da Rusya Maliye Bakanlığı temsilcisi Aleksey Moiseev, Russia Today’e yaptığı bir açıklamada yasanın madencilik konusundaki detaylarından bahsetti:

“Verilecek cezalar çoğunlukla idari olmak üzere farklı olacak. Ama eğer bir kişi ödeme yapmak için kripto para üretirse üzerinde adli işlem başlatılabilir.”

Moiseev’in dediğini biraz açıklayalım. Kendisi vergi ödemelerinden kaçınmak için ponzi oyunu tarzı sahtekarlıklar veya kripto para madencilik işlemleri yapanların cezaya tabii olduğunu söylüyor.

Maliye Bakanlığı aynı zamanda geçmişte madencilik yapmak isteyenlerin hükümet tarafından onay alması gerektiğini de belirtmişti. Mantıksal olarak diyebiliriz ki madencilik için onay almak isteyenler sadece şirketler ve girişimciler olacak, çünkü bireylerin madencilik yapması yasak. Ülkede madenciliğin resmi statüsü oldukça kafa karıştırıcı desek yanlış olmaz.

Rusya’da Bitcoin Yasal Hale Gelecek

Moiseev’in belirttiğine göre hükümet yasa tasarısı üzerinde çalışırken kullanıcıların Bitcoin gibi kripto paraların alım satımını gerçekleştirmesi de yasal olacak. Yasa tasarısının ne zaman yürürlüğe gireceği hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı, ancak birkaç ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Hatırlayacak olursanız Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Ekim ayında Bitcoin’e karşı büyük bir tepki vermişti. Bunu da takip eden bir açıklamadaysa kripto paraların tamamına sınırlama getirileceği belirtilmişti. Bunları göz önünde bulundurursak şimdi Bitcoin’in yasallaşacağı açıklaması oldukça şaşırtıcı bir hareket oldu. Özellikle belirtmek gerekirse Rusya İletişim ve Medya Bakanı Nikolai Nikiforov, Rusya’da Bitcoin’in hiçbir zaman yasal olmayacağını dile getirmişti.

Rus başkanın hükümete verdiği bir ‘emir’ sonucunda 2018’in Temmuz ayına kadar bütün kripto paralar, ICO’lar ve madencilik aktivitelerini sınırlayacak bir yasa çıkarılacaktı. Duyurulan yasa tasarısının da bu emrin üzerine hazırlandığını tahmin etmek zor değil.

Bu arada sizlerle paylaştığımız bir son dakika haberinde Rusya’nın resmi bir kripto para üzerine çalıştığını da söylemiştik. CryptoRuble adlı para, kripto paraların merkezi olmayan doğasına ters bir şekilde hükümet tarafından kontrol altında tutulacak ve halk tarafından madenciliği gerçekleştirilemeyecek. Hükümet aynı zamanda CryptoRuble’ı Rus Rublesi karşılığında satışa sunacak.

Bunun da dışında, ülkedeki şimdiki oylama yönteminin Blockchain teknolojisi bazlı bir sistemle değiştirileceği de kullanıcılar arasında konuşulan söylentiler arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment