Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs Bitcoin Vadeli İşlem Ticaretine Başlayacak

Bloomberg’ün yaptığı habere göre Goldman Sachs, 10 Aralık (CBOE) ve 18 Aralık‘ta (CME) vadeli işlem piyasaları açıldığında en azından bazı müşterilerden Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri kabul edecek. Bankaların ve aracı kurumlar ticaret için kullanmazlarsa vadeli işlem piyasaları platformunun pek bir önemi kalmıyor. Bu göz önünde bulundurulduğunda, Goldman Sachs gibi bir bankacılık devinin bu piyasaya dahil olacağı büyük bir haber.

Müşterilerine Bitcoin vadeli işlem ürünlerini sunacak diğer aracı kurumlar arasında TD Ameritrade ve Ally Invest de bulunuyor. Hatta genelde Bitcoin’e laf atmasıyla ünlenmiş JP Morgan Chase bile müşterilerine Bitcoin vadeli işlemleri sunmayı düşünüyor.

Yaptığı haberde “firmanın planlarından haberdar olan” isimsiz bir kaynağı alıntılayan Bloomberg, Goldman Sachs’ın müşterilere durumdan duruma ticaret yapma imkanı sağlayacak. Goldman sözcüsü Tiffany Galvin şu açıklamada bulundu:

“Yeni bir ürün olan Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin, standart durum tespit sürecimizdeki gibi özelliklerini ve risklerini değerlendiriyoruz.”

Meslektaşı Jamie Dimon‘ın aksine Goldman CEO’su Lloyd Blankfein konuya temkinli yaklaşsa da Bitcoin fikrine sıcak baktığı bilinen isimlerden. Blankfein şu açıklamada bulundu:

“Çok fazla tarih okurum ve biliyorum ki bir zamanlar bir para eğer içinde 5 $ değerinde altın varsa 5 $ ederdi. Şimdiyse yalnızca yasalara dayanan kağıt bir para var… Belki de yeni dünyada bir şeyler uzlaşma (consensus) ile desteklenir.”

Oldukça Önemli

Goldman Sachs Dünya’nın en elit yatırım bankalarından biri olarak kabul görüyor. En iyi finans uzmanlarını bünyesinde barındırıp, en zengin müşterileri kendine çekiyor. Ancak bundan belki daha önemli olan, Goldman Sachs yöneticilerinin oldukça sık olarak bankadan devlete, devletten bankaya gidip gelmesi. Goldman Sachs ile hükûmet arasında bir “döner kapı” oluşmuş durumda. Goldman Sachs yöneticileri o kadar çok kez hükûmet hizmetine çağrıldı ki firmaya “Government Sachs” lakabı bile takıldı.

Bir zamanlar Goldman Sachs yöneticisi olup devlet çalışanına dönen isimler şuanda Trump yönetiminde Hazine Bakanı görevi yapan Steve Mnuchin bulunuyor. Eski ABD başkanlarından George W. Bush ise eski Goldman Sachs CEO’su Hank Paulson’ı Hazine Bakanı olarak atamıştı. Goldman Sachs firmasındaki yöneticilerin sıklıkla devlete geçiş yapması firmada çalışan kişilere hükûmette belli oranda bir söz hakkı veriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment