Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Vadeli İşlemleri 18 Aralık’ta Başlayacak

ABD merkezli finans firmaları CME Group, CBOE ve Cantor Fitzgerald cuma günü yaptıkları duyuruda kripto para tabanlı finansal ürünlerin 18 Aralık itibariyle listelerine ekleyeceklerini belirttiler.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonunun (CFTC) yaptığı duyuruya göre bu üç şirket, düzenleyici kurumla birlikte söz konusu finansal ürünler için bir standart belirledikten sonra listelemeye başlayabilecek.

Bundan aylar önce CBOE de bir vadeli işlem ürünü çıkartmayı planladığını duyurmuştu. Bir süre önce bu işlemlere başlayacağını duyuran CME ise bundan iki hafta önce bu işlemlerin tahmini başlangıç tarihi olarak 11 Aralık’ı gösteriyordu. Ancak şimdi ise net tarih belirlenmiş oldu.

Hem CME hem CBOE nakit olarak ödenen ve ürüne gerçekten sahip olunmasını gerektirmeyecek, farklı referans oranlarına göre satın alınabilecek sözleşmeler sunacak. CME, ortağı Crypto Facilities ile birlikte oluşturduğu özel bir referans oranı kullanırken CBOE New York merkezli kripto para borsası Gemini’den aldığı veriyi referans oranı olarak kullanacak.

Cantor Fitzgerald’a bağlı Cantor Borsası, yukarıda verilen tarihte Bitcoin üzerinden ikili seçenekler sunmaya başlayacak.

Ancak CFTC yetkilisi J. Christopher Giancarlo bu ürünlerin tam gözetim altında denetleneceğini de vurgulamaktan kaçınmadı. Giancarlo, CFTC’nin Bitcoin ticareti için kullanılan “dayanak nakit” (underlying cash) piyasaları gözlemlemek için sınırlı yetkisi olduğunu da hatırlattı:

“Piyasaya dahil olanlar dikkat etmeli ki Bitcoin için daha yeni yeni gelişmekte olan dayanak nakit piyasaları ve borsaları çoğunlukla düzenlenmemiş durumda ve CFTC’nin bunlar üzerindeki yetkisi kısıtlı. Bu piyasalardaki kişiler fiyat değişkenlikleri ve ticaret yöntemleri konusunda endişe duyuyorlar.”

CFTC aynı zamanda aylardır CME, Cantor ve CBOE ile birlikte bu işlemlerin başlatılmasıyla ilgili görüşmeler yürüttüğünü belirtti.

Kurum aynı zamanda “sözleşmelerin tasarımında bir değişiklik gerekip gerekmediği konusunda” şirketlerle çalışmaya devam edeceğini ve yeni yeni oluşmakta olan Bitcoin’e bağıl finansal ürünler piyasasını yakından takip edeceğini belirtti.

Ticarete Hazır

Konuyla ilgili bazı endişeler olsa da Bitcoin tabanlı vadeli işlemlerin başlayacak olmasıyla ilgili optimist yaklaşımlar da oldu.

CME Group CEO’su Terry Duffy Chicago merkezli borsanın ve emsallerinin, bu ürünleri listelemek için gereken önlemleri aldıklarına inandığını söyledi:

“Düzenlenmiş bir hizmet sunmak adına CFTC ve piyasa mensuplarıyla yaptığımız sıkı çalışmaların sonucunda yatırımcılara şeffaflık ve fiyatları keşfetme imkanı tanıyacak Bitcoin vadeli işlemlerini piyasaya getirmekten mutluluk duyuyoruz.”

Duffy, işlemler için başlangıçta risk yönetme unsurları olarak %35’lik bir marjin ile pozisyon ve gün içi fiyat kısıtlamaları uygulanacağını söyledi. Yeni sözleşme türünün ticareti CME Globex platformunda yapılabilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment