Bitcoin’i Ailenize ve Komşu Teyzelere Nasıl Anlatırsınız
Bitcoin bu hafta başında 11,000$’ı geçerek halk arasında popülerlik kazanmaya devam ediyor. Hal böyle olunca akrabalarınızdan konu hakkında kaçınılmaz bir şekilde sorular gelecektir.
me irl vs me when I talk about bitcoin pic.twitter.com/C3oktotukE
— Andrew Quackson (@AndrewQuackson) November 29, 2017
“Gerçek hayatta ben — Bitcoin’den bahsederken ben.”
tried to convince parents to buy me bitcoin in 2010, they laughed at me and i never got bitcoin because of it.
— EvolaKid 🏴 (@EvolaKid) November 29, 2017
“Ailemi 2010 yılında Bitcoin almaya ikna etmeye çalıştım. Ama bana güldüler ve bu yüzden asla Bitcoin sahibi olamadım.”
Aile sohbetlerinde genç nesilin çok sık yaşadığı bir durum vardır. Size bir soru sorulduğunda büyükler ya sizin cevabınızla aynı fikirde olmaz, ya da kendi gençliklerindeki bir olaya bağlarlar.
Tabii artık çıkan yeni teknolojiler ve buluşlardan bahsederken böyle bir sorun muhtemelen olmayacaktır, zira ailenin size verecek bir cevabı olmaz. İşte Bitcoin de bu popülerleşen buluşlardan sadece biri, ancak insanlar genelde Bitcoin’in kullanım potansiyelini anlayamıyor. Özellikle siz 25-35 yaşlarındaysanız anneniz ve babanız gibi yaşlı bireyler bu konuda oldukça bilgisiz sayılır. Eğer bu kadar genç değilseniz ve yine de kripto paralarla içli dışlıysanız, sizlere diyecek bir şeyimiz yok, çünkü aklınızın genç olduğunu söyleyebiliriz.
Peki buna benzer olaydan haberi olmayan insanlar sizden kızgın bakışlar eşliğinde bir açıklama bekliyorsa ne yapabilirsiniz? Yazımızda sizlere bu delici bakışlar altında nasıl hayatta kalabileceğinizi anlatacağız.
İlk Madde: Bitcoin de Para, Tek Farkı Dijital Olması
Bitcoin’i anlatmaya başlarken “kripto para” gibi jargonlar kullanmaktan kaçının, onların da anlayabileceği örnekler kullanın. Zaten anlatması zor olan bir şeyi yine anlamsız kelimelerle tanımlamaya çalışırsanız işin içinden çıkamazsınız.
Bu örneklerden başta gelenleri tabii ki standart para ve hisse senetleri. Bitcoin’in de standart bir para birimi gibi değeri olduğunu ve çeşitli malların ve hizmetlerin alımında kullanılabileceğini açıklayın. Bununla birlikte Bitcoin aynı zamanda hisse senedi marketlerine de benzer, zira fiyat arz/talep dengesinin değişmesiyle birlikte yukarı aşağı sallanıyor. Ancak ufak bir fark var: eğer şirket isterse hisse sahiplerine elde edilen kazancın bir kısmını verebilir. Bitcoin’de bu yok, ancak Proof-of-Stake (Bakiye Kanıtı) protokolü kullanan koinler için durum farklı. Tabii ki anlatımın kolaylığı açısından PoW ya da PoS zımbırtılarına hiç girmemek daha iyi.
İkinci Madde: Bitcoin’i bir Dağa Benzetin
Üstteki sözleriniz üzerine aileniz muhtemelen Bitcoin’in nereden geldiğini ve sizde olup olmadığını soracaktır. Eminiz ki dijital para Bitcoin’den çok daha anlaşılabilir bir terim, bu yüzden bunu kullanmakta fayda var.
Aynı zamanda Bitcoin mantığının bir banka hesap kartı veya hesabınıza yapılan para transferlerine benzediğini de söyleyebilirsiniz. Zira para arada 3. bir kişi olmadan direkt hesabınıza gidiyor.
Paranın nereden geldiği sorusuna ise Bitcoin Dağı adlı bir dağ örneği kullanarak cevap vereceğiz, bu dağda da Bitcoin adlı değerli taşlar kazan madenciler mevcut. Ancak bu Bitcoin madencilik işlemi kazma kürek yerine bilgisayarların işlem gücüyle gerçekleşiyor. Kömür kazarken kazma kürek kullanabiliyorsunuz, ama altın kazarken altını değersiz maddelerden ayıracak özel ekipmanlar gerekli. Bitcoin’in üretimi de aynı mantığa dayanıyor. Bitcoin madencileri ise aynı altın kazan madenciler gibi, bulunan değerli taşların bir kısmının iş arkadaşları ve borsalar arasında dağıtılması için çalışıyorlar. Çıkarılan Bitcoin’ler aynı düzenli bir şekilde çıkarılan madencilik vagonları gibi bloklar halinde piyasaya dağıtılıyor.
Üçüncü Madde: Bitcoin’lerin Kullanıldığı Alanlar
İşte bu kısım ailenizi heyecanlandıracak, düşünsenize 11,000$ değerinde bir Bitcoin’iniz var?
Kim o kadar büyük miktarda bir parayla çılgın bir şekilde harcama yapmazdı ki? Üstelik harcarken cebinizden neredeyse hiç para çıkmıyor, tabii bu çeşitli websitelerinde değişiklik gösterebilir. Litecoin gibi bazı kripto paralar ise hiçbir zaman transfer ücreti gerektirmiyor.
Ailenin geleceği düşünerek daha tutumlu olmak isteyen üyeleri de olacaktır. Onlar içinse Bitcoin’in bir yatırım aracı olarak da kullanılabileceğini söyleyebilirsiniz. Bitcoin’e yapılan bir yatırım ileride oldukça büyük bir kazanç sağlayabilir. Bitcoin piyasasının oldukça oynak, yani volatilitesinin yüksek olduğunu da eklemeyi unutmayın. Örnek vermek gerekirse Bitcoin yıl başından beri 4000$’dan 11,000$’a çıkmış bulunuyor. Eğer bu örneği verirseniz ailenin yatırımcı kafasında olan bireyleri daha fazla bilgi sahibi olmadan yerlerinde duramayacaklardır.
Siz de tahmin edersiniz ki buna benzer yeni teknolojileri büyüklerinize anlatmak oldukça zor bir durum, ancak biraz istekliyseniz ve üstteki maddeleri iyi anlatırsanız emin olun ki ilgilerini çekebilirsiniz. Eminiz ki Bitcoin’in nasıl çalıştığını anlamaları bu özel stratejilerle çok daha kolay olacaktır.
Bunu insanlara anlatırsanız belki de yüzyıllardır ülke ekonomilerini yöneten hükümetlerin kontrol altında tuttuğu para birimlerinden vazgeçip kripto paraların gelişmesini desteklerler. Hatta yatırım yaparlarsa bu devrimin bir parçası olma imkanına bile sahip olurlar. Bakarsınız o kadar ilgili hale gelirler ki size önerdikleri bir kripto parayı almadığınız için fırça yer hale bile gelebilirsiniz. Şimdiden söyleyebiliriz ki kaç yıl sonra olursa olsun, yaşları farketmeksizin bir gün bütün insanlar koinleyecek. Kripto paralar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası.