Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin 11,000$’ı Geçti, Birçok Şirketten Daha Değerli Hale Geldi

Birçok piyasa analisti tarafından gömülen ve alay konusu olan Bitcoin, 2017 yılında kripto paralardaki inanılmaz yükselişe öncülük etti. Şu anda piyasa değeri Disney, Mastercard ve McDonalds gibi birçok şirketten daha fazla.

Kişilerin finansal değerini hesaplarken kullanılan yöntemlerden biri, sahip olduğu mal varlığının değerinin toplamını bulmaktır. Günümüzün çılgın finansal dünyası ve dev şirketleri arasında bu değer piyasa değeri olarak adlandırılıyor. Piyasa değeri, bir şirketin hisselerinin toplam değerine eşit oluyor. Piyasa değeri bu hafta 180 milyar $’ı geçen Bitcoin, birçok analistin yüzünü kızartacak bir büyüme gösterdi.

Mickey Mouse bile Bitcoin’e Yenik Düştü

Bitcoin’e 2017 yılının başında girenler kadar şanslıysanız, şimdiki fiyat sizi inanılmaz mutlu etmeli. Fiyat 2016’nın sonunda 800$’ken, geçen hafta 9000$’ı geçerek 10,000$’a ulaşmıştı. Hatta haberin yazıldığı sırada Coinmarketcap’de 11,000$’ı görmüş bulunuyor. Bu da 800$’dan 11,000$’a tam %1375’lik bir büyümeye işaret ediyor.

Peki yaklaşık 11,000$’lık bir fiyat, Bitcoin’in piyasa değeri için ne ifade ediyor? Bitcoin’in değeri şu anda ağızları açık bırakacak bir şekilde tam 180 milyar $’ı geçmiş bulunuyor. Bu Bitcoin’i en değerli 10 şirket listesine sokmasa da yaklaşık 35. sıra da kullanıcıları hoşnut edecek gibi görünüyor.

Bitcoin Gerçekten Dolandırıcılıksa Çok Pahalı bir Dolandırıcılık

Eğer büyük ağızlardan yine dolandırıcılık suçlamaları duyarsanız, emin olun ki Bitcoin’in yükselişini kaçırdıkları için ne dediklerini bilmiyorlar. Bitcoin’in piyasa değeri 873 milyar $’lık Apple, 716 milyar $’lık Google, 640 milyar $’lık Microsoft ve 531 milyar $’lık Amazon kadar büyük olmayabilir. Ancak hayatımızın içinde bulunan ve sık sık duyduğumuz birçok şirketten daha değerli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İşte Bitcoin’in geçtiği bazı şirketlerin piyasa değeri listesi:

  • ABD’de Kablo TV Sağlayıcısı Dev Comcast: 169.4 milyar $
  • Kredi ve Banka Kartlarına Güç Veren MasterCard: 163.2 milyar $
  • Meşrubat Firması Pepsico: 156.8 milyar $
  • Havacılık ve Uzay Araştırmaları Gerçekleştiren Boeing: 152.5 milyar $
  • Köklü Animasyon ve Çizgi Film Şirketi Disney: 151 milyar $
  • Ev Tipi Bilgisayar Endüstrisine Büyük Katkıları Olan IBM: 143.3 milyar $
  • Hayatımızı Kolaylaştıran Mucizevi Ürünler Oluşturan 3M: 137 milyar $
  • Onbinlerce Şubesi Bulunan McDonalds: 135 milyar $
  • Bilgisayar Donanımının Vazgeçilmezi NVIDIA: 124 milyar $
  • Spor Ürünleri Üreticisi Nike: 96 milyar $
  • Eskiden Efsanevi Oyunlar Üreten Electronic Arts: 33 milyar $
  • ABD’nin En Büyük Perakende Marketler Zinciri Target: 30 milyar $

Görünüşe göre bazı finansal analistler kafalarını deve kuşu misali toprağa gömmüş bile. ETX Capital şirketinden market analisti Neil Wilson, CME’nin Bitcoin ön ödemeli sözleşmelerini duyurmasından sonra şu şekilde bir açıklamada bulunmuştu:

“CME’nin satışları Bitcoin’in farkındalığının artması için çok büyük bir adım. Bitcoin’in piyasa değeri şu anda IBM, McDonalds ve Disney’i geçmiş durumda.”

“Ama geleneksel bir düşünce yapısı olanlar için bunu anlamak çok güç. Bitcoin alırken bir mal veya varlık almak yerine sadece 21 milyon hisse satan ve yatırımcılara tek kuruş geri ödemeyen bir şirkete yatırım yapmış oluyorsunuz.”

“Bitcoin’in değerli olduğu tek zaman, sizden sonraki alıcının daha fazla ödemesidir – bu da gerçek bir aptallık. Bitcoin’in şekilde gerçek değeri yok sayılır, bu da spekülasyonlarla yönetilen dev bir balon olduğu anlamına gelir.”

Bunlara rağmen Bitcoin’in piyasa değerinin büyüklüğünü inkar edenler yok denecek kadar az. Birkaç yıl önce insanlar Bitcoin’i tanımıyordu bile. Tanıyanlara da “Piyasa değeri IBM, Boeing ve Mastercard’dan büyük olacak mı?” şeklinde bir soru sorsaydınız, alacağınız cevap alaycı bir gülücükten başka birşey olmazdı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment