Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Bitcoin’ciler Consensus: Invest Etkinliğinde Buluştu

28 Kasım’da CoinDesk tarafından düzenlenen ‘Consensus: Invest’ etkinliğinde birçok konuşmacı yer aldı. Bu konuşmacılardan biri, özel varlık fonu şirketi Silver Lake’in kurucu ortağı Glenn Hutchins, “bir balon ve dolandırıcılık arasındaki farkın çok önemli olduğuna” dikkat çekti.

Galaxy Investment Partners (Yatırımcılık Ortaklığı) CEO’su Michael Novogratz ve Brian Kelly Capital kurucusu Brian Kelly ile birlikte konuşan Hutchins, uzun süren konuşmalarda satılan koinlerin değerinin nasıl belirlendiğinden bahsetti. Tartışılan diğer konulardan bazılarıysa kripto para endüstrisinin geleceği ve Hutchins ve Novogratz’ın Bitcoin’le ilk nasıl tanıştığı.

Uzun süreli Bitcoin ve Ethereum yatırımcısı olan Novogratz, kripto paraların önümüzdeki yıl büyük kazançlar sağlayabileceğini söylemişti. Kendisinin kripto paralarda yaşadığı “Buldum!” anı, aslında ilk yatırımını yaptıktan sonra teknolojiyi daha detaylı araştırdığında gerçekleşmiş.

“Biz eskiden Bitcoin sahibiydik, şimdiyse kripto para ekosistemi yatırımcısıyız.”

Hutchins ise espri yaparak “Bitcoin’i son çare olarak aldığını” söyledi, çünkü aslında ilk önce madencilik alanındaki yatırım seçeneklerini değerlendirmiş. Ama yine kendi sözlerini alıntılayacak olursak Hutchins “hangisinin kazanacağını bir türlü anlayamamış.” Görünüşe göre kendisi geçen sene itibariyle Bitcoin’i seçmiş bulunuyor, zira şu anda kurumsal yatırım firması Digital Currency Group’da kurul üyesi olarak görev yapmakta.

Buna rağmen tartışma, kripto para yatırımlarının nasıl yapılması gerektiği konusu üzerinden devam etti. Bahsedilen iki seçenek var; yatırım ya koinlerin kendisine yapılacak, ya da proje üzerinde çalışan şirketlerin hisselerinden alınacak. Novogratz ise kripto paraların yükselmek suretiyle sağladığı getirileri aynı şekilde verecek şirketleri bulmanın “zor” olduğunu düşünüyor.

Çeşitli Projeler Piyasaya Giriş Yapıyor

Novogratz aynı zamanda ekosistemde yer alan projelerin artacağını da belirtti. Ancak bunun ardından da ortaya çıkan aynı alan üzerinde çalışan projelerin hepsinin “kazanamayacağını” da belirtti. Aynı merkezi olmayan bulut depolama (örnek: Storj) ve özel araç paylaşımı (örnek: Uber) şirketlerinin sadece bir tanesinin kazandığı gibi, aynı konuyu ele alan kripto para projelerinin de sadece bir tanesi sonunda sağ kalacak.

“Bence çeşitli kullanım alanları üzerinde çalışan projelerden sadece tek bir kazanan çıkacak, ancak bununla birlikte birçok farklı Blockchain de göreceğiz.”

Herkesin beklediği gibi, konuşmanın konusu sonunda kripto paraların balon mu yoksa dolandırıcılık mı olduğuna geldi. Dolandırıcılık iddiaları özellikle JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon’un skandal sözlerinden sonra artmaya başlamıştı.

Hutchins’e göre “dolandırıcılık” argümanı hafife alınıp bir kenara atılmamalı.

“Bence bir balon ve dolandırıcılık arasındaki farkı belirlemek çok önemli. Balon olduğunda bile doğru yatırımı yaptıysanız kazanç elde etmeniz mümkün.”

Novogratz ise bu ifadeye “Bu olay hayatımızda gördüğümüz en büyük balon olabilir” şeklinde bir cevap vererek Hutchins’in şunu demesi gerektiğini hatırlattı:

“(Balon yorumu için) Lütfen bunu dediğim kayıtlara geçmesin…”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment