Bitcoin Biriken İşlemlerle Çılgın bir Hafta Geçiriyor
Borsalar limitlerini aşmaya başladı. DDoS saldırıları, devasa fiyat oynamaları, çökmeler, iptal edilen alış satış emirleri… 200,000’den fazla bakiye transferi beklemede, hatta bunlardan bazıları mempool’da (transferlerin tutulduğu alan) 24 saatten fazladır askıya alınmış. Üstelik Bitcoin transfer ücretleri son zamanlarda inanılmaz bir artış göstermişti.
Bitcoin oldukça çılgın bir hafta geçiriyor. Her geçen hafta diğerinden çok daha vahşi denilebilir. Fiyatın yeni rekorlar kırması, büyük bir şekilde dalgalanması, bunların da üstüne rekor kıran kullanım oranları gelince ortalık savaş alanına döndü desek yanlış olmaz.
Bitcoin fiyat çılgınlığının ortalarındayken bu trafiğin borsalar için ne anlama geldiği üzerinde çoğumuz düşünmüyoruz. Bu borsalarda binlerce insan aynı anda işlem yapıyor. Kripto paranın dolar türünden değeri son zamanlarda inanılmaz bir şekilde yükselmişken ana akım medyada da Bitcoin oldukça popüler hale geldi. Ancak bunların arkasında yatan görünmez bir sorun var: Bitcoin ağında biriktikçe biriken, hatta artık gönderilemez hale gelen bakiye transferleri…
Bekleyen transferlerin canlı bir şekilde güncellenen bir haritası ve listesi.
Son 24 saat içinde Bitcoin üzerinde gerçekleşen toplam işlem hacmi 29 milyar $’ı geçmek üzere. Tam bir ay önceki değerlere göre bu işlem hacmi tam 5 kat artmış bulunuyor. Borsalar üzerinde gerçekleşen Bitcoin alım satımları Blockchain’in performansını etkilemiyor, zira bütün işlem borsanın kendi platformu içerisinde gerçekleşiyor. Ne olursa olsun, artan alım satım yoğunluğu şu anda rekor kırmakta. Bu yoğunluk haliyle insanların borsalara Bitcoin gönderip geri çekmesine de neden oluyor, bu da dolaylı yoldan işlem hacmini devasa seviyelere getiriyor. Eğer bu Bitcoin çılgınlığı şimdi olduğu gibi devam ederse New York Hisse Senedi Borsası NYSE‘nin sahip olduğu 50 milyar $’lık işlem hacmine ulaşmak o kadar da uzun bir süre almayacak.
Bitcoin Fiyatı Çıkarken Geri Kalan Her Şey Düştü
Son 12 saat içinde Bitcoin’deki çılgınlık ortamı devam ederken neredeyse bütün altkoinlerin değişim değeri kırmızıydı. Tabii bu atmosferde başarısız olan tek şey altkoinler değil, aynı zamanda bu koinlerin işlem gördüğü borsalar da tökezlemekte. Örnek vermek gerekirse Coinbase’deki Bitcoin fiyatı bir ara o kadar şişmişti ki 18,000$’a dayanmıştı. Bunu takiben, borsas 7 Aralık’ta tamamen kapanmıştı. Burada çalıştıran programcılar da sitenin aşırı başarılı olmasından dolayı oluşan trafiğe bir çözüm getirmeye uğraşıyorlardı.
Hafta başından beri uzmanları oldukça meşgul tutan Bitcoin, medya kaynaklarından da büyük ilgi görüyor. Ana akım medya kaynakları bir süredir Bitcoin şu anda ne durumda, gelecekte neler göreceğiz gibi konular üzerinde haberler yapıyorlar. Eski yatırım fonu yöneticisi James Cramer, CNBC’de yaptığı bir açıklamada bu yükselişi anlatmaya çalıştı:
“Ben bunun üzerinde yorum yapmak istemiyorum çünkü bu şey Mars’a gidiyor olabilir. Hatta belki Jüpiter bile diyebiliriz.”
Bu arada İskoç Royal Bank başkanı Howard Davies, Bitcoin’le olan bitenlerin “mantıksız bir taşkınlık” olduğunu ve normal borsaların ön ödemeli sözleşme (futures) seçeneklerini sunmaması gerektiğini dile getirmişti. Ancak Bitcoin roketi Mars yolunda ilerlerken kullanıcıların coşkusu sayesinde bu gereksiz açıklamayı kimse farketmedi bile.
Mempool Ağzına Kadar Transferlerle Doldu
Bu haftanın başında Bitcoin kullanıcıları Ethereum ile alay ediyordu. Crypto Kitties adlı projeden dolayı şişen Ethereum mempool’u transferlerin yavaşlamasına ve transfer ücretlerinin fırlamasına sebep olmuştu. Bitcoin ise ünlü olunca dün başlayan bir işlem yoğunluğundan dolayı devasa transfer sürelerine tanıklık ediyor. Bilindiği gibi Bitcoin transferleri için ne kadar çok öderseniz işleminiz o kadar hızlı gerçekleşiyor. İşte bu yığılma yaşanan ortamda işlemlerinin hızlı onaylanmasını isteyen kullanıcılar, transfer başına 7$’dan fazla ödemişler. Bu yüksek fiyata rağmen transferleri mempool’da 24 saatten fazladır bekleyen bir sürü kullanıcı mevcut. Üstelik bu sadece başlangıç, zira transfer başına 32$ gibi çılgın bir miktar ödeyenler bile olmuş. Reddit kullanıcısı drkoalaman, “Bitcoin’e lanet olsun!” şeklinde bir konu da başlatmış. Bu arada Bitcoin’e özel Reddit forumları olan r/bitcoin 500,000, r/btc ise 100,000 kullanıcı sayısına erişmiş durumda. Bununla birlikte Bitcoin ana geliştirici topluluğu da GitHub üzerinde popüler hale gelmiş bulunuyor.
Borsalar Oldukça Garip Davranıyor
Bitstamp, Bitcoin fiyatındaki şişme durumlarına karşı tutumuyla bilinen bir borsaydı. Ama bugün diğer piyasalardan çok daha ucuz işlem yapan borsa Bitfinex oldu. Bitfinex’deki Bitcoin fiyatı diğer borsalardan inanılmaz bir derecede daha düşüktü. Bu da kullanıcılar için teorik olarak arbitraj yapma fırsatı demek oluyor, ancak mempool zaten yeterince tıkalıyken borsadan borsaya transferler neredeyse imkansız bir hal almıştı. Arbitraj terimini kısaca açıklamak gerekirse kullanıcılar düşük fiyattan aldıkları ‘malları’ farklı bir piyasada (yani farklı bir borsada) daha yüksek bir fiyattan satarak kazanç elde edebiliyorlar. Buna da arbitraj deniyor. Ancak bekleme süreleri bir günden daha uzunken bunu gerçekleştirmek pek mümkün değil.
Bütün bunlar yaşanırken Bitfinex’in sitesine de geçtiğimiz haftalardan beri DDoS saldırıları düzenleniyordu. Zaten yeterince yoğunluk yokmuş gibi yapılan DDoS saldırıları bugün de devam etmekte, ancak Bitfinex şimdilik oldukça sağlam görünüyor. GDAX’teyse çok daha ilginç olaylar yaşanıyor. Önce Bitcoin Bitfinex’dekinden tam 3000$ daha fazla bir fiyattan işleme girdi, sonrasındaysa borsa bir süre kapalı kaldı. Bu arada Güney Kore’deki borsalarda da inanılmaz bir fiyat şişkinliği yaşanıyor. Örnek vermek gerekirse Bithumb, Bitfinex’te 15,500$ olan Bitcoin’i 19,000$ gibi garip bir fiyattan işleme alıyordu. Bu da %20’den fazla bir fiyat şişkinliğine işaret ediyor.
Bitcoin’in fiyatı ve piyasa değeri Kasım ayının başından beri inanılmaz seviyelere geldi. Piyasayla iç içe olan kullanıcılar, Bitcoin’in bir ödeme aracından çok bir para biriktirme yöntemi olarak kullanılması konusunda hem fikir olmuşlardı. Tabii Bitcoin’in hala aktif bir şekilde alım satım için kullanıldığı bir platform da mevcut: darknet. Reddit’teki /r/darknetmarkets adlı forumdaki kullanıcılar da diğer herkes gibi uzun bekleme sürelerinden şikayetçi. Geleneksel yatırımcıların çoğu dijital altına hücum olayından bir kazanç sağlamaya çalışıyor, ama deep web’deki kullanıcılar bundan daha fazlasını istiyorlar. Tabii bütün kullanıcılar gibi, onlar da beklemek zorunda. Full Metal Jacket filminden R. Lee Ermey’ın eğitim kampında dediği gibi, Blockchain’de herkes aynı seviyede değersiz…