Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CryptoKitties Ethereum’un En Büyük Uygulaması Oldu

Birkaç gün önce Koin Bülteni üzerinden paylaştığımız ve Ethereum ağında oldukça popüler hale gelen kedi oyunu CryptoKitties, büyük bir merkezsiz kripto para borsası olan EtherDelta’yı geçerek Ethereum ağı üzerinde gaz tüketimi bakımından en büyük merkezsiz uygulama oldu.

Crypto Kitties Surpass Ether Delta Cointelegraph

ETH Gas Station’a göre CryptoKitties Ethereum akıllı kontratı, son 1,500 blok baz alındığında Ethereum ağının işlem hacminin %13.95’inden sorumlu.

CryptoKitties’in Başarı Sebebi

CryptoKitties, Ethereum ağı üzerindeki herkesin çiftleştirmeye uygun kedi karikatürleri almasına veya satmasına olanak tanıyor. Ethereum ağının merkezsiz yapısı, hileli kedilerin üretimiyle oynanmasına olanak tanımıyor ve böylece bazı kedi türleri oldukça “nadir ve az bulunan” türler olarak değer görüyorlar.

Kullanıcıların dijital kedi toplayıp çiftleştirdiği CryptoKitties, ProductHunt kurucusu Ryan Hoover’a göre Pokemon’a benzeyen Ethereum tabanlı merkezsiz bir oyun. CryptoKitties’in Pokemon’dan farkı ise kullanıcılar merkezsiz bir pazar alanı üzerinden, çiftleştirmeye el verişli kedileri Ether ile satabiliyor ve satın alabiliyor.

Whatis Crypto Kitties Cointelegraph

CryptoKitty Satışlarında gözükene göre CryptoKitties oyunu içerisinde bulunan en nadir ve en pahalı üç kedi türü sırasıyla 114 bin 573 $, 81 bin 549 $ ve 69 bin 600 $ gibi fiyatlara satıldı. Yani bu üç kedi için toplamda 570’den fazla Ether harcandı.

Dapp (merkezsiz uygulama) CryptoKitties eşsiz modeli ve stratejisi sayesinde hem Ethereum kullanıcıları hem de Dünya çapındaki kripto para sevenleri arasında büyük bir popülerliğe sahip. CryptoKitties geliştirici ekibi bu platformun kripto para sektöründe yer alan herkese hitap ettiğini ve yalnızca bir avuç kullanıcıya ya da organizasyona özel olmadığını belirtti. CryptoKitties ekibi:

“Gelecek heyecan verici. Ve biz geleceğin Blockchain olduğuna inanıyoruz. Ancak blockchain birkaç tane bir ve sıfır ne kadar samimiyse, o kadar samimi. Biz yalnızca Bitcoin madencileri, risk sermayeleri, ICO’lar ve benzeri sıkıcı şeyler için değil; herkes için bir gelecek istiyoruz.”

CryptoKitties Böyle Devam Edebilir Mi?

Techcrunch raporuna göre uygulama üzerinde 1.3 milyon $ değerinde kedi karikatürü ticareti yapıldı. Son birkaç hafta içinde kullanıcılar kedi karikatürü almak adına toplamda bir milyon $’dan fazla para harcadı. CryptoKitties böylesine hızlı bir büyümeyle, Ethereum ağında bir tıkanıklık yaratacak hale geldi. 4 Aralık’ta yapılan açıklamada CryptoKitties:

“Ağdaki tıkanıklık sebebiyle kedi doğum ücretini 0.001 ETH’den 0.002 ETH’ye çıkarıyoruz. Bu sayede kedileriniz tam vaktinde doğacak! Fiyatta fazlalığın amacı, madencileri kedi doğurma işlemlerini blockchain’e eklemeye teşvik etmek. Daha uzun vadeli bir çözüm en yakın zamanda bulunacak.”

Coinbase ortak kurucusu Fred Ehrsam, Ethereum’un ölçeklenme sorunlarının birkaç yıl içinde çözüleceğini de göz önünde bulundurarak EtherDelta gibi Ethereum tabanlı merkezsiz uygulamaların, trilyonlarca dolar değerindeki sektörlerin içine girebileceğini belirtmişti. Kripto para borsası piyasası zaten tek başına milyarlarca dolarlık bir sektör. Yakın gelecekte Ethereum tabanlı ticaret protokolleri, küresel piyasanın önde gelen finansal kurumlarının altyapılarıyla rekabet edebilecek seviyeye gelecek.

Böylesine hırslı projeler bir yana, CryptoKitties gibi merkezsiz uygulamaların çok daha küçük çaplı hedefleri var. Kedi toplamaya odaklanmış bir oyun ile kripto para topluluğunu neşelendirmek. Hedefleri küçük çaplı olabilir ancak yine de CryptoKitties Ethereum blockchain ağını kullanarak oluşturulan ilk başarılı merkezsiz oyun. Uzun vadede geleneksel oyun sektöründeki geliştiriciler CryptoKitties’in böylesine bir başarıyı nasıl elde ettiğini araştırabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment