Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kedi Oyunu Ethereum Ağını Kasıp Kavuruyor

Küçük, minnoş kediler Ethereum ağını ele geçiriyor… Ethereum üzerinde gerçekleşen işlemlerin %4’ünden sorumlular. Birkaç farklı sektörü tamamen değiştirebilecek potansiyelde olduğu söylenen akıllı kontrat platformu şuanda bir kedi oyununa ev sahipliği yapıyor.

28 Kasım’da yani ancak birkaç gün önce yayınlanan CryptoKitties isimli oyun şuanda Ethereum ağının en popüler ikinci uygulaması durumunda. CryptoKitties oyununun olayı bir dizi birbirinden farklı kedi karikatürü toplamak. Bu karikatürler farklı niteliklere veya “keditelik”lere sahip…

Alım ve Satım

Bu nitelikler bir sanal genom içine kodlanmış durumda. Genetik koduna veya kalıtsal yapısına bağlı olarak her bir kedinin diğerlerinden farklı fiziksel özellikleri ve fenotipi bulunuyor. Ortaokul biyoloji dersini hatırladınız mı? Bakın, gerçek hayatta nasıl işe yarıyor. Kullanıcılar farklı kedileri birbiriyle “çiftleştirerek” farklı ve muhtemelen nadir özelliklere sahip yeni kedilere sahip olmaya çalışıyorlar. Dört milyar kombinasyon bulunuyor.

World of Warcraft’ta kılıç veya zırh alır gibi fiyatları 5 bin $’a kadar çıkabilen bu nadir kedilerin de ticaretini yapabiliyorsunuz. Ama online oyunlarda bildiğiniz üzere oyun kapanırsa doğal olarak “item” de kaybolur. Ama bu kediler geçici değil, kalıcı. Çünkü bu kediler aslında Ethereum ağında birbirinden farklı token niteliğindeler. Yani oyunun geliştiricileri ortadan kaybolsa dahi kediler kalacak.

Oyunun geliştiricileri kendilerinin sisteme müdahale etmelerinin imkansız olduğunu iddia ediyorlar. Teknik mühendis Dieter Shirley:

“CryptoKitties ekonomisi tamamen merkezsiz ve geliştirici ekibin (ekonomiye) müdahale etmesi imkansız. Geliştirici ekibinde olup çiftleşme algoritmasını bilen birinin oyunu oynaması kesinlikle yasak.

Pazarlama müdürü Elsa Wilk:

“(CryptoKitties) markasına ve pazarlamasına yaklaşımımız aslında günümüz ICO piyasasına şaka yollu bir eleştiri getirmek.”

Kediler Piyasaya Karşı

Neredeyse her hafta yeni rekorlar kırılan ve sürekli yeni oyunlar üretilen dijital para piyasasında yatırımcılar da çılgına döndü. Spekülatörler en ilginç ICO’yu bulup kar etmek adına o ICO’nun token’ını satmaya çalışıyor. Kripto para piyasasında şu sıralar haller böylesine ciddiyken CryptoKitties piyasaya biraz neşe getirmiş.

Bitcoin’in Wall Street’e girmesi kripto paraların geniş kitleler tarafından kabul görmesine büyük katkı sağlayacak diyorduk ancak görünen o ki kripto paralar Wall Street sayesinde değil, kedi oyunu sayesinde Dünya’ya yayılacak…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment