Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankacıların Bitcoin Endişesi Sürüyor

Son haftalarda Bitcoin için hemen hemen her şey olumlu yönde ilerlerken Bitcoin’e sıcak bakmayanlar da hala daha bulunuyor. Bu kişiler genelde bankacılar oluyor.

Bu seferki olumsuz yorum da bir bankanın başından geldi. Bu hafta Çin’de bir konferansta konuşan Fransa Bankası yöneticisi Francois Villeroy de Galhau, 11 bin $ sınırını gören Bitcoin’in değişkenliği hakkında konuştu:

“Açık olmak gerekiyor. Bitcoin bir para birimi değil hatta bir kripto para bile değil. (Bitcoin) bir spekülatif varlık. Değeri ve değişkenliğinin hiçbir ekonomik tabanı yok ve kimsenin sorumluluğunda değiller. Fransa Bankası, Bitcoin’e yatırım yapanlara riskin tamamen kendilerinde olduğunu hatırlatıyor.”

Amerika’da Popülerleşiyor

Fransa Bankası Bitcoin‘e pek ılımlı bakmayadursun, Bitcoin özellikle bu ay yaşanan olaylarla birlikte Amerika’da oldukça yaygınlaşıyor.

Cuma günü yapılan açıklamada ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu, CME ve CBOE’ye Bitcoin üzerinden vadeli işlem sözleşmeleri yapma izni çıkardı.

Piyasalar bu habere beklenildiği üzere olumlu tepki verdi. Cuma günkü açıklama sonrasında Bitcoin fiyatı 11 bin $ sınırı üstüne tekrar çıkmayı başardı ve hala daha pozisyonunu koruyor.

Ancak bu haberin, Bitcoin fiyatından daha büyük şeylere etki etmesi bekleniyor. Bitcoin’in Wall Street’e giriyor olması, büyük bankacıların Bitcoin’e ve kripto paralara olan bakış açısını değiştirme konusunda etkili rol oynayabilir.

JP Morgan CEO’su Jamie Dimon geçtiğimiz ay da Bitcoin’e olumsuz eleştirilerde bulunmuştu. Ancak JP Morgan, CME’nin izinden gidip kendisinin de Bitcoin vadeli işlemlerine başlayabileceğini açıklamıştı. Bu işlemler 18 Aralık itibariyle başlıyor. Yani birkaç hafta içerisinde Dimon’dan yeni yorumlar gelebilir.

PwC Bitcoin Kabul Ediyor

PriceWaterouseCoopers’ın Hong Kong’taki ofisleri, muhasebecilik hizmetlerinde bundan böyle Bitcoin üzerinden de ödeme kabul edeceklerini açıkladılar.

Bunu yapma sebepleri olarak ise yeni teknolojiye dahil olmak istemeleri gösteriliyor.

Bankacıların Endişesi

Dünya genelindeki büyük çaplı bankaların, merkezi olmayan kripto paraların yükselişinden endişe duydukları son derece bariz hale geldi. Sektörün önde gelen isimleri sürekli olarak ya Bitcoin’e karşı uyarıda bulunuyor ya da ağır eleştiriler yapıyor.

Bu isimlerden bazıları kripto paralar hakkında bilgili isimler ve aslında araştırmadan ticarete girilmesine karşı uyarıda bulunuyorlar. Bazıları ise belli ki ne blockchain teknolojisi hakkında ne de genel olarak dijital paralar hakkında pek detaylı bilgi sahibi değiller.

Her gün yepyeni yatırımcıların katıldığı kripto para piyasasının popülerliği, piyasa hacmi, işlem hacmi dur durak bilmeden artıyor. Özellikle Bitcoin, mevcut finansal düzenin içine yavaş yavaş girmeye başladı. Büyük bankacıların Bitcoin’e böylesine ağır eleştirilerde bulunma sebepleri Bitcoin’in gerçekten güvenilmez olduğunu düşünmeleri mi yoksa Bitcoin’in mevcut sistemi tehdit etmesinden endişelenmeleri mi bilinmez.

Ancak daha fazla finansal kurum Bitcoin’i tanımaya ve kabul etmeye devam ettikçe bankacılık sektöründeki isimlerin sırtına binen yük o kadar artacak. Merak edilen ise, bu isimler Bitcoin’e ne zaman farklı yaklaşmaya başlayacaklar?

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment