Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CME’nin Bitcoin İşlemleri Büyük Yatırımcıları Güçlendirecek

Bitcoin piyasasında uzun-vadeli yatırım yapan kişilerin bu denli karlar elde etmelerinin sebeplerinden biri yüklü miktarlarda Bitcoin’leri etkili bir şekilde açığa satmanın pek mümkün olmamasıydı.  Eğer CME açıkladığı üzere Bitcoin üzerinden standart vadeli işlemleri başlatırsa, bu durum bir ay içinde değişebilir.

CME’nin Bitcoin İşlemleri

Yakın zamanda CME’nin Bitcoin üzerinden standart vadeli işlem başlatacağını duyurması, Bitcoin’in fiyatını çok ciddi şekilde arttırmış hatta rekora taşımıştı. Bu açıklamanın Bitcoin fiyatını arttırma sebebi ise aslında Bitcoin’i meşrulaştıracak olması. Bitcoin ile standart vadeli işlem yapabiliyor olmak Bitcoin’in diğer varlıklar (assets) ile aynı klasmana girmesini sağlayacak. Bu durumda kurumsal yatırımcılar da endişelenmeden Bitcoin piyasasına girebilecek. Mesela ABD’deki Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CTFC) Bitcoin işlemlerini erkenden onaylasaydı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) Bitcoin ETF’lerini yasaklaması daha zor hale gelecekti çünkü ETF işlemlerinin altında yatan “varlık” (Bitcoin), onaylanmış olacaktı.

Bitcoin’in böyle önemli bir aşamaya gelmiş olması gayet güzel ancak gözden kaçan bir olay var. Bitcoin standart vadeli işlemlerinin başlaması demek büyük yatırımcıların yüklü miktardaki Bitcoin’lerini açığa satabileceği anlamına gelir. Bu, şuanda çok etkili bir şekilde yapılamayan bir işlem. CME’nin CEO’su Terry Duffy, CNBC‘ye yaptığı yorumda:

“Şuanda Bitcoin’i açığa satamıyorsunuz. Yani gidebileceğiniz yol tek taraflı. Ya satın alabiliyorsunuz ya da satabiliyorsunuz. Çift-taraflı bir piyasa oluşturmanın ise her zaman daha etkili olduğunu düşünmüşümdür.” dedi.

Borsalarda Marj Ticareti

Teknik olarak, şuan var olan Bitcoin borsalarında marj ticareti yaparak Bitcoin’inizi açığa satabiliyorsunuz. Ancak bu borsalardaki likidite ve hacimler, büyük çaplı yatırımcılar için yeteri kadar etkili değil. Örnek olarak Bitfinex gibi borsalar kullanıcıların kendi rızalarıyla varlıklarını (Bitcoin) marj ticareti yapan kişiye ödünç vermesine ve ödünç alan kişinin bu varlıkları satmasına olanak tanıyor.

Ancak bu borsaların sayısı oldukça az ve var olanlar da tipik alım/satım seçeneklerine imkan tanıyor. Klasik uzun-vadeli yatırımcılar için bu imkan yeterli olabilir ancak buna tam anlamıyla “açığa satış işlemi” demek ne kadar doğrudur bilinmez. Ayrıca yine Bitfinex’ten örnek vermek gerekirse, ABD vatandaşları Bitfinex üzerinde marj ticareti yapamıyor.

Açığa satış işlemi yapacak yatırımcıların tam anlamıyla Bitcoin “ödünç alması” gerekmeyecek. Bu yüzden düzenlenmiş bir Bitcoin standart vadeli işlem hizmeti olaya yepyeni bir boyut kazandıracak.

Büyük Yatırımcılar Dikkatli Olmalı

Bitcoin ile standart vadeli işlem yapabilecek olmak, Bitcoin’den şüphe duyanlar için güzel bir imkan sağlayacak olabilir ancak bu demek değil ki bu mantıklı bir ticaret taktiği olacak. Bitcoin bildiğiniz üzere oldukça değişken ve her an ani bir artışa geçebiliyor. Bu yüzden standart vadeli işlemler büyük yatırımcıları güçlendirmektense; zedeleyebilir. Bitcoin’in bir balon ve sahtekarlık olduğunu söyleyen Jamie Dimon bile Bitcoin’i açığa satmayacağını söyledi. CNBC’ye verdiği röportajda Dimon:

“Açığa satın demiyorum. Bitcoin’in fiyatı düşüş görmeden önce 100 bin $’a kadar bile yükselebilir. Bu yüzden kimseye öyle bir şeyi tavsiye etmem.”

Açığa satış işlemleri zaten başlı başına riskliler. Üstüne üstlük bir de bu işlemleri Bitcoin üzerinden yapmak iyice zorlayıcı olacak. Çünkü Bitcoin’in fiyatının ne zaman artacağını, ne zaman düşeceğini, ne kadar süreliğine artış/düşüş yaşayacağını kestirmek çok, çok zor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment