Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Putin Kripto Para Yasaları ve Madencilik için Tarih Verdi

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, ICO’lar için çıkacak yasayı imzaladı. Bununla birlikte madencilik regülasyonları için de bir tarih verildi: 2018 Temmuz.

Yerel haber ajansı RNS’e konuşan Kremlin basın servisi, geçtiğimiz salı günü ICO’ların resmi olarak regüle edileceğini duyurdu. ICO’lara gelecek kurallar, halihazırda kullanımda olan IPO adı verilen ön satışlı hisse senedi yasalarına benzeyecek.

Buna ek olarak, hükümet görevlilerinin Rusça diline “dijital teknoloji” terimleri katabileceği de Kremlin tarafından söylenenler arasında. Bu terimlerden en çok kullanılanlar ise “distibuted ledger technology”, “cryptocurrency”, “token” ve “smart contract” şeklinde. Bu kelimeler Türkçe’de “paylaşımlı kayıt teknolojisi”, “kripto para” ve “akıllı sözleşme” şeklinde sıralanabilir. “Token” ise kripto para teknolojisinde tamamen farklı bir anlamda kullanılmakta. Basitçe anlatmak gerekirse token’lar verilen herhangi bir hizmete karşılık gelen koinlerdir.

RNS’e göre Rus Merkez Bankası‘yla ortak çalışmayla oluşturulan finans teknolojileri torba yasasının da 20 Aralık’ta yayınlanması ön görülüyor.

VTB Bank: Müşteriler “çok riskli” olduğu için kripto paralarla ilgilenmiyor

Devlete ait VTB Bank, müşterilerden “çok fazla Bitcoin talebi olmadığını” iddia ediyor

Bankanın CNBC’ye konuşan CEO’su Andrey Kostin, VTB Uluslararası başkanıyla benzer açıklamalarda bulundu. Popüler inanışın yanlış olduğunu vurgulayan Kostin, kripto paraların günlük kullanım alanlarının az, aynı zamanda “çok tehlikeli” olduğunu söyledi.

“Basın organlarında gündeme gelmiş olabilir, ama dürüst olmak gerekirse ben Rusya’da Bitcoin’e karşı pek ilgi olduğunu sanmıyorum.”

Kostin aynı zamanda kripto paralar hakkında “şüpheler içinde” olduğunu da belirtti.

“Kulaktan dolma söylentilerin Kripto paralar üzerindeki etkisi çok yüksek, bu yüzden bence oldukça tehlikeli bir yatırım seçeneği. Hükümet’ten resmi bir düzenleme gelmedikçe yatırımcılar dijital paralardan uzak durmalı. ”

Kostin’in konu hakkındaki görüşleri Rus politikacılar tarafından çalkantılı tartışmalara sebep olmuştu. Düzenlenmesi devam eden torba yasanın çıkışı Aralık ayında yapılacak olsa da, politikacılar kripto paralar üzerindeki katı görüşlerini önceden de belirtmişlerdi.

Hükümetin içinde tartışılan safsatalar bir yana, sokakta Bitcoin, Ethereum ve bazı diğer ICO’lar gözle görülür bir şekilde etkili hale gelmiş durumda. Kripto para kullanan işletmeler, restoranlar, hatta dijital para temalı vodkalar bile gözlerden kaçmıyor.

Hatta bu yıl Burger King Rusya, Whoppercoin adlı kripto parayı çıkararak Dünya’nın ilk kripto parasına sahip restoran zinciri ünvanını almıştı.

Bunlara da ek olarak, Rusya’da bulunan en büyük banka Sberbank, geçen hafta Ticari Ethereum Birliği(EEA) üyelerinin arasına adını yazdırmıştı. Bunlara bakılacak olursa Rusya hükümeti umarız ortaya oturgaçlı götürgeç gibi bir terim sunmaz, çünkü görünüşe göre kripto paralar Rusya’da günlük hayata girmiş bile…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment