Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Putin’den Bitcoin’e Ağır İthamlar

Rusya Başkanı Vladimir Putin kripto paraların yayılmasıyla ilgili insanları uyardı. Putin kripto paraların anonim olarak kullanıldığını ve para aklama ya da terörist eylemleri desteklemek için kullanılabileceğini söyledi.

Salı günü yaptığı açıklamada Putin: “Kripto paralar birkaç ülkede artık tam teşekküllü bir ödeme metodu haline geldi veya gelmek üzere. Ödeme metodunun yanında, yatırım aracı olarak da kullanılıyor. Bunların yanında kripto paralar aynı zamanda belli başlı riskler taşıyor. Rusya Merkez Bankası’nın durumunu anlayabiliyorum.”

Riskler

Putin’in kripto paraların taşıdığını söylediği riskler arasında “en başta illegal yollardan kazanılmış paraları aklamak, vergi kaçırmak, terörizmi finanse etmek ve sahtekarlıkları arttırmak” yer alıyor.

Kripto paraların eksiklik yaşadığı belirtilen diğer şeyler ise şeffaflık ve para standardı konuları. Putin insanları, kripto paralar “sınırsız sayıda anonim kaynak tarafından üretildiği için” herhangi bir “sistem hatası” yaşanması halinde yatırımcıların sorumlu tutabileceği kimsenin olmadığı yönünde uyardı.

Üst düzey Rus yetkililer uzun süredir kripto paralarla ilgili belirsizliklere bir çözüm üretme uğraşında. Bazı yetkililer kripto paraların yasalar çerçevesinde düzgün şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunurken; bazı yetkililer bu dijital paraların toplu olarak yasaklanmasını savunuyor.

Rusya Maliye Bakanı da kripto parayla ilgili bir yorumda bulunan üst düzey yetkililer arasında. Maliye Bakanı, kripto paraların çok değişken olduğunu ve Türkçe’deki adıyla “saadet zinciri” diyebileceğimiz piramit düzenine sahip olduklarını düşünüyor. Bu sebeplerden dolayı da halkı korumak istediğini açıkladı. Rusya Merkez Bankası da buna epey yakın bir görüşe sahip durumda.

Rusya Bankası yöneticilerinden Sergey Shvetsov’un durumla ilgili açıklaması şu yöndeydi:

Bitcoin‘in bir ödeme metodundan, kısa sürede fazla karlar elde etmek adına satın alınan bir ürüne dönüştüğüne tanıklık ettik. Piramit düzeninin tanımı da budur.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment