Bitcoin Çevreye Devlet Parasından Daha Az Zarar Veriyor
Bitcoin madenciliğinin çevreye ne kadar zararlı olduğuna dair birçok yazı ve haber yayınlanıyor ancak yeni yayınlanan bir rapor Bitcoin madenciliğinin, devlet paraları ve diğer sanayilerle kıyaslandığında çevreye çok daha az zarar veriyor olabileceğini gösteriyor.
Veri merkezleri, altın madenciliği ve nakit üretimi, çevreye Bitcoin madenciliğinin verdiğinden çok daha fazla zarar veriyor.
Yayınlanan rapora göre Bitcoin madenciliğinde yıllık olarak 8.27 TWh elektrik tüketiliyor. Bu miktar İrlanda’nın ve diğer küçük ülkelerin ürettiğinden daha fazla. Bitcoin madenciliğinde harcanan elektrik bazı ülkelerden daha fazla olsa da bu miktar ABD’deki veri merkezlerinin yıllık olarak tükettiği elektriğin ancak sekizde biri. Bunun yanında devlet paralarının üretimi küresel çapta yılda 11 TWh miktarında elektrik tüketiyor.
Altın madenciliği ise yılda 132 TWh gibi devasa miktarda elektriğe mal oluyor. Belirtmek de gerekiyor bu elektrik miktarlarına fiziksel nakit parayı ve değerli madeni güvenli tutmak için kullanılan kasalar, bankalar, güvenlik sistemleri dahil değil.
O Kadar Zararlı Değil
Özellikle Bitcoin’in meşru bir para birimi olmadığını düşünen kişiler Bitcoin’in çevreye çok ciddi miktarlarda zarar verdiğini ve bunun için bir şey yapılması gerektiğini söylüyor ancak görünüşe göre bu iddialar gerçeklere dayanmaktan ziyade korkuya, kararsızlığa ve şüpheye dayanıyor.
Yayınlanan bu raporda ciddi oranda kaynak tüketimine yol açan bazı “değerlerin” üretimleri de dahil değil. Ancak rapor, Bitcoin‘in dijital olmayan akranlarına kıyasla çok daha az enerji tükettiğini göstermeye yetiyor.
1 Comment
fosa
şşşşşşşşşş altın madenciliğine laf yok. altın madenciliğini bilmiyorsanız araştırın öyle konuşun. bitcoin yokken altın vardı. ilk para altındı. işlemci ve GPU larda altın kullanımı var yani bitcoin üretilen cihazlarda. teknolojik ve tıbbi önem ve özelliklerini söylemiyorum bile