Güney Koreli Gençler Uyarılara Rağmen Kripto Paraya İlgili
Güney Kore’deki gençler kripto paraların sahtekarlıkla dolu olduğunu düşünen yasa yapıcıların ve finans otoritelerinin uyarılarını hiçe sayıyor. Bir düzineden fazla öğrenci yakın zamanda Seul’daki Sungkyunkwan Üniversitesinde kripto paralar hakkında yatırım fikirlerini paylaşmak üzere toplandı.
Birkaç ay boyunca günde on saatten fazla kripto paralar hakkında araştırma yapan Eoh Kyong-hoon adlı 23 yaşındaki matematik öğretmeni Cryptofactor adlı kulübü kurdu ve kripto paralar üzerinde bir kariyer yapmak istiyor. Kendi yaş düzeylerindeki işsizlik oranının hayli yüksek olmasıyla ülkelerinin ekonomisi sarsılan Güney Koreli gençler yeni bir şey bulma konusunda oldukça hevesliler.
Devletin Bakış Açısı
Güney Kore hükûmeti bu hafta kripto paralar ile ilgili spekülasyonlara yönelik yasal düzenlemeleri duyurdu.
Bir yıl içerisinde iki kez saldırıya uğrayıp ikinci saldırıdan sonra iflas ettiğini duyuran Güney Kore kripto borsasını düşünürsek Güney Kore hükûmetinin bu endişeleri aslında pek yersiz değil.
Başbakan Lee Nak-yeon Kasım ayında genç insanların hızlı para kazanmak için koşuşturduğu yönünde uyarıda bulundu ve tam da bu yüzden hükûmetin “kontrol edilmediği takdirde ciddi patolojik olgular”ı engellemek adına harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Gençler Boyun Eğmiyor
Geçtiğimiz altı ayda yatırımlarından 20 kat kar elde eden Eoh bu durumlara pek aldırış etmiyor.
Pek öğrenci profesörün o anda ders veriyor olmasını umursamadan derslere bilgisayarını getirip yatırımlarını takip ediyor.
Analizlere göre gençler fiyatı oldukça yüksek olan Bitcoin yerine altkoin ticaretine çekiliyorlar. Bünyesinde on dört adet kripto para borsasını barındıran Kore Blockchain Endüstrisi Birliği liderlerinden olan Jim Jinhua, gençlerin daha hareketli olmaları sayesinde piyasayı takip ederek altkoinler ile daha iyi yatırımlar yapabildiklerini söylüyor.
Bu altkoinlerden biri tabii ki Kasım ayında 0.82 $ iken şuanda %300’ü aşkın büyümeyle 3.16 $’a yükselmiş IOTA. Bir diğeri örnek ise aynı dönem içerisinde %40 büyüme yaşamış Energo.
Güney Kore’deki ve Japonya’daki kripto para borsaları gece 2’de kapanıyor ve pek çok genç yatırımcı ancak o saatten sonra uykuyu hatırlıyor. Kulüp üyeleri yatırım kararları alırken birbirlerine danışıyorlar.
Spor endüstrisi alanında eğitim alan 22 yaşındaki Lee Ji-woo yakın zamana dek kripto paralar veya genel olarak ekonomi hakkında hiçbir şey bilmediği halde artık gelecekte hem bir atlet hem de bir yatırımcı olmak istiyor.
Kore Blockchain Borsasının başı Shin Dong-hwa, ülkede iş bulma konusunda yaşanan sıkıntıların gençlerin kripto paralara olan ilgilerini arttıracağını düşünüyor. Kripto para sektörüne dahil olmayan Güney Koreli gençler sosyal medyaya girdiklerinde akranlarının büyük çaplı paralar kazandıklarını görüyorlar.
Finans
Ülkenin mali kuruluşunun üyeleri oldukça şüpheci.
Finansal Hizmetler Komisyonu başkan yardımcısı Kim Yong-beom şuanda kripto para piyasasındaki fiyatların yükselmesinin tek sebebinin yatırımcıların, sektöre yeni dahil olacak kişilerin daha yüksek fiyatlar ödemeye razı olacağını düşünmesi olduğunu söyledi ve kripto paraları ponziye benzetti. Bazı kişilere göre öğrenciler kripto paraların altında yatan ekonomiyi ya da kripto paralarla bağlı olan teknolojiyi değil yalnızca zengin olmayı umursuyor.
Seul Üniversitesinde bir ekonomi profesörü olan Yun Chang-hyun kripto paraların esas değerini ölçmenin şuan için bir yolu olmadığını ancak öğrencilerin yine de hızlıca ve fazla para kazanma düşünceleriyle sektöre akın ettiğini söyledi.
Cryptofactor kulübünün üyeleri kulübü kurma sebepleri olarak kripto paralara yönelik derslerin az olmasını gösteriyor. Kulüp üyeleri yaptıkları şeyin spekülasyon değil, bilgili yatırım olduğunu iddia ediyor. 19 yaşındaki Kim Myung-jae, kulübe katılmadan önce kripto para sektöründe yatırım değil spekülasyon yaptığını fark ettiğini söyledi. Güzel sanatlar öğrencisi olan Myung-jae, altkoinleri tercih ettiğini ve diğer kulüp üyeleriyle tartıştıktan sonra bunların değerine baktığını söyledi.