Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EXMO Yöneticisi 1 Milyon Dolar Fidye İle Serbest Kaldı

27 Aralık’ta Kiev’de kaçırılan ve kripto para borsası EXMO’nun genel müdürü olan Pavel Lerner, Bitcoin ile 1 milyon $ değerinde fidye ödedikten sonra serbest bırakıldı.

Lerner Çarşamba günü Kiev’de ofisinden çıkarken kaçırıldı. Kaçırılma haberi ilk kez Ukraynalı online yayın kanalı Strana.ua tarafından yapıldı ve Lerner’in siyah bir Mercedes Benz içindeki “bilinmeyen şahıslar” tarafından kaçırıldığı belirtildi.

Konuyu haber yapan The Financial Times, fidye ödemesi hakkında bilgiyi Ukrayna içişleri bakanının danışmanı olan Anton Gerashchenko tarafından edindiğini belirtti. FT’ye konuşan Gerashchenko şöyle söyledi:

“(Lerner) silahlı bir çete tarafından Bitcoin almak amacıyla kaçırıldı. (Lerner’in) 1 milyon $’dan fazla değerde Bitcoin ödediğine dair bilgimiz var.”

Strana.ua bugün yayınladığı yazıda yerel polisteki bazı kaynakların, Lerner’in kaçırılması haberinin küresel çapta böylesine geniş yankı uyandırmasının Lerner’i kaçıran kişileri korkuttuğuna inandığı belirtildi.

EXMO’dan Açıklama

EXMO Lerner’in kaçırılmasıyla ilgili dün resmi bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamaya göre şirket dün Lerner’e “kavuştu” ve Lerner şuanda güvenli:

“An itibariyle güvende ve kendisine hiçbir fiziki zarar verilmemiş. Yine de Pavel şuanda oldukça stresli durumda ve bu yüzden önümüzdeki günlerde resmi bir yorumda bulunmayacak.”

Yapılan EXMO açıklamasında herhangi miktarda ödenen bir fidyeden bahsedilmiyor. Borsa yaptığı açıklamada Lerner’in kaçırılmasının şirketin işlevini hiçbir şekilde etkilemediğine değindi:

“Şunu da belirtmek isteriz ki Pavel’in EXMO’daki görevi kendisine kullanıcıların fonlarına erişim sağlamıyor. Bahsi geçenlere rağmen platform normal işlemeye devam ediyor.”

Ancak şirketin resmi Twitter hesabına göre borsa 2 gün önce yani 28 Aralık’ta DDoS saldırısına uğradı.

“EXMO DDoS saldırısına uğruyor.

Site yarım saat içerisinde uygun olacak.

Geçici rahatsızlık için özür dileriz.”

Strana.ua’ya göre Lerner, Polonya’da kalma izni bulunan bir Rus vatandaşı ve Ukrayna’daki pek çok kripto para/blockchain startup’ına dahil durumda. FT haberlerine göre EXMO resmi olarak Birleşik Krallık kayıtlı ancak “Ukrayna’da işleri” bulunuyor.

EXMO’nun yaptığı resmi açıklamaya göre de Lerner’in kaçırılmasının soruşturulması devam ediyor ve kaçıranların kimlikleri hala daha bilinmiyor. “Paralı amalar” veya “öncelikli plana göre” adam kaçırma suçlarını kapsayan Ukrayna ceza kanununun 146/2 maddesine göre Lerner’i kaçıran kişiler kimliklerinin ortaya çıkması takdirinde beş yıla kadar hapis cezasıyla yüzleşebilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment