Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland Maliye Bakanlığı: Kripto Eğitimi Şart

Tayland maliye bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Tayland halkının Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yatırım yapmanın ve ticaretinin riskleri hakkında eğitim almaları için bir çalışma başlatacak. Bangkok Post’un yaptığı habere göre bu karar son zamanlarda yaşanan BTC’deki fiyatların 20,000 dolara kadar çıkıp sonrasında 12,000 dolara gerilemesinden sonra başbakan Prayut Chan-o-cha tarafından verildi.

Tayland maliye bakanlığı müsteşarı Somchai Sujjapongse’nin yaptığı açıklamada bakanlık halen kripto para birimleri piyasasındaki paralellikten ve saadet zinciri benzeri bir dolandırıcılık olmasından endişe duyuyor.Bank of Thailand, Thai SEC (Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ve Tayland kara para aklamayı önleme bürosunun da bulunduğu bir toplantıda Sujjapongse halkın henüz düzenlenmemiş olan ve yüksek risk bulunduran kripto para marketleri konusunda mutlaka eğitilmeleri gerektiğini söyledi.

Tayland Hükümeti Henüz Kriptoları Düzenlemedi

Her ne kadar dijital para birimlerine yatırım konusundaki endişe artsa da ne Bank of Thailand ne de Tayland hükümeti halen kripto para birimlerini düzenlemeye yönelik bir adım atmış değiller. Daha geçen hafta Bank of Thailand’in müdürü Veerathai Santiprabhob yaptığı açıklamada Tayland’da kripto para birimlerinin halen yasal olarak kabul edilmediğini tekrardan doğrulamıştı.

Bangkok post‘a Tayland hükümetinin kripto para birimlerini kapsayan bu yasal düzenlemeyi önemsememelerinin sebebi genel olarak kriptoların “Tayland için sistemsel bir risk” oluşturmayacağını düşünmeleri fakat öte yandan Thai SEC’in Eylül ayında yaptığı bir açıklamada ICO‘ların “Menkul kıymetler ve borsa yasası’na göre menkul kıymetlere benzer şekilde mali getiri, hak ve yükümlülükleri olan her şey” SEC tarafından menkul kıymet olarak değerlendirilir ve buna uygun düzenlemelere tabi olur.

Her ne kadar Tayland’ın kripto para birimlerini düzenlemeye yönelik tutumu kemer sıkma politikası olarak gözüksede ülkenin göstermekte olduğu bu tutum diğer Asya ülkelerindekinden çok daha tutarlı bir durumda. Çin yürürlüğe koymuş olduğu bir takım yasaklamalar ile başlayarak en nihayetinde Eylül ayında ülkedeki kripto para borsasını tamamiyle yasa dışı bir hale getirmiştir.

Geçen hafta da Güney Kore buna benzer bir yasaklama yapabileceklerini açıklayarak BTC’nin düşüşüne neden olmuştu. Hindistan hükümeti ise dün erken saatlerde yapmış olduğu bir açıklamada kripto para birimlerine yönelik bir uyarı yayınlamıştı, her ne kadar ülkede kripto paralara karşı ciddi bir tedbir alınmamış olsa dahi.

Eğer Güney Kore ve diğer ülkeler daha katı düzenlemeler içeren bir yol takip etmeye devam ederlerse, Tayland ve benzeri ülkeler kripto piyasasının çok daha büyük bir kısmına sahip olabilirler. Tayland yasaklamadan ziyade eğitimi ön planda tuttuğu sürece bu daha zeki ve farkındalığı yüksek olan kullanıcı ve yatırımcılardan bütün kripto ekosistemi fayda sağlayabilir.

Kaynak: financemagnates

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment