Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Maliye Bakanlığı Bitcoin’i Ponziye Benzetti

Hindistan Maliye Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada Bitcoin ve diğer dijital paraların “ponzi düzenleri gibi” olduklarını ve yatırımcılar bu para birimlerine yatırım yaparken ekstra temkinli olmaları gerektiğini söyledi.

Bakanlık aynı zamanda kripto paraların “temel değeri” olmadığını, herhangi bir varlık tarafından desteklenmediğini ve fiyatların artmasının sebebinin “yalnızca spekülasyon” olduğunu söyledi.

Bakanlık yaptığı açıklamada kripto para piyasasında ponzi düzenlerine benzeyen gerçek ve yüksek riskli bir yatırım balonu olduğunu yineledi. Böyle bir “balon” durumunda da uzun zamandır beklenen ve aniden gelecek “çöküş” özellikle perakende müşteriler başta olmak üzere tüm yatırımcılar kazandıkları paraları kaybedebilir.

Açıklamanın bir kısmı şöyle:

“Uzundur beklenen ve aniden gerçekleşip yatırımcıların, özellikle de perakende müşterilerin zor kazandıkları tüm paraları kaybetmesine sebep olabilecek, ponzi düzenlerine benzeyen gerçek ve yüksek riskli bir yatırım balonu var. Tüketicilerin bu gibi Ponzi düzenlerinde tuzağa düşmemek için tetikte ve olabildiğince temkinli olması gerekiyor.”

Hindistan hükûmeti hala daha dijital para piyasasını kapsayan bir yasal düzenleme getirmiş değil ancak hükûmet sektörü ve sektöre ne gibi düzenlemeler getirilebileceğini araştırmak üzere disiplinlerarası bir komite kurdu bile.

Kurulan komitenin üyeleri arasında ülkenin merkez bankası ve Hindistan Rezerv Bankası (RBI) da bulunuyor.

Bunların arasında Hindistan Yargıtayı Kasım ayında ülkedeki “Bitcoin akışını kontrol” etmek için bir yasal düzenlemeler çerçevesi oluşturmaya başlamak adına hükûmete başvuruda bulundu.

Yaptığı bu son uyarıya karşın ülkenin maliye bakanlığı dijital paralara yönelik hala daha toplu bir yasak getirmediği gibi dijital paraların Hindistan’da yayılmasını ve ticaretini aksatacak önlemler de almadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment