G20’den Yeni Dijital Para Çağrısı
G20 bünyesindeki maliye bakanları ve merkez bankası başkanları geçtiğimiz gün bir araya geldiler. Dünyanın en büyük ekonomilerinden sorumlu olan bu isimler dünkü toplantıda dijital paralarla ilgili bazı çağrılarda bulundular.
Riyad’da düzenlenen G-20 Finans Bakanları Toplantısında küresel ekonomi gündemiyle ilgili görüşlerimizi paylaştık.
G. Kore Başbakan Yrd. Sn. Nam-Ki Hong ve ABD Hazine Bakanı Sn. Steven Mnuchin ile ekonomik işbirliğimiz ve bölgesel gelişmelere ilişkin toplantılar gerçekleştirdik. pic.twitter.com/Jsdae3VnU0
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) February 23, 2020
Düzenleme Şart
G20 liderleri Suudi Arabistan’daki toplantı sırasında dijital paralardan ve dijital para düzenlemelerinden bahsettiler. Bu isimle geçmişte olduğu gibi yine dijital paralara temkinli yaklaşmayı önerdiler. G20’nin birkaç saat önce yayınladığı rapordan bir kesit şu şekilde:
Ekim 2019’da yaptığımız açıklamayı yinelemek istiyoruz. ‘Küresel sabitkoinler’ ve buna benzer projeler aktif olarak kullanılmaya başlamadan önce kapsamlı bir şekilde değerlendirilmeli, incelenmeliler. Bu bağlamda Finansal İstikrar Kurulu’nun yasal çalışmalarını destekliyoruz
Toplantı sırasında Coronavirüsten, küresel piyasalardaki durgunluktan, küresel belirsizliklerden bahseden yetkililer özellikle dijital para konusundaki belirsizliklerin bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyorlar. Bunun için ülkelere çağrıda bulunan G20 üyeleri şu mesajı veriyorlar:
2019’daki Liderler Zirvesi’nde olduğu gibi şimdi de ülkeleri Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) dijital paralarla ve dijital para şirketleriyle ilgili hazırladığı standartları benimsemeye çağırıyoruz.
Politikacılara Çağrı
G20 yetkilileri toplantı sırasında ülkelerin yanı sıra belli başlı düzenleyici kuruluşlara da çağrıda bulundular.
Günümüzde kullanılan ödeme altyapısının iyileştirebileceğini vurgulayan G20 yetkilileri bunun için Finansal İstikrar Kurulu da dahil olmak üzere birkaç farklı kuruluşa şu mesajı bırakıyorlar:
Finansal İstikrar Kurulu’nun, Uluslararası Ödemeler ve Altyapılar Komitesi’nin (CPMI) ve diğer uluslararası örgütlerin Ekim 2020’ye kadar sınır ötesi ödeme işlemlerini geliştirilmesine ilişkin bir yol haritasını hazırlamalarını istiyoruz.