Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ukrayna, Kanada ve Hollanda: Dijital Paraların Blockchain Tabanlı Olmalarına Gerek Yok

Ukrayna, Hollanda, Kanada merkez bankalarının yetkilileri blockchain teknolojisine temkinli yaklaşmayı öneriyorlar.

Ukrayna’da Toplantı

Ukrayna Merkez Bankası 2016 yılından beri olası bir e-grivna projesi üstünde çalışıyor, dijital paralarla ilgili araştırmalar yapıyor. Ukrayna Merkez Bankası 2018’de AtticLab adlı bir şirketle işbirliği yapıp bir deneme projesi üstünde de çalışmaya başlamıştı.

Ukrayna Merkez Bankası dijital paralarla ilgili yaptığı testler sonucunda şu kanıya vardı: Dijital para projeleri ilgi çekici olsalar da bu projelerde illa ki blockchain gibi dağıtık defter teknolojilerini (DLT) kullanmaya gerek yok.

Ukrayna Merkez Bankası yetkilileri diğer ülkelerin bu konu hakkında ne düşündüğünü görmek ve dijital para çalışmalarını hızlandırmak için geçtiğimiz hafta bir etkinlik düzenledi. Kanada, Hollanda, Japonya, Litvanya, Finlandiya, Belarus, Uruguay ve Güney Afrika’dan yetkililerin katıldığı bu toplantıda dijital paralarla ilgili ilgi çekici açıklamalar yapıldı.

Dijital Paraların Avantajı

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri bundan kısa bir süre önce Facebook’un dijital parası Libra ile ilgili bir açıklama yapmış, bu projeyle mücadele etmeleri gerektiğini söylemişlerdi. Bu yetkililere göre Libra ve benzeri projeler Avrupa’daki mali düzenin aksamasına yol açabilir, Avrupa’daki mali otoriteleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden Avrupa’nın bir an önce Libra’ya karşı bir çözüm geliştirmesi gerekiyor.

İsveç Merkez Bankası yetkilileri bu çözümü kendi dijital paralarını geliştirmekte buldular. İsveç Merkez Bankası kısa süre önce resmi bir duyuru yayınlayıp kendi dijital para projesini test etmeye başladığını ve bu sürecin bir yıl süreceğini açıkladı. Görünüşe göre dijital para fikrine sıcak bakan tek ülke İsveç değil.

Geçtiğimiz hafta Kiev’de düzenlenen etkinliğe katılan merkez bankası yetkilileri de dijital paraların genel olarak avantajlı olabileceğini düşünüyorlar. Ancak özellikle Kanadalı ve Hollandalı yetkililer, tıpkı Ukraynalı yetkililer gibi DLT’ye şüpheyle yaklaşıyorlar. CoinDesk’in haberine göre Hollanda Merkez Bankası yetkililerinden Harro Boven, konu hakkında şunları söylüyor:

DLT sistemlerinin temelinde gücün tek bir merkezde yoğunlaşmaması fikri yatıyor. Fakat biz küresel işlemlerin bütünlüğünü koruma görevini bir merkez bankasına emanet etmiyor muyuz?

Buna benzer bir görüş Kanada Merkez Bankası yetkililerinden Scott Hendry tarafından da dile getirildi. Dijital para projelerinin avantajlarını kabullenen Hendry, bir dijital para projesi geliştirmek için illa DLT kullanmaya gerek olmadığını düşünüyor:

Yalnızca bankalar arası ödeme işlemleri için konuşacak olursak şu anda kullandığımız merkezi sistemi bırakıp da DLT’ye geçmemiz için herhangi bir sebep yok.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment