Başlangıç: Kripto Para Borsalarının Yüzeysel Değerlendirmesi
Sosyal medya platformlarında oldukça sık görülen sorulardan biri “hangi borsayı kullanmalıyım” sorusu. Kripto para satın almanın en ucuz ve en güvenli yolu, itibari para karşılığında size kripto para verecek olan borsalar. Ancak birbirinden farklı özellikler ve para birimleri sunan onlarca farklı borsa varken bir seçim yapmak zor olabiliyor. Aşağıdaki yazıda da bu borsalar hakkında olabildiğince bilgi verilmeye çalışılacak.
Borsada Ne Vardır?
Hangi kripto para borsasının kullanılacağına karar vermeden önce düşünülmesi gereken belli başlı şeyler var. Bu şeylerin arasında müşteri hizmetleri, ne kadardır çalışıyor olduğu, güvenlik, sicil, para birimi eşleri, kullanım kolaylığı ve en önemlisi de yaşadığınız ülkeden erişilip erişilmediği gibi faktörler bulunuyor. Aşağıdaki listede de internetin en popüler kripto para borsalarından bazılarının özelliklerine ve avantajlarına değinilecek. Bu borsalar yazıda çok kapsamlı biçimde ele alınmayacaklar ve bu borsaların hiçbiri Koin Bülteni tarafından özellikle tavsiye edilmemektedir. Kripto paralarınızı borsalarda tutmanın da çok ciddi riskler barındırdığını akıldan çıkarmamak gerekiyor.
Coinbase
Dünya’nın en popüler Bitcoin borsası olan Coinbase aynı zamanda Litecoin ve Ethereum sunarken, sizin için online cüzdan işlevi de görüyor. Yalnız Coinbase tam kapsamlı bir borsa sayılmaz. Eğer birden çok altkoin ticareti yapmak istiyorsanız Poloniex veya Bittrex gibi borsalar size daha uygun olabilir. Coinbase’in kullanımı oldukça kolay, müşteri desteği ortalamanın üzerinde ve gayet iyi bir mobil uygulaması var. Coinbase koin tutmak için güvenli sayılabilecek borsalardan biri zira bu borsa tam sigorta sunuyor. Hiçbir borsa tam anlamıyla güvenli değildir ancak Coinbase buna oldukça yaklaşıyor.
Bittrex
Bittrex -sevenleri arasında ‘trex- altkoin ticareti yapanların bir araya geldiği borsa. Bittrex’in iyi bir güvenlik geçmişi var, kullanıcılarla arası iyi, platformu üzerinde yüzlerce kripto para bulunuyor ve bu kripto paralar USD, Bitcoin, Litecoin ve Ethereum ile ticaret edilebiliyor. Maalesef Bittrex’in bir mobil uygulaması yok ve borsa yeni koinler ile tokenları ekleme konusunda biraz geç kalıyor. Dolayısıyla eğer yeni çıkmış ICO tokenlarından birini almak istiyorsanız başka bir kapıya gitmek işinize yarayabilir. Mesela Binance.
Binance
Binance için ‘yeni Bittrex’ denilebilir. Binance dostane bir tavır takınan, düzenli olarak yeni koin ekleyen ve yakın zamanda günlük 1 milyar $’ı geçmiş yüksek ticaret hacmine sahip topluluk odaklı bir borsa. Piyasadaki yeni sayılabilecek borsalardan biri olmasına rağmen Binance sağlam bir itibar kazandı. Yatırımcılar Binance’in BNB tokenını kullandıkları zaman daha düşük işlem ücretlerinin de tadını çıkarıyorlar.
Poloniex
Eğer Binance ‘yeni Bittrex’ ise Poloniex ‘eski Bittrex’tir. Uzun zamandır piyasada bulunan borsa, başka yerde bulması oldukça zor olan altkoinler de dahil olmak üzere bünyesinde pek çok kripto para barındırıyor. Güvenlik konusunda zayıf olduğuna dair bazı söylentiler olmasına karşın Poloniex şu ana dek çok ciddi bir saldırıyla karşı karşıya kalmadı. Ancak belirtmek gerekiyor ki Poloniex’in müşteri hizmetleri yerlerde sürünüyor. Bir de ne yaparsanız yapın Google Play mağazasından Poloniex uygulamasını indirmeyin. Çünkü indireceğiniz uygulamanın aslında paranızı çalmak için tasarlanmış sahte bir uygulama olma ihtimali çok, çok yüksek.
Bitfinex
Yüksek likiditesi, harika ticaret motoru ve marjin ticaret gibi gelişmiş özellikleriyle Bitfinex, hacim bakımından Dünya’nın en büyük borsası konumunda. Bitfinex, Bittrex ve Poloniex kadar geniş bir kripto para yelpazesine sahip değil ancak buna rağmen söz konusu kripto para borsası olduğunda Bitfinex, olabilecek en iyilerden -belki de en iyisi- biri. Ama şöyle bir sorun var: Tether.
Bu olay aslında biraz uzun o yüzden kısa keselim. Bazı insanlar Bitfinex’in likiditesinden şüpheleniyorlar, likiditenin çökeceğinden ve beraberinde diğer her şeyi de götüreceğinden korkuyorlar. Bu söylentilerin doğru olduğuna dair elle kanılır bir kanıt olmamakla birlikte Bitfinex konuya açıklık getirmediği sürece, her zaman bir şüphe olacak. Konuyu bizzat okumanızı ve kendi kararınızı vermenizi tavsiye ederiz. Ha bir de belirtmek lazım Bitfinex daha önce hacklendi. Bir kere değil. İki kere değil. Üç kere.
Bunların hepsinin Bitfinex üzerinden ticaretini yapabiliyorsunuz.
Kraken
Eğer ki rezalet bir ticaret motoruna sahip olmasaydı ve ticaret hacmi ne zaman yükselse istisnasız olarak çökmeseydi Kraken gerçekten çok hoş bir borsa olabilirdi. Şirket bu sorunları çözmeye uğraşıyor ancak Kraken şu an için pek istikrarlı sayılmaz. Ama olumlu yönden bakarsak borsanın likiditesi yüksek, ticaret eşlerinde geniş seçenekleri var, bir de Twitter çalışanları epey kafa. Eğer kullandığınız borsanın mizahsız, esprisiz ve tamamen kurumsal olmasını istiyorsanız Bitfinex kullanabilirsiniz. Azıcık doğal etkileşim istiyorsanız Kraken’i deneyebilirsiniz.
“Dalgacı tweetler yapmak yerine berbat olmayan bir ticaret platformu yapsan zamanın daha iyi harcanmış olmaz mı?
Evet, lütfen patronuma sosyal medya stajyerliğinden platform mühendisliği yöneticiliğine geçiş yapmamı istediğini söyle. Ben sorup duruyorum ama o ‘güvenlik’ten ve diğer ‘nitelikler’den bahsedip duruyor, artık ne anlama geliyorsa.”
Bitstamp
Avrupa’nın en büyük Bitcoin borsası Bitcoin, Bitcoin Cash ve Ethereum ticaret eşlerini sunuyor. Bitstamp daha önceden hacklenmişti ancak internetin en eski Bitcoin borsalarından biri olan Bitstamp bu felaketleri iyi idare etti ve kripto para topluluğunun gözünde iyi bir itibara sahip. Bitstamp piyasanın en muhafazakar borsası sayılabilir. Bitstamp fiyatları diğer sitelere göre biraz geriden gelebiliyor. Eğer fiyatları Bitstamp üzerinden takip ediyorsanız ve Bitcoin fiyatı belli bir dönüm noktasını geçmişse bilin ki piyasadaki diğer her borsada da durum aynı.
Yazının geri kalanındaki borsalar pek çok ülkedeki yatırımcılara açık durumda ancak ne olur ne olmaz diye yine de borsanın koşullarını okumanızı tavsiye ederiz. Aşağıdaki kısımda bulundukları bölgeye göre en büyüklerden olan borsalardan bazıları yer alıyor.
Paribu: 24 saat baz alındığında 1059 Bitcoin ticaret hacmine sahip olan Paribu Türkiye’nin en önde gelen borsalarından. Paribu hakkında daha detaylı incelemeyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz:
Coincheck: Yen karşılığında Bitcoin, Ethereum ve Ripple ticareti sunan hayli popüler Japon borsası.
Coinone: Genelde Bitcoin Cash’in uçuşa geçtiği zamanlarda pilotluk yapan dev Güney Kore borsası, işlem ücreti almıyor. Coinone yüksek ticaret hacmine sahip oluyor ve Kore Won’u karşılığında Bitcoin, Ethereum ve birkaç farklı kripto paranın ticaretini sunuyor.
Bithumb: Dünya’nın en büyük borsalarından olan Bithumb Gney Kore piyasası üzerinde adeta egemenlik kuruyor ve Bitcoin Cash, Ethereum Classic, Dash, Litecoin gibi kripto paraların ticaretini sağlıyor. Bithumb daha önce hacklenmiş olmasına rağmen Güney Koreliler hala daha kullanıyor.
Bitmex: 100x’e kadar kaldıraçlı ticaret özelliğiyle bilinen Bitmex Hong Kong’da merkezlenmiş bulunuyor ve yatırımcılara Bitcoin ve Bitcoin Cash gibi kripto paralardan uzun ve kısa pozisyon alma imkanı tanıyor.
Bitflyer: Japonya’nın en büyük borsası Bitflyer artık ABD’ye de açıldı. Bitflyer Ethereum ve Bitcoin için marjin ticaret imkanı sunuyor.
GDAX: Coinbase’in şubesi olan GDAX pek çok ABD eyaletini kapsıyor ve Bitcoin, Ethereum, Litecoin ticareti sunuyor.
Bu listeye eklenebilecek çok daha fazla borsa olduğunun farkındayız ancak bu listedekiler piyasanın en önde gelenlerinden.