Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Ethereum Sanıldığı Kadar Merkezsiz mi?

Bitcoin özelinde başlayan Blockhain akımını tartışırken genelde bir övgü olarak bu sistemlerin merkezlerinin bulunmayışını öne süreriz. Tek bir merkezden bir şey kontrol edilmezse, toplum için daha faydalı olur gibi argümanlar da ekleriz. Öyle ki, Ripple etrafında dönen ana tartışma da aslında bu. İnsanlar, Ripple’a güvenilmemesi gerektiğini belirtirken hep bir ortak argüman etrafında birleşiyor ki o da, Ripple’ın bir şirket tarafından üretilmesi ve bir ”merkezi” olması.

Ancak, konuyla ilgili yapılan araştırmalar, enteresan bir gerçeği ortaya çıkardı. Önümüzdeki ay Curaçao’daki Kripto Para panelinde de yayınlanacak ve tartışılacak olan çalışmada, Bitcoin ve Ethereum madenciliğinde tekelleşmeye dikkat çekilirken, aslında merkezi olmamasıyla övünen bu iki paranın ”o kadar da merkezsiz olmadığı” notu düşüldü.

”Bitcoin ve Ethereum’daki Merkezsizlik” adı ile yayınlanan ve 2015-2017 yılları arasındaki verileri içeren çalışmada, özellikle madencilik alanında yaygın bir tekelleşmenin olduğu belirtildi.

Öyle ki, Bitcoin madenciliğinde söz sahibi olan 4 firma, toplam Bitcoin madencilik payının tam tamına %50’sine sahipken, Ethereum madenciliğinin lider 3 firması da, payın yine %50’sini kendi elinde tutuyor.
Toplamda ise durum daha da ilginç. Madencilik yaparak çıkartılabilen tüm koinlerin, neredeyse tamamı sadece 20 madencilik şirketi tarafından çıkartılabiliyor.

Bitcoin ve Ethereum’u kendi içinde kıyasladığımızda, tekelleşmenin Bitcoin’de daha çok olduğunu görebiliriz. Bitcoin madenciliği yapan kayıtlı merkezlerin %56’sı veri şirketleri iken, Ethereum’da bu oran %28 olarak göze çarpıyor. Ayrıca Ethereum madenciliği yapan bu merkezler dünyanın farklı bölgelerinde yayılım gösterirken, bu yayılım hacmi Bitcoin’de ise o kadar geniş değil.

İşte tüm bu sebeplerden ötürü, Bitcoin ve Ethereum madenciliğinde ve paranın kendisinde yer alan tartışmalar başka bir boyuta gidebilir. 17 Ocak günü yaşanan ciddi düşüşün ardından, birçok kişi sosyal medyada bunun Balinaların işi olduğunu belirtmişti.

Dünyadaki toplam Bitcoin miktarının %50’sinin bin kişinin elinde olması da bu iddiayı güçlendiren etmenler arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment