Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Benebit ICO’su Dolandırıcılık Çıktı ve 2.7 Milyon $ Çalındı

Bu yılın en popüler ICO‘larından biri olan Benebit’in dolandırıcılık planı olduğu ortaya çıktı ve yatırımcıların toplamda 2.7 milyon $ parası çalındı. Bazı kaynaklar bu değerin 4 milyon $’a kadar çıkmış olabileceğini söylüyor. Dolandırıcılık, birisi proje ekibine ‘ait’ fotoğrafların aslında bir okul sitesinden çalındığını fark ettiğinde ortaya çıktı. Fotoğrafların çalıntı olduğu öğrenildiğinde Benebit ekibi ortadan kayboldu ve toplanan paraları da beraberinde götürdü. Benebit ekibinin yaptığı bu dolandırıcılığın, şu ana kadar yapılmış en büyük ICO dolandırıcılığı olduğu düşünülüyor.

Sadakatsiz Sadakat Platformu

Benebit’in müşteri sadakati için bir para birimi yaratıyor olması gerekiyordu. 9,000’den fazla Telegram takipçisi bulunan ve ICO değerlendirme sitelerinde gayet olumlu yorumlar alan Benebit aslında geniş bir desteğe sahipti. Ama yapılanların dolandırıcılık olduğu ortaya çıktığında söz konusu değerlendirme siteleri projeyi daha önceden onaylamış olmalarına rağmen ya değerlendirmelerini sildiler ya da gün yüzüne çıkan yeni bilgiler doğrultusunda güncellediler.

Benebit 22 Ocak itibariyle ortadan kayboldu. Projenin sitesi artık yok ve pek çok sosyal medya kanalı da silindi. Ancak Benebit’in Telegram kanalı hala daha açık ve mağdur kullanıcılar kanal üzerinde dert yanıyorlar. Twitter üzerinden bir yıldan uzun süredir aktif olan ve topluluğunu büyüten Benebit kağıt üstünde gayet sorunsuz görünüyordu. Projenin vaat ettiklerine inananlar, projeyi desteklemek adına ellerini ceplerine atmaktan çekinmediler. Elini cebine atan kullanıcılardan biri 14 BTC kaybettiğini, diğeri ise 300 ETH kaybettiğini iddia ediyor.

Geldi Geçti

Benebit sitesinin saklanmış versiyonu platformun sözde ilkelerini ön plana çıkarıyor. Ana sayfada “merkezsiz”, “küresel sistem”, “blockchain, teknoloji” gibi kelimelerden geçilmiyor. Ana sayfada bu kelimelerin olması başlı başına bir şüphe kaynağı değil çünkü her ICO’nun sitesi zaten bunlarla dolu. Benebit’in sorunsuz bir proje olarak görülmesinin sebeplerinden biri aslında projenin pazarlama bölümüne ayırdığı devasa bütçeydi. Projenin tanıtımını yapmak adına 500 bin $ kadar bütçe ayrıldığı düşünülüyor. Yani eğer Benebit gerçekten de bir dolandırıcılık ise gayet detaylı ve iyi kurgulanmış bir dolandırıcılık oldu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, yatırımcıların ICOlara dikkat etmesi gerektiğine dair bir uyarıda bulunmuştu ve Benebit olayı da tam bu uyarıyla aynı gün yaşandı. Bu açıdan da kötü oldu.

Benebit ICO Does a Runner with $2.7 Million of Investor Funds

Benebit sitesinin saklanmış versiyonundan bir görüntü

Benebit’in yalanları ortaya çıktığında pek çok kişi yatırım yapmıştı bile ve mağdur yatırımcılardan bazıları, daha önceden Benebit’in tanıtımını yapmış ICO Syndicate‘ten sinirlerini çıkarıyorlar. ICO Syndicate “%100’e varan özel ön-satış bonuslarıyla toplu ICO satın alımlarına” yardımcı olmayı vaat ediyor. Benebit’in Telegram sohbetindeki kullanıcılar, grubun yöneticilerini de hedef aldı ancak yöneticiler Benebit ekibi tarafından işe alındıklarını ve Benebit ekibindekilerin kendilerine de sahte pasaportlar gösterdiklerini söylediler. Proje yöneticilerinin ‘kimliklerini kanıtlamak’ için kullandıkları fotoğraflar aslında bir okulun sitesinden çalıntı.

Sözde Benebit ekibi

ICO yatırımına odaklanmış başka bir site olan ICO Watchlist durum ile ilgili bir güncelleme yayınladı. Sitenin açıklaması şu şekilde:

“Benebit platformumuzda yayınlanan bir projeydi ancak haberler bize geldikten sonra kaldırıldı. Kalbimiz, fonlarını bu projeye kaybetmiş olabileceklerin yanında. Sürekli olarak hatırlattığımız üzere ICOlar çok riskli girişimlerdir ve yatırımcıların karar vermeden önce kendi durum tespit süreçlerini yapmaları gerekmektedir.”

Kime Güveneceğiz?

Benebit’i yayınlayan sitelerden bir diğeri de ICO Bench’ti. Benebit ICO Bench üzerindeki kullanıcılar tarafından 5 üzerinden 4.1 yıldız almayı başarmıştı tabii projenin dolandırıcılık olduğu ortaya çıkınca bunlar silindi. Benebit Telegram kanalının yöneticisine göre projenin arkasındaki asıl şahıslar Hindistan’da yaşıyorlar. Grubun yöneticisi diğer herkes kadar şaşkın olduğunu iddia ediyor ve şöyle söylüyor:

“Kimlik kanıtı olarak onların pasaportlarını aldık. Ki sahteymiş. Biz topluluk yönetimi için işe alınmıştık. Bu adamlar tarafından işe alınmış pek çok hizmet sağlayıcı var. Herkes bunlar tarafından dolandırıldı.”

Benebit sitesi kapandıktan ve projenin dolandırıcılık olduğu haberleri sosyal medyada yayıldıktan sonra Telegram kanalı da karıştı haliyle. Grupta intihar hatlarının numaraları paylaşıldı. Kimileri durumu mizaha karıştırırken kimileri gerçekten perişan halde. Bu dolandırıcılığın suçu elbette tüm bunları düzenlemiş ve uygulamış kişilerde ancak en azından durum tespiti açısından baktığımızda ICO değerlendirme sitelerinde de bir nebze suç var. ICOlar ve kripto paralar hakkında sözde uzman olan bu kişilerin, bu gibi dolandırıcılıkları fark etmesi ve hakiki projeleri bunlardan ayırabilecek kapasitede olmaları gerekiyor. En nihayetinde yine kendi araştırmanızı kendiniz yapın, kimseye de pek güvenmeyin diyelim.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment