TÜBİSAD Blockchain Teknolojisinin Önemini Vurguladı
TÜBİSAD blockchain gibi teknolojilerin önümüzdeki beş yıla damga vuracaklarını açıkladı.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) geçtiğimiz gün 2019 yılına ait “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni açıkladı. TÜBİSAD’ın raporuna göre yerli bilgi ve iletişim sektörünün toplam hacmi 2019’da önceki yıla kıyasla %14 oranında büyüyerek neredeyse 153 milyar liraya çıktı. Fakat bilgi ve iletişim sektörü TL bazında %14 büyümüş olsa da dolar bazında bir önceki yıla göre %3 oranında daraldı (26.8 milyar dolar).
TÜBİSAD’ın verilerine bilgi teknolojilerinin toplam hacmi %22 büyümeyle 56,1 milyar liraya çıktı ve sektördeki pay dağılımı şu şekilde oldu:
- Donanım: 20.4 milyar TL,
- Yazılım: 23.4 milyar TL,
- Hizmet: 12.2 milyar TL
İletişim teknolojileri ise bir önceki yıla kıyasla %11 büyüdü ve 96.6 milyar liralık hacme ulaştı:
- Donanım: 29.9 milyar TL,
- Elektronik haberleşme: 66.6 milyar TL.
Sektörün Potansiyeli
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, yerli bilgi ve iletişim teknoloji sektörünün “daha yüksek büyüme oranlarına” ulaşması gerektiğini düşünüyor. Türkiye’nin bu sektörü büyütmek için “akılcı yatırımlara” yönelmesi gerektiğini söyleyen Karaca şunları ekliyor:
“Sektörümüzün mevcut potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda çok daha yüksek büyüme oranlarına ulaşmamız gerektiğini de ifade etmeliyiz. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ekonomik büyümenin lokomotifi olduğu gerçeği, rakamlar göz önünde bulundurulduğunda bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu lokomotifi akılcı yatırımlarla ve girişimciliğin önünü açan politikalarla desteklediğimizde ülkemizin büyüme hızına ve küresel rekabet gücüne sağlanacak katkının da artacağı aşikardır
TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Levent Kızıltan‘ın açıklamalarına göre sektörde özellikle “finans sektörü yazılımları” büyük ilgi görüyor. TÜBİSAD’ın yayınladığı rapora göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde blockchain gibi gelişmekte olan teknolojilerin de ön plana çıkmaya başladığını göreceğiz. TÜBİSAD özellikle şu teknolojilerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde sektörü etkilemesini bekliyor:
Blockchain ve 3D yazıcılar, bulut teknolojisi, yapay zeka, dijital dönüşüm, analitik/büyük veri, siber güvenlik, eski sistemlerin modernizasyonu ve sanal gerçeklik.