“Doların Yerine Geçecek Bir Alternatif Yok”
Geçtiğimiz aylar boyunca doların sergilediği düşüş grafiği, hem yatırımcıları hem piyasa analistlerini düşünmeye sevk etti. Bazı uzmanlar, doların bu düşüş hareketinin devam edeceğini öngörürken bazıları ise bu düşüşün büyük etkileri olmayacağını savunuyorlar.
Pandeminin erken dönemlerinde yatırımcıların güvenli bir liman olarak gördüğü dolar, son 3.5 yılın en yüksek seviyesine tırmanmıştı. Fakat bu performans koronavirüsün zayıflama göstermemesi ve ABD’nin faiz oranlarını düşürmesiyle uzun soluklu olamadı ve dolar hızla değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta biraz toparlanma gösterse de çoğu piyasa yorumcusu doların rezerv para birimi statüsünü kaybedeceğinden endişe duyuyor. Dolar endeksi 27 ayın en düşük oranını göstererek 92.477’ye gerilemesi de uzmanların kaygılarını pekiştirir nitelikte. Martın başında bu oran 102 seviyesindeydi.
Yatırımcılar Dolardan Vazgeçiyor
CNBC’nin haberine göre JPMorgan Asset Management’tan Patrik Schowitz; Amerikan ekonomisinin Koronavirüs yüzünden ağır bir yara aldığını düşünüyor. Bunun etkilerininin birkaç yıl boyunca hissedileceğine inanan Schowitz; Amerika, Avrupa ve Japonya ekonomileri arasındaki farkın bu süreç içerisinde Avrupa ve Japonya lehine kapanabileceğini ifade etti. Global stratejist Schowitz, yatırımcıya faiz oranı konusunda daha fazla avantaj sunamayan doların trendini kaybettiğini ve yatırımcıların dolardan vazgeçerek farklı para birimlerine yöneldiğini savunuyor.
Schowitz, özellikle Avrupa Birliği tarafından duyurulan 750 milyar euroluk kurtarma fonunun da, yatırımcıları euroya teşvik ettiğini söylüyor. Haziran ayının başından bu yana dolar, euro karşısında %6,6 değer kaybetti. Ayrıca BlackRock Investment Institute de Schowitz’in açıklamalarına paralel olarak doları zayıflatan sebeplerin hala devam ettiğini öne sürerek, dolardaki değer kaybının devamına işaret ediyor.
Doların Düşüşü Abartılıyor
Madalyonun diğer yüzü olarak, bazı uzmanlar dolardaki değer kaybının büyük ölçüde abartıldığını savunuyorlar. Onlardan biri olan Capital Economics’in ekonomisti Jonas Goltermann, doların mart ayında başlayan düşüşünü düşük faiz oranlarına ve Avrupa’nın kıta ekonomisini canlandırma adımlarına bağlıyor. Goltermann, mart ayındaki sıçramayı vurgulayarak koronavirüs krizinin, doların küresel para birimi rolünü güçlendirdiğini savunuyor.
Ortada dolar için açıkça bir alternatif olmadığını söyleyen Goltermann, ABD’den sonra gelen büyük ekonomik güçlerin yetersizliğinden de bahsediyor. Goltermann, euronun Avrupa siyasi dinamikleriyle olan yakın ilişkisinden dolayı hala çok kırılgan bir yapıda olması ve yuanın da Çin’in siyasi sistemi ve sermaye kontrol politikaları sebebiyle dolar ile yarışamayacağını; bu iki para biriminin de doları geçemeyeceğini öne sürüyor.