Kripto Paralarda Haftanın Öne Çıkan Haberleri
CFTC Başkanı’ndan Bitcoin’e Olumlu Yorumlar
Senato Komitesi önünde ifade veren Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CFTC) Başkanı Christopher Giancarlo ve SEC Başkanı Jay Clayton, genel olarak kripto para sektörü hakkında konuştular.
Pek çok kişi bu oturum sırasında piyasaya ağır darbeler vurabilecek yorumların ve açıklamaların gelmesini beklese de Christopher Giancarlo, Bitcoin ve kripto para yatırımı hakkında gayet olumlu sayılabilecek yorumlarda bulundu. Giancarlo yeni neslin kripto paralara duyduğu ilgiden bahsetti ve hatta kendi çocuklarını da buna örnek gösterdi. Giancarlo şu yorumu yaptı:
“Bu neslin kripto paralara duyduğu ilgiye saygı duymayı ve buna zarar verenleri cezalandırmayı bu nesle borçluyuz.”
Borsalardan Rapor Alacak
Kıbrıs Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CySEC) Perşembe günü kripto paralar açısından önemli sayılabilecek bir açıklamada bulundu. CySEC’in getireceği yeni yasaya göre CySEC tarafından düzenlenmiş tüm borsaların düzenleyiciye şirketlerinin o an itibariyle hizmet sundukları veya sunmayı planladıkları tüm ülkeleri listeleyen bir mektup yollamaları gerekiyor.
Söz konusu borsalar hizmet sundukları her ülke için ayrı ve özel bir lisans almak zorunda kalacaklar ve bu borsaların herhangi bir bölgede hizmet sunup sunamayacağına CySEC karar verecek.
Daha fazla müşteri toplamak için AB sınırlarının dışına da açılmış olan borsaların artık yerel düzenleyicilerden resmi bir izin almaları gerekiyor yoksa bu hizmetleri sunmaya devam edemeyecekler.
Hindistan’dan Kripto Para Düzenlemesi
Ekonomik İlişkiler Dairesi Başkanı olan Subhash Chandra Garg geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Hindistan hükûmetinin 31 Mart’a dek kripto para düzenlemelerini yürürlüğe koyacağını söyledi. Kripto paraları sektör dahilinde takip etmenin zor olması, kripto paraların para aklama ve terörizmi destekleme gibi faaliyetlerde kullanılması gibi hususlar söz konusu düzenlemelerin odak noktası olacak.
Hintli düzenleyiciler borsaların şu anki hallerinden (düzenlenmemiş, takip edilmeyen) memnun değiller ve bu borsaların kolaylıkla para aklamak için kullanılabileceklerini düşünüyorlar. Tüm bu sorunların altında yatan sebep de kripto para işlemlerinin takip edilemiyor olması.
Çin Düzenlemeye Doymuyor
Çin hükûmeti geçtiğimiz hafta birkaç önemli gelişmenin kaynağı oldu. Hükûmet ilk olarak Çin içerisindeki tüm kripto para sitelerine erişimi yasaklayacağını duyurdu.
Hükûmet 2017 yılı içerisinde kripto para borsalarını ve ICO’ları zaten yasaklamıştı ancak Çinli yatırımcılar bu yasaklardan kurtulmanın yolunu bir şekilde buluyorlardı. Aslında çok da karmaşık şeyler yapmalarına gerek kalmıyordu. Kripto para yatırımı yapmak isteyen Çinli bir yatırımcı Çin sınırları içerisinde yabancı bir siteye erişiyordu.
Hükûmet bunu fark edince kripto para ile alakalı uygulamalara koyduğu yasağı genişletti ve kripto para ile alakalı tüm siteleri engelleme kararı aldı. Bunun sonucunda da neredeyse tüm kripto para piyasası kıpkırmızı oldu ve ciddi kayıplar yaşandı.
Tether’dan Duyulan Kaygı Artıyor
Tether’ın meşruluğu hakkındaki soru işaretleri gittikçe artıyor. Kripto para topluluğundaki pek çok yatırımcı Tether’ın tam olarak ne kadar “sabit” olduğunu sorguluyor.
Kripto para piyasası düşüş halindeyken oldukça fazla kişi yatırımlarını piyasadan çekti ve bu sırada Tether’ın sahip olduğu USD rezervi sorgulandı.
Yatırımcılar arasında gittikçe büyüyen endişelere mahal veren şeylerden biri de Tether ile kripto para borsası Bitfinex’in belki biraz aşırıya kaçan samimiyeti. Borsadan 30 milyon $’dan fazla değerde Tether’ın çalınması sonucunda ABD’deki CFTC hem Tether’a hem de Bitfinex’e celp kağıdı yollamıştı.
Tether’ın sahip olduğu rezervlerle, yaptığı işlerle ilgili açıkça bilgi vermesinin ya da herhangi bir denetlemeye tabii tutulmasının üzerinden bir yıl geçti. Hala daha çok fazla kişinin güven duyduğu Tether’ın uzun süredir hiçbir şekilde denetlenmemiş olması ne kadar güven verici tartışılır.