WePay CEO’su: Kripto Paraya Yeterli Talep Yok
JPMorgan Chase & Co‘nun ortak kuruluşu olan WePay‘in CEO‘su Bill Clerico, Bloomberg‘e yaptığı açıklamada şirketinin müşteri odaklı olduğunu ve bu sebeple yeterli sayıda talep olması durumunda Bitcoin‘in WePay platformuna dahil edileceğini söyledi.
Bununla birlikte, Clerico, “kripto para çok ilginç bir birim olmasına rağmen” henüz yeterli sayıda talebin olmadığını söyledi.
Geçen yıl Bloomberg‘e yaptığı açıklamada, Amanda Christine Miller (PayPal’ın sözcüsü) benzer bir tutum sergilemişti:
“Eğer herhangi bir para birimi için tüketici talebi artarsa, bu yeni ödeme yöntemlerine ilişkin talebi dikkate alacağız ve destek sağlayacağız.”
Öte yandan, Bloomberg, Square Inc.‘in kullanıcılarının Bitcoin satın almalarını sağlayacak özellikler üzerinde çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
İşin gerçeği, Bitcoin 2017 yılının Aralık ayında yeni kullanıcı bazında büyük bir artış görse de çoğunun Bitcoin‘i aslında bir şey satın almak için kullanılabilecek bir finansal araç değil de; satın alıp elde tutulacak bir yatırım olarak gördüğü söylenebilir.
Dahası, aslında bir şey satın almak için Bitcoin kullanmak (özellikle küçük işlemler için) inanılmaz derecede verimsiz . Bitcoin sahibi sayısındaki büyük yükselişe rağmen, Bitcoin ağı saniyede 4 işlem yaparken Visa ağı saniyede 24,000 işlem yapabiliyor.
Öte yandan Bitcoin kullanılarak yapılan işlemler inanılmaz pahalıya mal olabiliyor. Aralık ayının ortasında BTC kullanımının ortalama işlem maliyeti 6 $ civarına kadar çıkmıştı.
Bitcoin ile 5 dolara bir kahve satın aldığınızı düşünün. Kahve masrafının üstünde 6 dolarlık işlem ücreti ödemeniz ve işlemin gerçekleşmesi için de bir saat beklemeniz gerekecek. Açıkçası bu pek de ideal bir ödeme yöntemi sayılmaz.
Bitcoin işlemleri çok pahalı ve zaman alıcı olsa da hala bir umut var. ACINQ, Blockstream ve Lightning Labs tarafından geliştirilen Yıldırım Ağı projesi (The Lightning Network), Bitcoin işlemlerinin anında ve çok az maliyetle gerçekleşmesini sağlayacak.
Bununla birlikte, Yıldırım Ağı hala beta aşamasında ve büyük ölçekli kullanıma hazır hale gelmeden önce hala bazı testlere tabi tutulması gerekiyor.
Bitcoin, ölçeklenebilir ve ucuz bir finansal araç olmayı başaramasa bile, her geçen gün Bitcoin’den çok daha verimli ve ölçeklenebilir yeni kripto para birimleri geliştiriliyor.
Clerico‘nun da dediği gibi, gerçekten de kullanıcıların talebi önemli. Şu anda, dünyanın dört bir yanında insanların kullandığı kredi ve bankamatik kartları, merkezi kuruluşlar tarafından veriliyor. Bu kurumlar satın aldıklarımız ve nerede olduğumuz hakkında neredeyse sınırsız miktarda veri toplayabilme erişimine sahip. Bunu göz önünde bulundurursak bizi bizden daha iyi tanıyor olabilirler.
Kullanıcılar merkezi olmayan, bugün piyasada bulunan ödeme kartları ve uygulamalar tarafından sunulan fiyatlardan daha fazla gizlilik sağlayan ödeme araçları istemediği sürece, daha büyük bir ölçeğe erişilemeyecek.