Morgan Stanley: Bitcoin Küresel Rezerv Para Birimi Olacak
Bu yıl yüksek performans gösteren Bitcoin, pandeminin ve özellikle kurumsal yatırımların etkisiyle bu yıl güçlü bir ivme kazandı ve dolar gibi fiat para birimlerini gölgede bırakmayı başardı. Küresel rezerv para birimi statüsü bulunan doların bu statüyü koruyabileceğine inananlar bulunsa da Morgan Stanley’in küresel stratejisti aynı fikirde değil. Stratejist Ruchir Sharma, Bitcoin’in doları tahtından ederek nasıl küresel rezerv para birimi olacağını anlattı.
Morgan Stanley küresel stratejisti Ruchir Sharma, Bitcoin için yaptığı yorumda BTC’nin ABD dolarının yerini alarak küresel rezerv para birimi olma yolunda ilerlediğini açıkladı. Pandemi sürecinde ABD doları karşısında kripto paraların güçlendiğini ifade eden stratejist, pandemi başlarında ABD dolarının her zamanki gibi güçlü olduğunu ancak ilerleyen zamanlarda merkez bankasının para basması gibi faktörlerin etkisiyle zayıfladığını söyledi.
Kripto paralar dolara rakip oldu
Sharma, Kovid-19 pandemisinde yaşanan karantina uygulamaları ve kapanan işletmeleri hatırlatarak bu olumsuzluklara çözüm olarak merkez bankasının sınırsız para basmak istemiş olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:
“Pandemide, karantina uygulamalarına bir çözüm olarak doların rezerv para statüsünü engellemeyecek şekilde sınırsız para basabileceklerine inandılar. Ancak dolara bir rakip çıktı: kripto paralar.”
Merkez bankalarının fiat para birimlerinin değerini düşürmesinden korkanların yoğun olarak Bitcoin almaya başladıklarını dile getiren stratejist, mart ayından bu yana Bitcoin’in 4 katın üzerinde artış gösterdiğini ve en sıcak yatırımlardan biri haline geldiğini ifade etti.
Doların hükmü sona erecek
Pandemi süresince ABD’nin çok fazla borç biriktirdiğini aktaran Sharma, bu durumun yaklaşmakta olan bir krizin işareti olduğunu vurguladı. Dünyanın geri kalanının ABD’nin borçlarını ödeyemeyeceğini düşünmeye başladığında doların hükümdarlığının muhtemelen sona ereceğini söyleyen stratejist, Bitcoin’in bu durumdan kazançlı çıkacağını şu sözleriyle ifade etti:
“Doların hükümdarlığı, dünyanın geri kalanının ABD’nin borçlarını ödeyemeyeceğini düşünmeye başladığında muhtemelen sona erecek. Pandemi sonrasında da merkez bankasının para basması muhtemeldir. Güvenilir olsun ya da olmasın, Bitcoin geleneksel varlıklara artan güvensizlikten kazançlı çıkacaktır.”
Son olarak Ruchir Sharma, özellikle dolar kazanmanın zor olduğu Nijerya gibi ülkelerde bulunan küçük işletmelerin ya da yerel para biriminin istikrarsız olduğu Arjantin gibi ülkelerin uluslararası ticarette Bitcoin kullanmaya başladığını aktardı. PayPal ve Venmo gibi platformların attığı kripto para adımlarını da Bitcoin’in küresel kullanımdaki artışına bir örnek olarak gösterdi.