Japonya G20 Zirvesinde Kripto Paralar İçin Kurallar Belirlemek İstiyor
Japon temsilciler Arjantin’de düzenlenecek olan G20 zirvesinde kripto paralar için küresel kurallar belirlenmesini istiyor. G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez banka yöneticileri önümüzdeki hafta Buesnos Aires’te buluşacaklar. Kripto para konusunu masaya yatırmak isteyen tek organizasyon G20 de değil. G20 içerisinde olmadığı halde bu konu hakkında konuşmak isteyen önemli AB ülkeleri de var.
Katı Düzenlemeler İyi Değil
Fintech konusunda son derece aktif bir politika yürüten Japonya G20 ülkelerini kripto para düzenlemeleri konusunda ortak bir karara varmaya teşvik edecek. Kripto para borsalarındaki ticareti denetleyen Japonya, kripto para piyasasının denetlenmesine yönelik düzenleme getiren ilk ülkelerden. Japonya’nın şimdiki amacı da hızla gelişmekte olan kripto para sektörü için küresel çapta uygulanabilecek ortak düzenlemelerin belirlenmesi.
İsmi bilinmeyen Japon yetkililere göre Tokyo, G20 ülkelerini kripto paraların para aklama gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılmalarını engellemek için daha dikkatli olmaya davet edecek. Bu bilgiyi veren yetkililerin isimleri tam olarak bilinmiyor ancak bazı kaynaklar bu isimlerden birinin Japonya’nın Baş Kabine Sekreteri olan Yoshihide Suga olduğunu iddia ediyorlar. Suga Japonya’nın G20’de konuşulacak olan kripto para ve kripto paranın küresel ekonomiye etkisi gibi konularda hayli aktif olmasını istediğini daha önceden açıklamıştı.
Japonya kripto para düzenlemelerinin evrensel olmasını istiyor ve küresel bir düzenleme yapısı oluşturmak istiyor. Bunu isteyen tek ülke Japonya da değil. Bundan önce farklı ülkelerden yetkililer kripto para piyasasını tam anlamıyla düzenlemek için pek çok ülkenin birlikte çalışması gerektiğini söylemişlerdi. Suga’nın konu hakkında yorumda bulunduğu ve küresel çapta bir düzenleme yapısı inşa etmenin bir hayli zor olduğunu söylediği iddia ediliyor. Böyle bir yapı inşa etmenin zor olma sebebi tabii ki de farklı ülkelerin ortak bir fikri benimsemesini sağlamak. Neredeyse her ülkenin kripto para piyasasına yaklaşımı diğerlerinden farklıyla küresel çapta bir düzenleme yapısı nasıl oluşturulur bilinmez.
Bazı kaynaklara göre Japonya özellikle ve özellikle yasa dışı faaliyetlerin önlenmesiyle ilgileniyor. Bu kaynaklar Japonya’nın kripto para piyasasının bankacılık sistemini nasıl etkilediğiyle değil, para aklama gibi suçları engellemek ve müşterileri korumak ile ilgilendiğini söylüyorlar.
“G20 üyeleri arasındaki genel kanı çok katı düzenlemeler getirmenin iyi olmayacağı.”
G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez banka yöneticileri Arjantin’in başkentinde 19-20 Mart aralığında bir araya gelecekler. Biraz geriye, Şubat ayına döndüğümüzde hatırlayacağız ki önde gelen bazı Fransız ve Alman yetkililer G20 üyesi ülkelerin kripto para düzenlemeleri konusuna odaklanmaları gerektiğini söylemişlerdi. Bu yetkililer de kripto para piyasasının her ülke tarafından farklı şekilde düzenlenmesinin pek bir etkisinin olmayacağını, düzenlemelerin birden fazla ülke tarafından ortak şekilde uygulanmaları gerektiğini söylemişlerdi.
Rus Maliye Bakan Yardımcısı Sergey Storchak’a göre G20 ülkeleri kripto para konusuyla birlikte siber güvenlik ve fintech sektörü gibi şeylerde de bahsedecekler. Storchak’ın söylemlerine göre dijitalleşme konusu bakanlığın bir süredir radarında. Yine Storchak tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda görüyoruz ki G20 ülkelerinin çok az bir kısmı kripto paraları itibari paralara denk görüyor.
Kripto para piyasasını düzenleme işine girişmiş ülkelere baktığımızda fark ediyoruz ki aslında bu ülkelerin pek çoğu kısmen gevşek düzenlemelere sahip. Japonya’nın endişelendiği şeylerden biri de bu. Diğer ülkelere kıyasla daha kapsamlı ve oturmuş bir düzenleme yapısına sahip olan Japonya, diğer ülkelerin kripto paraların yasa dışı faaliyetler için kullanılmaları gibi hususlarda pek katı düzenlemelere sahip olmamalarından endişeleniyor. Japon yetkililer geçtiğimiz ay Japonya merkezli Coincheck borsası 500 milyon $’lık saldırıya maruz kaldıktan sonra ülkedeki borsaları daha sıkı denetlemeye başladılar. Yetkililer bu denetlemeler sonucunda neredeyse 700 adet para aklama durumu keşfettiler.
Reuters tarafından yapılan habere göre bir Japon yetkilisi ülkenin kripto para düzenlemelerine nasıl yaklaştığını şöyle özetledi:
“Asıl olay hem müşterileri koruyup yasa dışı faaliyetleri engelleyen hem de hızla büyüyen kripto para ve fintech sektörlerinde yeniliğin önünü kesmeyen düzenlemeler getirmek.”
G20 ülkeleri Dünya’daki gayri safi ürün ve ticaret piyasasının %80’inden fazlasını oluşturuyorlar. Dolayısıyla böylesine büyük ülkelerin önümüzdeki hafta kripto paralar hakkında açıklamalar yapmaları kripto para piyasasını olumlu ya da olumsuz yönde hareketlendirebilir.