Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Bazı Kripto Para Borsalarını Cezalandırıyor

Bu yılın başlarında Japonya merkezli bir borsadan yaklaşık 58 milyar Yen (530 milyon $) değerinde kripto para çalınmıştı. Japon hükûmeti yaşanan bu saldırı sonrası kripto para piyasasını düzenleme çalışmalarını hızlandırmıştı ve şimdi de bazı kripto para borsalarını yeteri kadar güvenli olmadıkları için ‘cezalandırıyor’.

Japonya’da kripto para borsalarını kontrol eden Mali Hizmetler Kurumu Perşembe günü yaptığı açıklamada Japonya’daki FSHO ve Bit Station borsalarının emir gereği bir ay boyunca kepenk indireceklerini söyledi.

Kurum, FSHO’nun bünyesinde yapılan işlemlerin takibini düzgün şekilde yapmadığını ve yine bünyesindeki çalışanlara düzgün bir eğitim vermediğini söyledi. Kurum’un Bit Station borsasını cezalandırma sebebi ise bir borsa çalışanının kişisel kullanım amacıyla Bitcoin almış olması.

Aralarında Coincheck’in de bulunduğu daha önceden hack saldırısıyla karşı karşıya kalmış beş kripto para borsasının, sundukları hizmeti daha kaliteli hale getirmeleri emredildi.

Kurum özellikle Coincheck’in güvenlik önlemleri alanında kendini geliştirmesini istiyor.

Kripto paraları iyice benimsemiş olan ve kripto para borsaları için bir lisans sistemi oluşturmuş olan Japonya, Dünya’daki diğer ülkelerle kıyaslandığında kripto para düzenlemeleri alanında gerçekten oldukça ileride.

Sundukları hizmetleri geliştirmesi emredilen kripto para borsalarının, 22 Mart’a kadar Mali Hizmetler Kurum’una hizmetlerini nasıl geliştireceklerini açıklayan bir rapor vermeleri gerekiyor.

Coincheck borsasında yapılan NEM saldırısı pek çok kişinin aklına yine Japonya’da 2014 yılında gerçekleşmiş Mt. Gox saldırısını getirmişti.

Pek çok uzman borsalara lisans vermenin hack saldırıları ya da yasa dışı faaliyetler gibi sorunları çözmeyeceğini düşünse de Japonya, geçtiğimiz yıl kripto para borsalarına lisans vermeye başlamıştı. Bu lisans görünürde son derece mantıklıydı. Siz eğer Japonya’da bir kripto para borsası açarsanız ve açtığınız borsa yeteri kadar kaliteli, güvenli değilse, yeteri kadar likiditesi yoksa lisans alamıyorsunuz. Ancak belirttiğimiz gibi, bu düşünce görünürde güzel. Uygulamaya konduğunda ise bu lisans sisteminin olması gerektiği kadar düzgün şekilde çalışmadığını gördük. Japonya’daki yetkililer Coincheck borsasının güvenlik açısından sorunlu olduğunu bildikleri halde, borsaya daha önceden defalarca uyarı göndermiş oldukları halde Coincheck’e lisans verdiler ve borsada 530 milyon $’lık saldırı yaşandı.

Japonya şu ana dek resmi olarak 16 adet kripto para borsasına lisans verdi ve lisans almak için başvuruda bulunan pek çok borsa bulunuyor. Dünya’daki Bitcoin ticaretinin neredeyse yarısının Yen üzerinden gerçekleştiğini düşünürsek bu pek de şaşırtıcı değil.

Japonya’da kripto paralara yönelik bazı sistemler (lisans gibi) düzgün çalışmıyor olsa da ülkenin hakkını yemeyelim. Dünya’da Çin gibi kripto paraları tamamen yasaklamak isteyen ülkeler bulunuyor. Ya da ABD gibi kısıtlı ölçekte de olsa kripto para kullanımının önünü açmaya çalışan ülkeler var. Japonya ise kripto para piyasasının olabildiğince güvenli, verimli ve kullanışlı olması için bir hayli uğraşıyor. Japon halkının da özellikle Bitcoin’e ne kadar düşkün olduğunu biliyoruz.

Kaynak: Asahi

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment