Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki Kripto Para Borsaları Federal Yasalara Tabii Tutulacaklar

ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu 7 Mart’ta bir duyuru yaptı ve ABD içerisindeki kripto para ticaret platformlarının ‘borsa’ olarak kaydolmaları gerektiğini söyledi.

SEC tarafından yapılan duyurunun bir kısmı şu şekilde:

“Eğer bir platform menkul kıymet olarak sayılan dijital varlıkların ticaretini sağlıyor ve federal menkul kıymet yasaları doğrultusunda bir ‘borsa’ olarak işlev görüyorsa o platformun SEC’e ulusal menkul kıymet borsası olarak kayıt yaptırması veya kayıt dışı kalması gerekmektedir.”

Mt.Gox haberleriyle birlikte piyasa ağır bir darbe aldı ve fiyatlar ciddi düşüş halinde. ABD’de son zamanlarda kripto para düzenlemelerine yönelik adımlar atılıyor ve bu düzenlemeler federal yasalar dahilinde yapılıyor. Fiyatlarda yaşanan düşüşün sebebi olarak Mt.Gox olayının yanında ABD’den gelen bu adımlar da gösteriliyor.

ABD’de son birkaç ayda kripto para piyasasına yönelik atılan adımları kabaca bir inceleyelim. Öncelikle Dünya’nın en büyük kripto para borsalarından olan Coinbase’in yolu bundan birkaç ay önce IRS (İç Gelir Servisi) ile kesişmişti. ABD’de kripto para ticareti yapan vatandaşların kripto para için vergi ödemeleri bekleniyor ancak vergi ödeyen kişi sayısının çok fazla olduğunu söyleyemeyiz. IRS de özellikle vergi ödemesini istediği kişilerin bilgilerine ulaşmak için Coinbase ile temasa geçmiş ve Coinbase’ten en yüksek işlem hacmine sahip kullanıcılarının bilgilerini vermesini istemişti. Daha sonra Coinbase ve IRS arasında yasal bir mücadele başladı ve Coinbase, olabildiğince az kullanıcısının bilgisini vermeye çalıştı. Detayları aşağıdaki yazıdan okuyabilirsiniz:

Daha sonra SEC’in kripto paralarla alakalı iş yapan onlarca firmaya celp yolladığı ve bu firmalar hakkında bilgi talep ettiği öğrenildi. Böyle bir hamlenin yapılacağı tahmin edilebiliyordu çünkü SEC’in yöneticisi olan Jay Clayton, kripto paralarla alakalı iş yapan firmaların yasalar dahilinde iş yapmıyor olmalarından rahatsız olduğunu uzun süredir açık açık söylüyor. Kendisi yakın zamanda katıldığı açık oturumda pek çok ICO’nun yasa dışı iş yaptığını bildiğini söylemiş ve şöyle belirtmişti:

“ICO’ların düzenleyicileri ve diğer katılımcıları bizim menkul kıymet yasalarımıza uymuyorlar. Kimileri bunun yasaların açık olmamalarından kaynaklandığını söylüyor. Hayatta yemem.”

SEC Eylül ayında Blockchain teknolojisi ve ICO odaklı operasyonların yasaları ihlal edip etmediklerini incelemek için özel bir siber birim oluşturmuştu ve bu birim baya iş yaptı. Birim tarafından atılan en son adım Dallas’taki AriseBank tarafından düzenlenen ICO’yu durdurmak oldu. Birim, durdurduğu ICO ile ilgili şöyle bir açıklama yaptı:

“reklam amacıyla ünlü birini, sosyal medyayı ve diğer reklam taktiklerini kullanarak, hedefledikleri 1 milyar $’ın 600 milyon $’ını yalnızca iki ayda topladıklarını iddia ettiler.”

Diğer bir hamle ise dün bir ABD yargıcından geldi. Federal yargıç dün kripto paraların emtia olarak sınıflandırılabileceklerini söyledi. Yargıç tarafından verilen bu karar yatırım tavsiyesi kılıfıyla dolandırıcılık yapan bir suçlunun davası özelinde söylenmiş olsa da laf ağızdan çıktı artık. Yargıç tarafından verilen bu kararın düzenlemelerde ne gibi bir etkisi olacağını da göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment