Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankasından Yao Qian: Çin Dijital Para Birimi Kripto Paralardan Esinlenmeli

Çin merkez bankası People’s Bank of China’nın (PBoC) dijital para araştırma çalışmalarına öncülük eden Yao Qian, PBoC tarafından piyasaya sürülen merkez bankası destekli dijital paraların (CBDC) tüm kripto para unsurlarını barındırması gerektiğini düşünüyor.

Çin merkez bankası Dijital Para Araştırma Birimi Direktörü olan Yao Qian, Çinli medya kuruluşu Yicai tarafından Salı günü yayımlanan yazısında CBDC’lerin geliştirilmesine yönelik teknolojik yaklaşıma ilişkin kendi vizyonunu anlattı.

PBoC’nin ihracı merkezileştirebileceğini onaylayan direktör, işlem güvenliğinin arttırılmasına yönelik adımlar atılması gibi dijital paralara yapılan yatırımların gelecekte piyasaya sürülecek paralara rekabet avantajı sağlayacağından bahsetti.

Yao düşüncelerini şu sözleriyle savundu:

Şu aşamada, CBDC’nin başlıca hedefi fiatı dijitalleştirmek olabilir, ancak CBDC’nin gelecekte daha fazla özelliğe sahip olması kaçınılmaz. Fiatı birebir taklit etmeye ve dijitalleştirmeye yönelik bir yaklaşım CBDC’nin uzun dönemde rekabet avantajını zayıflatabilir.

Dijital Para Araştırma Birimi Direktörü’nün bu yorumu merkez bankasının konuyla ilgili tutumunda yeni bir bakış açısı kazanmasına yol açtı. PBoC Müdür Yardımcısı Fan Yifei da Ocak ayındaki yazısında CBDC’yi merkezsizleşmiş kripto paralardan ayrı tuttuğunu açıkça belirtti.

Yao, uzun dönemde Çin CBDC’sinin kripto paraların olmazsa olmaz bazı özelliklerine mutlaka sahip olması gerektiği görüşünde.

Örnek olarak Yao, bir kripto para cüzdanının, mevcut ticari bankalar arasından hem müşterilerde hem de bankalarda bulunan çift anahtarlı mekanizması bulunan müşteri hesaplarına tanıtıldığı bir senaryodan bahsetti. Bu yapı kripto paraların bir çoğunda bulunan public key ve private key yapısına benziyor.

Ayrıca Çin CBDC’sinin ancak belirli bir dereceye kadar anonim olabileceğini ifade eden Yao, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve gizliliğin korunması için Çin merkez bankasının işlemlerin gizli bir ortamda yapılmasının avantajlarını göz önünde bulundurması gerektiğini savundu.

Yao yazısında şöyle bir benzetmeye yer verdi:

“Gerçek adı son-uç olan anonim bir ön-uç.”

Fan Yifei de geçtiğimiz günlerde yayımlanan yazısında tüketiciden tüketiciye ödeme perspektifinden bakıldığında bir CBDC’nin anonim olabileceğini ancak merkez bankasının ihraç sisteminde şeffaflığın büyük önem taşıdığını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment