Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC ve CFTC Oturumu: “Bitcoin Olmasa Blockchain Olmazdı”

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Blockchain, dijital paralar ve ICOlar hakkında konuşmak üzere 6 Şubat 2018 sabahında toplandılar.

Washington D.C.’deki Dirksen Senato Binası’nda gerçekleşen 2 saatlik açık oturuma Bankacılık, Konut ve Kentsel İlişkiler Komitesi de katıldı. İki tanığın ifadeleri oturum başlamadan önce yayınlandı.

Ön-İfadeler

(bu ifadeler 5 Şubat 2018’de yayınlandı)

CFTC’nin başkanı olan ve oturuma tanık olarak katılan J. Christopher Giancarlo, ifadesinin bir buçuk sayfasını (VI. Muhtemel Faydalar) finansal kurumların, hayır kurumlarının, sosyal hizmetlerin, tarımın ve lojistiğin blockchain teknolojisinden nasıl faydalanabileceğini anlatmaya ayırdı ve Blockchain’e ve DLT’ye (dağıtılmış ana defter)  karşı genel olarak iyimser bir tutum sergiledi. Giancarlo DLT’lere daha fazla özgürlük sağlanmasını söyledi ve bu teknolojiyi internet ile dahi kıyasladı:

“Bu basit yaklaşımı. insan toplumunda böylesine büyük değişikliklere yol açmış İnternet’in açık fikirli düzenlemelerle desteklenmesinde daha iyi gördük. (İnternet’e) neredeyse 20 yıldır ‘zarar gelmesin’ düşüncesiyle düzenleme yapılması İnternet’in altyapısına devasa miktarda yatırım yapılmasını sağladı. Kullanım konusunda İnternet bazlı teknolojilerin hızlıca yayılmasını ve toplu kabul görmesini sağlayan hızlı bir büyüme sağladı. İnternet bazlı yenilikler telekomünikasyondan tutun ticarete, ulaşıma, araştırmaya ve gelişime kadar Amerikan yaşamının neredeyse her yönünde devrim yaptılar. ‘Zarar gelmesin’, İnternet’in gelişimi için şüphe yok ki en doğru yaklaşımdı. Buna benzer olarak dağıtılmış ana defter teknolojisine de ‘zarar gelmesin’ (düşüncesiyle) yaklaşılmasının doğru olduğuna inanıyorum.”

Giancarlo iyimser olmasına rağmen dijital paraların sahtekarlık ve manipülasyon gibi konular yüzünden “büyük ihtimalle daha dikkatli (düzenleyici) denetlemelere ihtiyaç duyacaklarını” söyledi.

“İnternet’in gelişiminde gördüğümüz gibi teknoloji cinini şişesine geri koyamıyoruz. Dijital para birimleri ödemeler, geleneksel finans süreçleri ve finans işlerine dahil olma konularına bakış açımızda paradigma kaymasına yol açıyorlar. Bu gelişmeleri görmezden gelmek, (dijital paraların) yok olmasını sağlamayacağı gibi düzenleme (açısından) sorumlu bir tepki de olmaz.”

SEC başkanı olan Jay Clayton ise dijital paralarla kısmen daha az ilgiliydi. Ancak Clayton da dijital paraların modern finans sistemindeki yerlerinin farkında.

“Açık olmak gerekirse finansal teknolojideki gelişimlerin sermaye oluşturmayı kolaylaştıracağı ve hem kurumsal hem de ana akım yatırımcılara gelecek vaat eden yatırım fırsatları sunacağı konusunda oldukça iyimserim. Bir finansal düzenleyici olarak bu gelişmelerin işlemleri, stokları, yükümlülükleri (kredi riskleri de dahil) ve piyasalarımızdaki diğer faaliyetleri ve karakteristik özellikleri daha iyi izleyebilmemizi sağlayacaklarını ve böylece yatırımcının korunmasının da dahil olduğu düzenleyici misyonumuzu kolaylaştıracaklarını düşünüyorum.”

Clayton bu teknolojilerde hala daha çok ciddi risklerin olabileceğine de değindi:

“Aynı zamanda, bu teknolojinin bulunduğu vaatler bir yana, federal menkul kıymetler yasalarımız dahilindeki (yatırım) fırsatlarına zar zor kazandıkları paraları yatıran insanlar, bu yasalar altında sağlanan korumaların tamamını hak ediyorlar. Her daim hissedilen bu ihtiyaç, yeni bir teknolojiden ‘çok geç olmadan’ karlı bir pay edinme isteği çok güçlü ve yaygın olduğunda ön plana çıkıyor. Dolandırıcılık ve diğer kötü niyetli kişiler, bu isteğe güveniyorlar.”

PIC

SEC Başkanı Clayton ve CFTC Başkanı Giancarlo, kaynak: c-span

CFTC başkanı olan Giancarlo verdiği ifadede “ICO” kelimesinden yalnızca 1 kez bahsederken SEC başkanı Clayton, 132 kez bahsediyor.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre yapılan ICO süreçlerinin %10’u hack saldırılarına ve dolandırıcılıklara maruz kaldı. Clayton’ın korktuğu şey de yeteri kadar eğitimi olmayan yatırımcıların bu sebepler yüzünden para kaybetmesi. Clayton Facebook’un yakın zamanda ICO reklamlarına uyguladığı yasaktan dahi bahsetti:

“Sosyal medya platformlarının yakın zamanda kullanıcıların bu platformlar üzerinde ICO’ları ve kripto paraları tanıtma imkanlarını kısıtladıklarını belirtmek isterim. Bu sorumluluk sahibi davranışı takdir ediyorum.”

Clayton, daha yaygın olarak “Blockchain” diye bilinen DLT’nin (Dağıtılmış Ana Defter Teknolojisi) yeniliklerinden bahsetse de ICO’lara bazı kısıtlamalar getirmek istiyor.

“Basitçe söylemek gerekirse sermaye toplamak için (uygulanan) yeni ve yenilikçi teknikler de dahil olmak üzere teknolojik ilerlemelerin takibinde olmalıyız. Ancak bunu yapmak için yatırımcıları ve piyasaları korumak için gayet iyi ve (yararı) kanıtlanmış olan yaklaşımımızın ilkelerinden feragat etmemeliyiz.”

Genel Tavır

Clayton, kendisi ile Giancarlo’nun “güçlü bir ilişki kurduklarını” söyledi. İkili, güçlü bir yasal düzenleme çerçevesi bulma konusunda birlikte çalışmaya razı. Bu ikilinin yaptıkları açıklamalara şöyle bir göz atarsak olası bir yasal düzenleme çalışması büyük ihtimalle sırasıyla şu konular üzerinde yapılacak: ICO’lar, dijital paralar ve en sonunda DLT. Düzenlemeye en az ihtiyaç duyan teknoloji DLT ve hatta hem Clayton hem Giancarlo, DLT üzerinde çalışmalar yapmak isteyenleri teşvik ediyor gibi. ICO’lar ise düzenlemeye hayli ihtiyaç duyarken dijital paralar biraz ortada kalıyor. Ancak dijital paraların da sahtekarlık ve piyasa manipülasyonu gibi risklere karşı korunmaya ihtiyaçları var.

Dünün İfadesi

6 Şubat’ta gerçekleşen açık oturumda Başkan Giancarlo ve Başkan Clayton’ın ifadeleri oldukça ferahlık vericiydi. Ki şu anda (haber yazım saatinde) kripto para piyasasının yeniden canlanma sebebi olarak da bu ifadeler gösteriliyor. Clayton ve Giancarlo verdikleri ifadelerde merkezsiz teknoloji ve kripto paraların potansiyelleri hakkında oldukça heyecanlılardı.

Clayton verdiği ifadeyi DLT, kripto paralar ve ICO’lar olmak üzere 3 kategoriye ayırdı. Ön-ifadelerde belirtildiği gibi CFTC, DLT’nin ve kripto paraların büyümelerine izin vermeye razıyken ICO’larda yaşanan dolandırıcılıklarla yakından ilgilenmek istiyor.

Giancarlo kripto para hakkında yaptığı yorumlarda oldukça olumlu bir tavır sergiledi. Giancarlo açılış konuşmasında “bu neslin kripto paralara olan ilgisine saygı duymayı ve buna zarar verenleri cezalandırmayı, bu nesle borçluyuz” dedi. Giancarlo, çocuklarının Bitcoin dünyasına ne kadar ilgi duyduklarından ve onların finans ile bu kadar ilgili olmalarından ne kadar mutlu olduğundan bahsetti.

Giancarlo aynı zamanda CFTC’nin kripto paralara yatırım yapan ana akım yatırımcıları eğitmek için kurulmuş Lab CFC organizasyonundan da bahsetti. Giancarlo, kripto paraların denetlenmesinde en önemli şeyin insanları eğitmek olduğunu ve CFTC’nin eğitim konusunda kripto paralarda olduğu kadar başka hiçbir alanda bu kadar çaba sarf etmediğini söyledi.

Senatör Crapo, ne CFTC’nin ne de SEC’in kripto paralar ve ICO’lar üzerinde tam kapsamlı bir yetkisi olduğunu söyledi. Giancarlo ve Clayton “düzenleme yapmak için başka otoritelere de ihtiyaç duyabileceklerini”, ancak bunu kabul etmeden önce kripto para sektörü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları gerektiğini söylediler. Clayton aynı zamanda SEC’in daha fazla kişiyi işe alacak kadar parası olmadığına da kısaca değindi.

Senatör Cotton, CFTC başkanı Giancarlo’ya Bitcoin’in değeri hakkında soru sorduğunda Giancarlo “Bitcoin olmasaydı DLT olmazdı” diyerek yanıt verdi. Hem Clayton hem Giancarlo kripto paraların DLT’nin gelişimi için önemli olduklarını biliyor ve teknolojinin, süreç boyunca kimseye zarar gelmeyecek şekilde gelişmesini istiyor. Giancarlo aynı zamanda Bitcoin’in değerinin sıfırı görmeyeceğini çünkü Bitcoin değerinin “madenciliğe bağlı” olduğunu söyledi.

Vergi düzenlemeleri konusunda neredeyse hiç konuşulmadı. Clayton ve Giancarlo da Venezuela gibi devletlerin yaptırımlardan kurtulmak için kripto para kullanmaları konusunda bir şey yapamayacaklarını söylediler.

Clayton Bitcoin ETF‘lerinin halen daha hazır olmadıklarını ancak bunlara “gelecekte yer olacağını” söyledi.

Son olarak Senatör Warren, SEC başkanı Clayton’a ICO’ların nasıl daha güvenli hale getirilebileceklerini sordu. Clayton pek çok ICO’nun aslında mevcut yasaları ihlal ettiklerini ve ICO’ların “daha dikkatli olmalarını” çünkü SEC’in bu ihlalleri daha kapsamlı biçimde araştırmaya başlayacağını söyledi.

Giancarlo’ya ve Clayton’a göre en iyi çözüm şu olur:

  • Bitcoin ve kripto paralar konusunda halkın eğitilmesi
  • CFTCnin ve SEC’in Bitcoin vadeli işlem piyasaları üstündeki yetkilerini, kimsenin zarar görmemesini sağlamak adına veri toplamak ve piyasa takibi yapmak için kullanmaları
  • Ana akım yatırımcılarını saadet zinciri benzeri ICO’larla ve değersiz kripto paralarla kandıran “dolandırıcıların” ardından koşmak için ekip oluşturulması

Verilen ifadelerin özeti olarak şunu söyleyebiliriz: Kripto paralar, tıpkı İnternet gibi ABD’nin gelişimine pek çok açıdan fayda sağlayacaklar. ABD’nin bu alanda lider olması gerekir ve bu süreç boyunca kimsenin zarar görmemesi gerekir. Kripto para sahipleri sanıyoruz ki bu haberden hoşnutturlar.

Bir de oturum sırasında CFTC başkanı Giancarlo, HODL’un ne anlama geldiğini biliyor olabilir çünkü senatörlere “HODL” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment