Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Federal Hâkimi: Kripto Paralar Ticari Bir Maldır

Yargıç Jack Weinstein’ın kararı, ABD Emtia Vadeli İşlem Komisyonu’nun Coin Drop Markets’e karşı harekete geçme yolunu açtı.

Reuters kaynaklı bir habere göre bir Amerika Birleşik Devletleri federal yargıcı, ABD Emtia Vadeli İşlem Komisyonunun (EVİK) yasal olarak kripto para birimlerini emtia olarak sınıflandırabileceğini ve düzenleyebileceğine karar verdi.

Karardan sorumlu ABD Brooklyn bölge yargıcı Jack Weinstein, EVİK’in New York’ta ikamet eden Patrick McDonnell’e karşı dolandırıcılık davası açma ve bu davayı takip etme yönünde yasal dayanağa sahip olduğunu ilan etti. Zaten başlangıçta EVİK, McDonnell ve şirketi Coin Drop Markets‘ e karşı 2018 Ocak’ında şikayette bulunmuştu.

McDonnell’in dava edilme sebebi olarak, hileli yatırım tavsiyesi sattığını ya da var olmayan bir şeyi satması ve müşterilerinin satın aldıkları yatırım tavsiyelerini hiçbir zaman alamamış olmaları iddaa ediliyor. Ayrıca Coin Drop EVİK’e de hiç kayıt olmamış.

Hakim Weinstein’in, EVİK’in sanıkların “mahkemece kesin hükmün verilmemesi halinde TBK’yı [Ticaret Borsaları Kanunu] ‘ı ihlal etmeye devam edeceklerine yönelik kuvvetli şüphe ” bulunduğunu gösterdiğini ifade ettiği duruşmanın ardından 6 Mart 2018’de resmi olarak hüküm ilan edildi.

Mutabakat Zaptı ve Kararname, “mahkeme, davacının, sanıklara  yanlış yatırım önerileri, gelecekte yüksek kazanç ve kar  vaatleri ile yatırımcılara ait fonların suistimal edilmesi yoluyla sahtekarlık yaptıklarını ve bu konuda bir ön hazırlık yaptığını tespit etmiştir.” şeklinde kararın nedenine vurgu yapmakta.

Reuters ise mahkemeye katılan McDonnell’in karar hakkında yorum yapmayı reddettiğini bildirdi.

ABD’deki Anlaşılması Güç Kripto Para Mevzuatı

Bu son karar, Birleşik Devletler’deki kripto para mevzuatının giderek karmaşıklaşması noktasında  bir dönüm noktası teşkil etmekle beraber, federal hükümet genel olarak kripto para düzenlemesi konusunda büyük kararlar vermiş bulunuyor.

Bu durum değişebiliyor ve değişim aniden olabiliyor. Örneğin Wall Street Journal’in  bildiridiğine göre geçen hafta, Menkul Kıymetler ve Borsası Komisyonu (SEC) ülke genelindeki kripto para firmalarına “mahkeme emri” göndermiş.

Bununla birlikte, New York eyaleti kendisi için bir düzenleyici çerçeve geliştirmiş. Bu düzenlemelere göre kriptolu para ticareti yapan New York merkezli firmaların para gönderme lisansı almaları gerekmemekte. Bunun yerine, teknik olarak New York’un ‘BitLicense’ programı kapsamında lisans başvurusunda bulunmaları gerekiyor, ancak program iyi yürütülememesi ve gerektiği gibi uygulanamaması  nedeniyle eleştiriliyor.

Her ne olursa olsun, kripto para ile ilişkili dolandırıcılık faaliyetleri üzerine ülke çapında sıkı önlemler alındığı açıkça görülmekte. McDonnell en son çıkanı ancak kesinlikle sonuncusu olmayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment