Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yaklaşmakta Olan Lightning Network Bitcoin’i Rahatlatacak

Lightning Network (LN) artık beta sürecinin son aşamasına geldi. Hazır olmasına artık iyice kısa bir süre kalmış olan Lightning Network’ün, Bitcoin’in yaşadığı sorunları büyük ölçüde çözmesi bekleniyor.

Bu büyük güncelleme sayesinde Bitcoin’in bir ‘ödeme aracı’ olarak kendini geliştirmesi hedefleniyor. Başlıca amacı itibari paranın yerini almak olan Bitcoin, yavaş işlemleri ve pahalı işlem ücretleriyle bu amaçtan bir nebze uzaklaşmıştı. Bitcoin ağında yaşanan sorunları bir kısmı da politik nedenlerden kaynaklanıyordu.

Bitcoin’e Lightning Network güncellemesinin gelmesi için Bitcoin’in SegWit’i benimsemiş olması gerekiyor. SegWit bundan aylar önce Bitcoin ağında ciddi tartışmalara yol açmıştı ve bu tartışma en nihayetinde bir ayrılığa sebep olmuştu: Bitcoin Cash.

Ancak Bitcoin artık SegWit soft fork’unu benimsemiş durumda ve bu sayede ölçekleme sorunlarını da ciddi oranda azalttı. Bitcoin ağında SegWit’in daha yaygın hale gelmesiyle birlikte de Lighning Network için yol açılmış oldu. Kripto paraların lideri olan Bitcoin, Lightning Network sayesinde ‘dijital ödemelerin’ de lideri haline gelebilir.

Bu güncelleme özellikle iki konuda değişiklik sağlayacak.

Bunlardan biri işlem hızı. LN güncellemesi sayesinde yalnızca saniyeler içerisinde milyonlarca işlem yapılabiliyor olacak. Bitcoin ağında işlem yapmak bazen saatler, bazen ise (ağın gerçekten çok yoğun olduğu zamanlarda) günler sürebiliyor. Lightning Network ile bu sorunun tamamen ortadan kalkması hedefleniyor.

Diğer konu ise Lightning Network sayesinde kullanılabilir hale gelecek bir diğer teknoloji: Atomic Swap. Bu teknoloji sayesinde Bitcoin’i başka bir kripto paraya dönüştürme (vice versa) işlemi çok daha kolay ve çok daha az masraflı hale gelecek. Bitcoin’in sıkıntılarından biri de bu dönüşüm işlemleriydi ve itibari paranın Bitcoin’den daha iyi olduğunu savunan kişiler genelde bu sorunu da örnek gösteriyorlardı. Ancak Atomic Swap ile bu sorun da ortadan kalkabilir.

Bugünkü güncellemeyle birlikte Lightning Network %87 oranında tamamlanmış durumda. İlginç olan şey ise Lightning Network hala daha beta aşamasında olmasına rağmen ağ üzerinden 1,000’den fazla aktif durumda LN düğümü olması.

Bu demek oluyor ki 1,000’den fazla cüzdan, hala test aşamasında olmasına rağmen LN’yi kullanarak para göndermiş/almış. Daha test aşamasındayken bile kullanılan LN, tamamen hazır hale geldiğinde topluluk tarafından epey yaygın şekilde kullanılabilir.

GitHub üzerindeki süreci izlediğimizde diyebiliriz ki LN’nin tamamen hazır hale gelmesi ve yayınlanması bu senenin hemen hemen sonlarını bulabilir.

LN sayesinde Bitcoin fiyat açısından da gelişim gösterebilir. Bir ödeme aracı olarak daha rahat kullanılabilecek olan Bitcoin, daha fazla kişiyi kendine çekebilir ve bu da, doğal olarak, fiyatın artması anlamına geliyor.

Kaynak: profitconfidential

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment