TCMB Rusya ve Çin ile Dijital Paraları Konuştu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 30 Mart günü onaylanan 2020 yılı yıllık faaliyet raporunu yayımladı. Yıl boyu dijital merkez bankası parası (CBDC) ile ilgili ne gibi çalışmalar yaptığını detaylandıran TCMB, bu süreçte Çin ve Rusya gibi ülkeler ile görüşme yapıldığını belirtti.
TCMB’nin açıklamasına göre geçen yıl Rusya Merkez Bankasının ev sahipliği yaptığı iki etkinlikte, dijital merkez bankası paraları tartışıldı.
Dijital paralar iki kez gündeme geldi
TCMB ve Rusya Merkez Bankası öncülüğünde kurulan ve Guvernörler Kulübüne bağlı olan Para Politikası ve Finansal İstikrar Çalışma Grubu, 21 Eylül’de sanal ortamda bir araya geldi. TCMB, konferans sırasında dijital merkez bankası paralarının tartışıldığını açıkladı.
Ardından 1998 yılında kurulan Orta Asya, Karadeniz Bölgesi ve Balkan Ülkeleri Guvernörler Kulübü, 5 Kasım tarihinde bir araya geldi.
TCMB, 44.sü düzenlenen toplantıda dijital merkez bankası paralarının yeniden gündeme geldiğini duyurdu. Toplantıya Türkiye, Çin, Rusya, İsrail gibi toplamda 21 ülkenin merkez bankasının başkanı katıldı.
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Alexey Zabotkin, görüşme sırasında “Dijital paraları araştıran bir merkez bankası, ilk önce onun para politikasını ve mali istikrarı nasıl etkileyeceğini değerlendirmeli, ardından siber risklerin önüne geçmek için gerekli prosedürleri hazırlamalı.” dedi. Rusya Merkez Bankasının finansal teknoloji departmanından sorumlu olan Ivan Zimin, Interfax haberine göre 1 Nisan’da şu açıklamayı yaptı:
“Merkez Bankası olarak, stablecoinler ile yapılan para transferlerine kısıtlama getirebiliriz. Bu, oldukça önemli. Bizim ödeme aracımız ruble ve dijital rubledir. Stablecoin olsun, özel amaçlı kripto paralar olsun, geri kalan hiçbir şey ödeme aracı olarak kullanılamaz.”
Kavramsal ispat çalışması tamamlandı
TCMB’nin eski başkanı Naci Ağbal, Aralık 2020’de dijital para projesi için bir Ar-Ge çalışması başlatıldığını duyurmuştu. Yıllık raporda, bu çalışmalara dahil olan kavramsal ispat çalışmasının “başarıyla tamamlandığı” ifade edildi.
Projenin amacı, dijital para konseptinin TCMB tarafından “ihraç edilebilirliğini farklı senaryolar altında incelemek, test etmek ve araştırma geliştirme faaliyetlerini hayata geçirmek” oldu.
Kavramsal düzeydeki çalışmanın tamamlanmasının ardından, pilot uygulama için hazırlık yapılmaya başladı. TCMB, bu yıl boyunca yürüteceği çalışmalarla dijital paranın “gerçek hayatta kullanılabilirliğini” test edecek.
Dijital para için altyapı çalışmalarının, 31 Aralık 2021’e kadar bitmiş olacağı duyuruldu.