Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Finansal Hizmetler Komitesi’nden Kripto Para Yasa Tasarısına Onay

ABD Finansal Hizmetler Komitesi, kripto para sektörüne düzenleyici netlik kazandıracak yasa tasarısını onayladı.

ABD’den kripto para düzenlemeleri için ilk önemli adım geldi. Temsilciler Meclisi bünyesinde bulunan Finansal Hizmetler Komitesi, ABD’nin kripto piyasalarına yönelik düzenleyici yaklaşımını önemli ölçüde değiştirecek “21. Yüzyıl İçin Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası” isimli tasarıyı 35-15 gibi bir oy oranıyla kabul etti. Ancak yasa tasarısının yürürlüğe girerek yasalaşması için Senato, Temsilciler Meclisi ve Başkan Biden’ın onayından geçmesi gerekiyor.

Kabul edilen tasarının kripto paraların menkul kıymet mi yoksa emtia mı olduğu noktasında daha fazla netlik sağlaması bekleniyor. Tasarının onaylanmasıyla birlikte ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) kripto para sektörü üzerindeki yetki alanı da arttırılmış olacak.

Teklif üzerinde yetki sahibi bir diğer kurum Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi, bugün yasanın kendilerini ilgilendiren bölümleri üzerinde benzer bir tartışma ve karar süreci yürütecek.

Tarım Komitesi bununla birlikte kripto para sektörüne yönelik araştırmalar kapsamında, CFTC’ye 120 milyon dolarlık bir ek bütçe sağlanıp sağlanmayacağını görüşecek. Teklifin kabul edilmesi durumunda dün alınan kararla birlikte yetkisel açıdan güçlendirilen CFTC, aynı zamanda finansal olarak da desteklenmiş olacak.

Tasarının kabul almasına hem demokrat hem de cumhuriyetçi bazı milletvekillerinden tepki geldi. Ancak Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry, kararı övgüyle karşıladı. Ayrıca Cumhuriyetçiler, yasanın kripto endüstrisine potansiyel açıklık getireceğini ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) dijital varlık endüstrisine yönelik sert baskısını hafifleteceğini belirtti. Buna rağmen SEC’nin yetkileri tamamen ortadan kalkmayacak ancak etki alanı daralacak.

Öte yandan atılan bu adımın ABD’nin kripto para düzenlemeleri konusunda dünyadaki diğer ülkelerin geride kalmasını önleyeceği vurgulandı.

Söz konusu yasa tasarısı 20 Temmuz tarihinde meclise sunulmuştu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!