Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Düzenlemeleri İçin Yasa Tasarısı Sunuldu: SEC ve CFTC’ye Birer Koltuk!

ABD Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi’ne mensup 3 Cumhuriyetçi Temsilci tarafından sunulan kripto yasa tasarısında SEC ve CFTC’ye verilen koltuklar dikkat çekti.

ABD Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi 20 Temmuz tarihinde resmi web sitesi yayınladığı açıklamada, Başkan Glenn Thompson liderliğinde kripto para regülasyonuna yönelik bir yasa tasarısı olan “21.yy için Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası’nı” sunduklarını duyurdu.

Yasa tasarısında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’na (CFTC) regülasyon anlamında yüklenilen roller dikkat çekti. Tasarının kripto para ekosistemini iki kurum arasında eşit bir şekilde paylaştırmayı amaçladığı görüldü. Bu doğrultuda SEC ve CFTC’nin kripto para platformları ve kripto paralar için özel mevzuatlar hazırlaması gerekecek.

Yasa tasarısının yürürlüğe girmesi durumunda, bir kripto paranın menkul kıymet olup olmadığı regülatörler tarafından belirli kriterler ölçüsünde değerlendirilecek. Menkul kıymet statüsü alan projelerin denetlenmesinden SEC sorumlu tutulacak.

Yasa tasarısının mimarlarından Temsilci French Hill, bu tasarı ile yatırımcıları korumayı ve inovasyonu ABD içerisinde tutmayı amaçladıklarını belirtti. Hill, yasa tasarısının potansiyel etkinliği konusunda şu ifadeleri kullandı:

Eğer bu yasa tasarısı kanunlaşmış olsaydı FTX’in milyarlarca müşteri fonunu çalmasını engellemekle kalmayacak aynı zamanda tüketicilere sağlam bir koruma ve piyasa katılımcıları için açık kurallar sağlayacaktı.

Tasarının üçüncü ismi Temsilci Dusty Jhonson ise sunulan tasarı kapsamında hem SEC’ye hem de CFTC’ye birer koltuk verildiğine dikkat çekti.

ABD için bir kilometre taşı

Pek çok önemli noktaya değinen ve SEC ile CFTC arasındaki fikir ayrılıklarını çözebilecek gibi görünen yasa tasarısı Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry tarafından övgüyle karşılandı. McHenry, bu tasarının ABD’nin teknoloji benimsemesi ve inovasyon konusundaki küresel liderliği için oldukça önemli olduğunu belirtti.

Kripto paraların ABD finansal sisteminde bir devrim yaratacağını dile getiren McHenry, yasa tasarısının önümüzdeki hafta komiteden geçmesini dört gözle beklediğini ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!