Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Anlık Ödeme Sistemi FedNow’ı Resmen Başlattı: Kripto ile Rekabet Edebilecek Mi?

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından duyurulduğu dönemde kriptoya rakip olacağı söylenilen ödeme hizmeti sistemi “FedNow” kullanıma sunuldu.

FED 20 Temmuz tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı basın duyurusunda, finans piyasası kullanıcı ve aktörlerinin daha uygun maliyetli, daha hızlı ve kesintisiz finans işlemleri yapmalarına olanak sağlayan ödeme hizmetleri sistemi FedNow’ı yayına aldığını açıkladı.

FedNow nedir?

FedNow, ABD Merkez Bankası tarafından geliştirilmiş ve bir zamanlar ülkemizde de faaliyet gösteren PayPal’e benzer bir ödeme hizmetleri sistemidir. FedNow, kullanıcıların birbirleri arasında her an ve anında para transferi yapmasına olanak tanıyarak geleneksel transfer yöntemlerinin beraberinde getirdiği zaman kaybını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Hazine Bakanlığı da katılımcılar arasında

Sisteme her büyüklükten banka ve kredi birliğinin katılabileceği bildirilirken ABD Hazine Bakanlığı’nın yanı sıra 35 banka ve kredi birliğinin mevcut durumda sisteme kayıtlı olduğu belirtildi. Ayrıca 16 hizmet sağlayıcının da banka ve kredi birliklerini desteklemeye hazır olduğunun altı çizildi.

FED, sistemin mevcut durumda yılın her günü herhangi bir saatte anında para transferini desteklediğini ifade etti. Bunun yanı sıra sistemin tam olarak kullanılabilir olduğu aşamada, kullanıcılarına pek çok fayda sağlayabileceğinden bahsedildi. FED ilgili senaryoda, çalışanların FedNow üzerinden maaş çeklerini anında alıp kullanabileceklerini, küçük işletmelerin nakit akışlarındaki işlem gecikmelerinden kaynaklanan verimsizliği giderebileceklerini dile getirdi.

FED Başkanı Jerome Powell, konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

FED, FedNow hizmetini önümüzdeki yıllarda günlük ödemelerin daha hızlı ve daha kolay gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için oluşturdu.

Geleneksel finans piyasasının önemli aktörleri, FedNow’ın oldukça faydalı bir sistem olduğu konusunda görüş belirtti. BNY Mellon Küresel Ödemeler Eş Başkanı Carl Slabicki, müşterilerinin bu yeteneklerden faydalanmasını ve FedNow’ın kendileri için bir rekabet avantajı olmasını istediklerini söyledi.

Yarım milyon dolar transfer limiti

Verilen bilgilere göre FED, transfer tutarını 500 bin dolar ile sınırlayacak. Bu sınır finans kuruluşları için 100 bin dolar olacakken kuruluşlar istedikleri taktirde limitlerini düşürebilecek veya yükseltebilecek.

Sisteme katılan finans kuruluşları kullanılan servisler için FED’e hizmet bedeli ödeyecek ancak bu hizmet bedelinin müşterilere yansıtılıp yansıtılmayacağı bilinmiyor.

Ayrıca FedNow’da, Venmo veya PayPal gibi muadilleri aksine yapılan transferleri direkt olarak kullanıcılarının banka hesaplarına yatırılacak.

Bunların yanı sıra sistem başlangıçta yalnızca yurt içi ödemeleri destekleyecek. FED, uluslararası ödemelere ihtiyaç duyan kullanıcıların geleneksel yöntemleri kullanmasını tavsiye etti.

Kripto ile rekabet edebilecek mi?

Kripto ve FedNow’ın günün her saati ucuz ve güvenli para transferi sağlamasının para transferi alanında şimdilik ABD içerisinde kripto kullanımını etkileyebileceği düşünülüyor. Tüm dünyada 24 saat anlık para gönderilmesine olanak sağlayan kripto, bu alanda FedNow ile rekabet edebilecek düzeyde bulunuyor. FedNow ilk gündeme geldiğinde o dönemdeki en iyi uluslararası para transferi sağlayan kripto para projesi Ripple (XRP) ile büyük bir rekabet içerisine gireceği dile getirilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!