Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Aave Fiyatı Rekor Kırdı: İlk 15’e Girebilir mi?

Güncelleme: Aave, Bitcoin SV’yi geride bırakarak ilk 15’e girdi.


DeFi tokenı Aave (AAVE) 240 doların üstüne çıkarak kendi fiyat rekorunu kırdı. Bir ayda üç kat değerlenen Aave, bir sıra önünde yer alan Bitcoin SV’yi geçmesi halinde en büyük 15 kripto paradan biri haline gelecek.

DeFi tokenları bitcoin fiyatındaki durgunluğa aldırış etmiyor. Uniswap yüzde 20’den; Synthetix yüzde 10’dan, Sushi yüzde 15’ten fazla değer kazandı. Onlara eşlik eden Aave piyasa değerini 3 milyara çıkarırken fiyatını neredeyse 250 dolara çıkarıp rekor kırdı.

25 milyar dolarlık DeFi dünyasının 3.6 milyar doları Aave ekosisteminden geliyor. 2017 yılında ETHLend olarak tanınan bu proje 2018’deki değişiklik sonucu Aave ismini aldı. Piyasaya Ekim 2020’de giriş yapan Aave token 50 dolardan 248 dolara kadar yükseldi.

Aave ekosistemine genel bakış

O, kullanıcılara merkeziyetsiz bir lending deneyimi sunuyor. Dai, Uni, YFI gibi kripto paraları destekleyen Aave; Curve, 1inch, Synthetix gibi diğer projeler ile iş birliği yapıyor.

Aave kendi geliştirdiği flash loan özelliğiyle ön plana çıkıyor. İnsanlar bu sayede herhangi bir dayanak varlık olmadan, anlık olarak kredi çekebiliyorlar. Likidite havuzundan merkeziyetsiz şekilde borç almayı sağlayan flash loan, DeFi dünyasında bir ilk niteliği taşıyor. Flash loan alan birinin bu krediyi aynı işlem bloku içerisinde geri ödemesi gerekiyor. Faiziyle birlikte.

Söz konusu likidite havuzu, Aave’in ayakta kalmasını sağlıyor. Bu havuzdan kredi alanlar kendi işlerini görürken, bu havuza katkıda bulunanlar faiz geliri elde ediyor.

3.6 milyar dolarlık likiditesi bulunuyor

Aave ekosisteminde 3.6 milyar dolardan fazla likidite bulunuyor. Messari’nin kurucusu Ryan Selkis’in derlediği tabloya göre bunun;

  • %21.5’i Ether,
  • %21’i LINK,
  • %16.1’i WBTC
  • %15.9’u Aave
  • kalan %25.5’i ise çeşitli tokenlardan oluşuyor.

Bu ekosistemde yer alan birey ve kuruluşların hafta genelinde 2.1 milyon dolar gelir elde ettiği düşünülüyor. Bunun 1.1 milyon dolarlık kısmı yalnızca faiz ödemelerinden kaynaklanıyor. Gelirin yüzde 41.3’ü mevduat sahiplerine, yüzde 32.5’i likidite sağlayıcılarına, yüzde 25’i staking yapanlara, yüzde 1.2’si ise ekosistemin geneline ayrılmış durumda.

DeFi dünyası büyümeye ve gelişmeye devam ediyor

Genel olarak DeFi tokenlarının, özel olarak ise Aave’in rekor kırması merkeziyetsiz finans dünyasının büyüdüğünün bir göstergesi. Dune Analytics verileri, merkeziyetsiz borsaların toplam hacminin 2020 yazından beri sekiz kat arttığını gösteriyor ki bu, söz konusu büyümeyi daha net bir şekilde ifade ediyor.

dune-analytics-defi-kripto-para-dex-hacim
Kaynak

DeFi projeleri bu büyümenin ve artan talebin sonucunda teknolojik olarak gelişme kaydediyor. Ölçekleme sorununu çözmeye çalışan geliştiriciler, Layer 2’ya geçiş yapmaya başladılar. Bunun bir örneği 20 Ocak günü Aave ekosisteminde yaşandı. Platform bünyesindeki aToken’lar L2 teknolojisiyle Matic Network’e aktarıldı.

aave-matic-network
Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!